Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínského EPH v pololetí vydělal 46 miliard. Růst podpořily akvizice

Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Křetínského EPH v pololetí zvýšil zisk o 12 procent. Za prvních šest měsíců letošního roku vydělal v přepočtu téměř 46 miliard korun.

Reklama

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v letošním prvním pololetí zvýšil hrubý provozní zisk EBITDA meziročně o 12 procent na 1,87 miliardy eur (45,7 miliardy korun). Tržby zůstaly stejně jako před rokem kolem 15 miliard eur (366,8 miliardy korun). Fima to uvedla na svém webu

„Výsledky EPH dosažené v první polovině letošního roku jsou důsledkem našeho soustředění na odpovědný růst a kvalitní provozní řízení, při zachování finanční obezřetnosti. EPH plní aktivní roli v energetické transformaci s cílem poskytovat energetickou bezpečnost za dostupné ceny ve všech oblastech naší působnosti,“ okomentoval pololetní výkon skupiny její generální ředitel, většinový majitel a miliardář Daniel Křetínský. 

Růst podpořený akvizicemi

Zvýšení provozního zisku lze přičíst jak organickému růstu holdingu, tak strategickým akvizicím, zejména v Nizozemsku, komentovala firma výsledky. EPH letos získal podíl 7,5 procenta na nizozemské energetické kapacitě. Dceřiná společnost skupiny EP Netherlands koupila mimo jiné tamní plynové elektrárny Sloe a Rijnmond.

„EPH předpokládá, že do roku 2025 bude společnost téměř bez uhelných aktiv. Do konce roku 2030 pak těžbu a výrobu elektřiny a tepla z uhlí opustí úplně,“ uvedla firma v komentáři k pololetním výsledkům. Holding podniká v těžbě hnědého uhlí, v Česku vlastní mimo jiné hnědouhelnou elektrárnu v Opatovicích nad Labem na Pardubicku.

Tržby holdingu se v pololetí snížily na 14,9 miliardy eur z loňských 15,1 miliardy.

Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe, dále EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate.

Český miliardář Daniel Křetínský

Bloomberg odkrývá ambice Daniela Křetínského. Miliardář chystá obří expanzi v západní Evropě

Český miliardář Daniel Křetínský vlastní elektrárny, maloobchod i média. Všechny jeho současné nákupy měly jedno společné. Firmy byly ve finanční tísni, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Křetínský podle webu EPH ovládá 50 procent a jednu akcii holdingu a vykonává manažerskou kontrolu, 44 procent minus jednu akcii kontroluje slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč, který se do akcionářské struktury EPH vrátil v roce 2020. Zbylých šest procent drží skupina manažerů EPH. Časopis Forbes Křetínského v posledním zveřejněném žebříčku zařadil na druhé místo mezi nejbohatšími Čechy, jeho majetek odhadl na 9,2 miliardy dolarů (víc než 200 miliard Kč).

Uhelná elektrárna Steag

Křetínskému vyfoukli německé uhelky Španělé

Španělská investiční společnost Asterion Industrial Partners, která se zaměřuje na infrastrukturu, se dohodla na koupi německé energetické společnosti Steag. Zvítězila tak nad nabídkou českého podnikatele Daniela Křetínského. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) a Asterion byly posledními dvěma zájemci. Informovala agentura Reuters. Nabídka Asterionu podle nich podnik oceňuje na přibližně 2,5 miliardy eur (60,3 miliardy korun) včetně dluhu. Zúčastněné společnosti se odmítly k věci vyjádřit.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme