Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ocelárny Thyssenkrupp potvrdily, že jednají o prodeji podílu Křetínskému

Vysoká pec německého výrobce oceli Thyssenkrupp Steel Europe v německém Duisburgu.
Profimedia
 ČTK

Německá společnost Thyssenkrupp jedná s českou energetickou společností EPH podnikatele Daniela Křetínského o možném vytvoření společného podniku se svou ocelářskou divizí Steel Europe. EPH by mohla podnik podpořit svými odbornými znalostmi v oblasti energetiky, uvedl Thyssekrupp ve sdělení, ve kterém rozhovory s EPH označil za konstruktivní a otevřené.

Reklama

O jednání mezi společnostmi už koncem září s odvoláním na zdroje informoval německý list Handelsblatt. Thyssenkrupp se snaží o oddělení své ocelářské divize už několik let, uvedla agentura DPA.

Ocelářská divize firmy Thyssenkrupp je největším producentem oceli v Německu a druhým největším v Evropě. Firma se chce stát klimaticky neutrální a prvním významným krokem k tomu je výstavba zařízení v Duisburgu, které má nahradit vysokou pec a snížit emise oxidu uhličitého. Investice firma odhaduje na tři miliardy eur (73,6 miliardy korun), zpočátku bude využívat zemní plyn, později klimaticky neutrální vodík.

Thyssenkrupp jedná o prodeji podílu v ocelářské divizi Křetínskému

Křetínský jedná s německým konglomerátem Thyssenkrupp o koupi podílu v ocelářské divizi

Německý průmyslový konglomerát Thyssenkrupp jedná o prodeji polovičního podílu ve své ocelářské divizi českému miliardáři Danielu Křetínskému, uvedl list Handelsblatt s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Společnost Thyssenkrupp i Křetínský se podle listu k této informaci odmítli vyjádřit. Důvěryhodný zdroj z Křetínského Energetického a průmyslového holdingu informaci potvrdil.

Přečíst článek

Za zelenější oceli 

Úspěch výroby oceli s neutrálními emisemi oxidu uhličitého je v zásadě závislý na bezpečných dodávkách velkého množství tzv. zelené energie za konkurenceschopné ceny, uvedla firma. Z toho důvodu jedná s potenciálními strategickými partnery z oblasti energetiky.

Do skupiny EPH patří ve východním Německu hnědouhelné společnosti Mibrag a Leag. Ty chtějí v budoucnu vyrábět více klimaticky neutrální elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

Thyssenkrupp ve středu také oznámil, že kvůli špatným vyhlídkám snížil hodnotu majetku své ocelářské divize o 2,1 miliardy eur. Kvůli odpisům pak vykázal ve čtvrtém čtvrtletí svého finančního roku ztrátu dvě miliardy eur. Upravený provozní zisk za toto období, což je od července do září, klesl o 45 procent na 88 milionů eur.

První plovoucí fotovoltaická elektrárna ČEZ na horní nádrži přečerpávací elektrárny

Už i Křetínský sází na zelenou energii. EPH postaví jednu z největších plovoucích solárních elektráren v Evropě

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského zahájil na jezeře Ostsee u německé Chotěbuzi výstavbu největší plovoucí solární elektrárny v Německu. Elektrárna bude mít výkon 29 megawattů, což umožní vyrábět elektřinu odpovídající roční spotřebě přibližně 8250 domácností. Systém plovoucích fotovoltaických elektráren chce skupina zprovoznit ve druhé polovině příštího roku.

Přečíst článek

Thyssenkrupp v říjnu upozornil na výrazné zhoršení situace na trhu s ocelí a dodal, že původní optimistické očekávání oslabila kombinace ekonomického útlumu v Německu a na dalších trzích a vyšší náklady na suroviny a energie. Dalším problémem byl také levný dovoz čínské oceli do Evropy a skutečnost, že asijští konkurenti nemusejí nést náklady na emise oxidu uhličitého, což znevýhodňuje místní hráče, upozornila agentura Reuters.

Daniel Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i v zahraničí. Časopis Forbes ho řadí na druhé místo mezi nejbohatšími Čechy, jeho majetek na začátku října odhadl na 210,9 miliardy korun.

Hlavní společností Křetínského je Energetický a průmyslový holding (EPH), který je přední středoevropskou energetickou skupinou. Holding vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii, Irsku, Francii a ve Švýcarsku. Podniká v těžbě hnědého uhlí, výrobě elektřiny a tepla až po distribuci elektřiny a tepla.

Renáta Kellnerová

Bohatí bohatnou. V Česku žije nejvíc dolarových miliardářů v historii

Energetická krize přinesla razantní nárůst majetku Daniela Křetínského. Většinový vlastník EPH přeskočil Pavla Tykače a Karla Komárka a stal se druhým nejbohatším Čechem a s majetkem 210,9 miliardy se dotahuje na Renátu Kellnerovou s rodinou. Uvádí nejnovější žebříček nejbohatších Čechů magazínu Forbes.

Přečíst článek

Daniel Křetínský

Křetínského EPH v pololetí vydělal 46 miliard. Růst podpořily akvizice

Křetínského EPH v pololetí zvýšil zisk o 12 procent. Za prvních šest měsíců letošního roku vydělal v přepočtu téměř 46 miliard korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme