Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Padlý energoholding Malina nově vede krizový manažer, který řešil i pád OKD

solární panely
Pixabay
 ČTK

Energetický Holding Malina, který je v současnosti kvůli problémům se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku v úpadku, nově řídí někdejší šéf představenstva státního podniku Prisko Marián Klásek. Ten měl v minulosti na starosti například převzetí těžebního podniku OKD. Vyplývá to z dnes publikovaného zápisu v obchodním rejstříku, na který upozornil server Seznam Zprávy. Dosud společnost řídil Jan Urban, který rezignoval, uvedla firma v následné tiskové zprávě.

Reklama

Energetický Holding Malina v předchozích týdnech přiznal problémy se zajištěním zakázek. Vedení společnosti proto na začátku května podalo návrh na insolvenci, v něm uvedlo závazky ve výši téměř 1,4 miliardy korun. Městský soud v Praze následně s firmou zahájil insolvenční řízení a rozhodl o jejím úpadku. Spolu s tím soud určil insolvenčního správce, kterým se stala Insolvenční agentura se sídlem v Karlových Varech. První schůzka věřitelů, na níž by se mělo rozhodnout o dalším osudu firmy, se uskuteční 29. srpna.

Společnost změny ve vedení, na které jako první upozornil server Seznam Zprávy, ve čtvrtek potvrdila v tiskové zprávě. Uvedla, že dosud společnost řídil Jan Urban, který rezignoval. Klásek byl zvolen jediným členem představenstva firmy na valné hromadě společnosti, která se uskutečnila ve středu.

Energetický Holding Malina je v úpadku. Dluží 1,4 miliardy.

Energetický Holding Malina je v úpadku. Tisícům zájemců o fotovoltaiku dluží 1,4 miliardy

Společnost Energetický Holding Malina, o jejíchž praktiky se zajímala policie i politici, je v úpadku. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který tak vyhověl insolvenčnímu návrhu firmy. Podle údajů v insolvenčním rejstříku dluží holding téměř čtyřem tisícům klientů toužících po fotovoltaice 1,4 miliardy korun.

Přečíst článek

Klásek je v čele firmy s platností ode dneška. Firma zároveň oznámila, že během dnešního odpoledne se bude konat schůze prozatímního věřitelského výboru, na kterém bude nový statutární zástupce EH Malina představen společně s novým krizovým managementem.

Krizový manažer, který řešil i pád OKD

Klásek, který má zkušenosti z pozice krizového manažera, do loňského roku předsedal představenstvu státní firmy Prisko. V ní měl na starosti například přechod těžebního podniku OKD právě pod křídla Priska.

Marián Klásek, někdejší šéf státního Priska na archivní fotografii z roku 2017 ČTK

Společnost Malina v návrhu na insolvenci uvedla, že cílem je umožnění reorganizace společnosti a dokončení všech zakázek. „Malina má podle nás největší šanci dokončit zakázky klientů v modelu reorganizace, pokud její věřitelé schválí reorganizační plán, který společnost připravuje,“ uvedl Petr Sochora, který vede tým externích poradců vedení firmy.

„Malina má podle nás největší šanci dokončit zakázky klientů v modelu reorganizace, pokud její věřitelé schválí reorganizační plán, který společnost připravuje,“ uvedl Petr Sochora, který vede tým externích poradců vedení firmy.

Majoritním vlastníkem holdingu je Cyril Regner, menšinovým majitelem je dnes už bývalý předseda představenstva Jan Urban. Podnik zaměstnává kolem 135 lidí. Za minulý rok byla společnost ve ztrátě přes 186 milionů korun.

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Kolem zestátnění části společnosti ČEZ se nyní vedou zákulisní debaty. Petr Koblic, který bude příští rok dvacátým rokem šéfovat pražské burze, se nachází v roli poradce či pozorovatele politického rozhodování. Nicméně akcie ČEZ jsou tahounem „jeho“ burzy. Pokud by z volného trhu odešly, mohlo by to mít fatální dopad na český kapitálový trh. Co se kolem dělení ČEZ děje? A jak celou situaci vnímá muž, který se energetikou „soukromě“ zabývá víc než dvacet let a jak říká, je jeho vášní?

Přečíst článek

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

Vedení ČEZ si rozdělilo tučné bonusy

Rekordní zisk 81 miliard je jedním z hlavních důvodů pro schválení bonusů pro osm čelních představitelů energetické společnosti. Z celkových 135 milionů si nejvíc odnese generální ředitel Daniel Beneš.

Přečíst článek

Gymnázium v Českobrodské ulici v Praze s novými solárními panely na střeše

Pořizujete soláry? Můžete je pojistit i pro případ, že nebude svítit slunce

Solární panely na střeše rodinného domku už jsou dnes mnohem běžnější než před pár lety. S tím, jak se každý snaží optimalizovat výdaje za vysoké ceny energií, objevuje se fotovoltaika i na českých domcích a činžácích stále častěji. Ne každý ale myslí na to, že si tím o několik set tisíc zhodnotil svůj dům, a proto na to musí myslet i v pojistné smlouvě. Solárů se navíc týkají i nová rizika, která vás třeba ani nenapadnou.

Přečíst článek

Drahé lithium může v bateriích nahradit levný sodík.

Do popředí se dere levný sodík. V bateriích by mohl nahradit drahé lithium

Poptávka po kvalitních nabíjecích bateriích, ať už v mobilních telefonech nebo elektromobilech, zvyšuje zájem o lithium, které je jejich nejdražší součástí. Výzkumníci tedy samozřejmě zkoumají možnosti jeho nahrazení. V posledních měsících se do popředí prodírá sodík. Jeho razantní tažení právě teď přichází z Číny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme