Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Padlé solárníky chce zachránit čínský investor. GoodHao chystá nabídku pro Malinu i Alpha Solar

solární elektrárna (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Čínská společnost GoodHao, která by se mohla stát novým investorem padlého Energetického holdingu Malina, připravuje nabídku i pro zákazníky další zkrachovalé společnosti zabývající se fotovoltaikou Alpha Solar. Firma by mohla klientům dodat technologie. Chce tím posílit svou pozici při expanzi na český trh, v příštím roce plánuje spustit v tuzemsku přímý prodej. Dodavatel solárních elektráren Alpha Solar systems z Brna je od podzimu v insolvenci, dluží přinejmenším miliony korun.

Reklama

„Společnost GoodHao zvažuje další strategický krok, který má za cíl pomoci posílit pozici společnosti na českém trhu s obnovitelnými zdroji energií. Aktuálně máme v plánu pomoci klientům firmy Alpha Solar, která se ocitla v úpadku. Zákazníkům chceme nabídnout dodání FVE technologie ve stejné nebo vyšší kvalitě, kterou si u zkrachovalé firmy objednali,” uvedl předseda představenstva společnosti Wang Čcheng-luo.

GoodHao už v říjnu vstoupila do insolvenčního řízení zadlužené společnosti Malina, které nabízí dodání materiálu a vyrovnání s věřiteli. Malina je od května kvůli problémům se zajištěním zakázek v úpadku. Vedení společnosti tehdy přiznalo závazky za zhruba 1,4 miliardy korun. Věřitelé společnosti na podzim povolili reorganizaci podniku.

Investice do zadlužených firem není jediným podnikatelským plánem čínské firmy v České republice. V příštím roce chce firma spustit přímý prodej fotovoltaiky a tepelných čerpadel. „Pracujeme na přípravě našeho přímého zastoupení v České republice, aktuálně dokončujeme výběr zastupující právní kanceláře a také komunikačního partnera,” podotkl šéf čínského podniku.

Energetický Holding Malina, který je v současnosti kvůli problémům se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku v úpadku, chce dokončit všechny rozdělané zakázky.

Malina chce dokončit rozdělané zakázky, je jich na 1500

Energetický Holding Malina, který je v současnosti kvůli problémům se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku v úpadku, chce dokončit všechny rozdělané zakázky. Celkově jde o přibližně 1500 instalací v různé fázi rozpracovanosti. O dalších 2300 zakázkách, u nichž ještě nebyla zahájena instalace, ale byly vybrány zálohy, plánuje firma rozhodnout do konce června.

Přečíst článek

Podpora od čínské vlády

Firma Alpha Solar systems je v současné době v úpadku. Insolvenční návrh podala firma Dratel, která jí dodávala materiál, školila dělníky a sama i některé elektrárny klientům Alpha Solar systems instalovala. Podle informací Dratelu v insolvenčním rejstříku vybrala Alpha Solar systems od klientů zálohy v řádu desítek milionů korun. Jediným majitelem Alpha Solar systems je nyní podle obchodního rejstříku třiapadesátiletý Petr Nečas z Brna. V září na svém webu varoval před jednáním Alpha Solar systems Státní fond životního prostředí (SFŽP).

Společnost Goodhao, která sídlí ve městě Wu-si v pobřežní provincii Ťiang-su na východě Číny, se zabývá především investicemi do infrastruktury, investicemi a prodejem vozidel s alternativním pohonem, výrobou a prodejem fotovoltaických zařízení, investicemi a prodejem větrných elektráren, koncových elektráren na skladování energie, investicemi a prodejem polovodičů, biomedicínou a dalšími obory. Základní kapitál firmy je 100 milionů jüanů, v přepočtu zhruba 320 milionů korun.

Společnost má investiční podporu a je financována z provinčních i vládních čínských fondů. Nedávno podepsala smlouvu o strategické spolupráci s čínskou společností FoxEss, která je jedním z největších světových výrobců měničů napětí a baterií.

dobíjecí stanice

Dotovaný růst. Světový vývoz aut stoupá díky státním podporám elektromobility

Vývoz automobilů z Evropy a z Asie prudce roste. Zejména však díky tomu, že Spojené státy a další země poskytují dotace na nákup elektromobilů. Prodejci navíc doplňují zásoby, které ani teď nedosahují úrovně před pandemií covid-19. Rozmach obchodu s automobily je v kontrastu s širším vývojem exportu, který naopak slábne, a to hlavně kvůli zpomalování světové ekonomiky. Tento trend nabízí pohled na to, jak snahy západních zemí o stimulace domácí výroby a odmítání fosilních paliv způsobují změny ve světovém obchodě, uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Čínský prezident Si Ťin-pching

Mnozí Evropané včetně Čechů chtějí omezit spolupráci s Čínou. Proti jsou Srbové či Bulhaři, ukázal průzkum

Italská premiérka Giorgia Meloni do konce roku plánuje splnit předvolební slib, že Itálie odstoupí od čínské iniciativy Pás a stezka. Proti spolupráci evropských zemí a Číny se staví také USA. Středoevropská veřejnost je ale rozdělená v názoru na to, jak vlastně řídit ekonomické vztahy s Čínou. Průzkum veřejného mínění, který provedla společnost CEPER ve 12 zemích regionu, ukazuje, že největšími fanoušky spolupráce s Čínou jsou Srbové, Slovinci a Bulhaři, naopak čínský vliv chtějí nejvíce omezovat v Rumunsku, Česku a na Slovensku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Za více peněz zase méně zboží. Průměrná mzda meziročně reálně klesla o necelé procento

Za více peněz zase méně zboží. Průměrná mzda meziročně reálně klesla o necelé procento

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme