Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poláci už nechtějí být udření. Čím dál víc přemýšlejí o zkrácení pracovního týdne

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne
iStock
 ČTK

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne, oznámila ministryně Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková podle televize TVN 24. První možností je zkrátit pracovní týden na 35 hodin, druhou zavést volné pátky.

Reklama

„Uplynulo už více než 100 let od zavedení osmihodinové pracovní doby, skoro před půl stoletím se zavedly volné soboty. Od té doby se toho hodně změnilo, a tak by se mohl udělat další krok či alespoň zahájit dialog na toto téma,“ řekla ministryně. „Mým přáním a plánem je zkrátit pracovní týden. Jak? O tom se vede diskuse,“ dodala.

Udření Poláci

Polská společnost je podle zástupkyně Levice ve vládě premiéra Donalda Tuska jednou z nejvíce udřených v Evropě. Zkrácení pracovního týdne by podle ní prospělo nejen zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům. „Vůbec neplatí, že čím víc hodin stráví zaměstnanec v práci, tím má lepší výsledky. Vyhoření, stres a únava snižují produktivitu. Odpočinutý pracovník je kreativnější a více motivovaný,“ argumentovala.

Pátek, pondělí, nebo středa? Jak bude vypadat čtyřdenní pracovní týden

Stanislav Šulc: Pátek, pondělí, nebo středa? Jak bude vypadat čtyřdenní pracovní týden

Aktuální dvojice svátků, tedy oslavy Svátku práce a Dne osvobození, vyšly tento týden na středu. A staly se tak zajímavou laboratoří toho, který den by se měl zvolit za příští volný den. Ačkoli debata o čtyřdenním pracovním týdnu po pandemii utichla, zkrácení pracovního týdne je nevyhnutelné. A středa se ukazuje z mnoha důvodů jako nejrozumnější volba.

Přečíst článek

Ministerstvo podle ní přihlíží i k řešením zavedeným v jiných zemích, jako jsou Francie a Německo. Výsledky analýz hodlá představit do konce roku.

Reklama

Ministryně připustila, že z rozhovorů se zaměstnanci a zaměstnavateli vyplývá, že snazší by bylo zavést čtyřdenní pracovní týden při zachování osmihodinové pracovní doby. „Možná by se volné pátky mohly zavádět jako kdysi volné soboty - nejdříve by byly volné dva (pátky v měsíci), pak všechny,“ dodala.

Polská armáda kupuje americké balony za skoro miliardu dolarů

Poláci investují do obrany. Jejich hranice budou hlídat americké balony TARS

Polsko koupí čtyři americké balony včasné výstrahy s podvěšenými radary. Příslušnou dohodu v hodnotě 960 milionů dolarů (asi 21,9 miliardy korun) ve Varšavě podepsal polský vicepremiér a ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Dříve byla hodnota kontraktu odhadována na 1,2 miliardy dolarů, připomněla televize TVN 24. Polsko bude po USA teprve druhou zemí na světě využívající tento systém včasné výstrahy.

Přečíst článek

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski

Karel Pučelík: Inspirace pro Česko? Nová tvář polské diplomacie zastiňuje západní lídry

Kdo je lídrem Evropy? Francie, Německo či Británie? Zvykejme si, že častěji uslyšíme o Polsku. Polská diplomacie opouští provinční vody střední Evropy a pod vedením nekompromisního Sikorského má vliv v Evropě i v USA. Není to příklad i pro nás?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Opoziční ANO chce přidat důchodcům k penzím 500 korun měsíčně

Lukáš Kovanda: Důchodci si v příštím roce pohorší. Růst důchodů nepokryje inflaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme