Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bohatí bohatnou. V Česku žije nejvíc dolarových miliardářů v historii

Renáta Kellnerová
PPF
 ČTK

Energetická krize přinesla razantní nárůst majetku Daniela Křetínského. Většinový vlastník EPH přeskočil Pavla Tykače a Karla Komárka a stal se druhým nejbohatším Čechem a s majetkem 210,9 miliardy se dotahuje na Renátu Kellnerovou s rodinou. Uvádí nejnovější žebříček nejbohatších Čechů magazínu Forbes.

Reklama

V Česku žije nejvíc dolarových miliardářů v historii. Konkrétně 17. Vyplývá to z žebříčku, který sestavuje magazín Forbes. Nejbohatší zůstává v Česku i nadále dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem 378 miliard korun. Na druhém místě je podle žebříčku Forbes většinový vlastník energetického Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem 210,9 miliardy korun, který ve srovnání s loňským říjnovým žebříčkem postoupil o dvě pozice.

Třetí je majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 185,6 miliardy korun, který byl před rokem druhý. Forbes dnes žebříček stovky nejbohatších lidí Česka zveřejnil na svém webu.

Na čtvrtém místě je majitel energetické a uhelné Sev.en Energy Pavel Tykač, jehož majetek dosahuje 183,3 miliardy korun. První pětici pak uzavírá bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se 170,1 miliardy korun.

Český miliardář Daniel Křetínský

Bloomberg odkrývá ambice Daniela Křetínského. Miliardář chystá obří expanzi v západní Evropě

Český miliardář Daniel Křetínský vlastní elektrárny, maloobchod i média. Všechny jeho současné nákupy měly jedno společné. Firmy byly ve finanční tísni, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Majetek Kellnerové s rodinou podle Forbesu meziročně lehce klesl o 4,9 miliardy korun. Časopis upozornil na to, že další podnikatelé v žebříčku se ke Kellnerové přibližují. Majetek Křetínského meziročně vzrostl o 92,3 miliardy korun, majetek čtvrtého Tykače pak o 99,3 miliardy korun. Hodnota majetku třetího Komárka naopak mírně poklesla o 4,6 miliardy korun. Babišův majetek podle Forbesu od loňského října narostl o 62,3 miliardy korun.

Strnad se dostal do první desítky

V první desítce se stejně jako loni objevuje realitní podnikatel Radovan Vítek, zakladatel Alzy Aleš Zavoral a jeden ze zakladatelů Avastu Pavel Baudiš. Nově se ale mezi prvními deseti umístil na deváté pozici zbrojař Michal Strnad s majetkem 45,9 miliardy korun a na desátém místě majitel hydroenergetické společnosti Energo-Pro Jaromír Tesař, jehož majetek časopis vyčíslil na 40,6 miliardy korun.

Sto nejbohatších českých podnikatelů má podle Forbes majetky v souhrnné výši zhruba 2,5 bilionu korun.

Do žebříčku letos Forbes zařadil čtyři nováčky. Jsou jimi Otakar Šuffner a Marek Vašíček, zakladatelé tradingové společnosti FTMO, kteří jsou na dělené 57. až 60. pozici a jejichž majetek se odhaduje na 8,8 miliardy korun. Dalšími nováčky jsou Aleš Graf (6,7 miliardy korun), zakladatel Centropolu, jednoho z prvních alternativních obchodníků s energiemi, a Lucie Večeřová, dědička zemědělské společnosti Agro-Měřín s šestimiliardovým majetkem.

Kellnerová s rodinou se stali stoprocentními vlastníky skupiny PPF

Bartoníček a Duvieusart prodali podíl v PPF. Kellnerovi jsou jediní vlastníci

Renáta Kellnerová s rodinou odkoupili minoritní podíly ostatních akcionářů skupiny PPF, Ladislava Bartoníčka a J.-P. Duvieusarta a stali se tak stoprocentními vlastníky skupiny PPF. Bartoníček i Duvieusart shodně vlastnili 0,535 procenta akcií skupiny.

Přečíst článek

Spodní hranice pro zařazení do stovky nejbohatších se zvedla na 3,6 miliardy korun z loňských 3,2 miliardy korun. Uzávěrka údajů, ze kterých Forbes vycházel, byla 22. září.

Žebříčky nejbohatších Čechů sestavují i některé jiné časopisy a noviny. Pořadí na předních pozicích se liší jen mírně. Týdeník Euro i deník E15 zařazuje do první desítky také slovenského finančníka Patrika Tkáče, spolumajitele EPH a jednoho ze zakladatelů skupiny J&T. E15 má na desáté pozici podnikatele Zdeňka Bakalu, Euro pak Ivana Chrenka ze skupiny HB Reavis.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme