Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už i Křetínský sází na zelenou energii. EPH postaví jednu z největších plovoucích solárních elektráren v Evropě

První plovoucí fotovoltaická elektrárna ČEZ na horní nádrži přečerpávací elektrárny
poskytnuto ATOZ Group
 ČTK

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského zahájil na jezeře Ostsee u německé Chotěbuzi výstavbu největší plovoucí solární elektrárny v Německu. Elektrárna bude mít výkon 29 megawattů, což umožní vyrábět elektřinu odpovídající roční spotřebě přibližně 8250 domácností. Systém plovoucích fotovoltaických elektráren chce skupina zprovoznit ve druhé polovině příštího roku.

Reklama

Výstavbu plovoucí elektrárny bude mít na starosti společnost EP New Energies, která do skupiny EPH patří. Plovoucí solární elektrárna bude podle holdingu největší v Německu a zároveň bude patřit mezi pět největších plovoucích solárních zdrojů v Evropě.

Projekt plovoucí elektrárny bude kombinací plovoucí fotovoltaiky, větrné energie a tepelné energie z jezera. Technologicky nejvýznamnější součástí zařízení bude nový stabilizační systém využívající kotvení na pilotech, které vychází z technologie používané v přístavech. Tento postup má podle skupiny zajistit spolehlivé kotvení s nízkými nároky na údržbu a nižší potřebou kotevních řetězů. Projekt na Ostsee je zároveň součástí holdingové vize přeměny tamní lužické oblasti v zelenou elektrárnu.

Renáta Kellnerová

Bohatí bohatnou. V Česku žije nejvíc dolarových miliardářů v historii

Energetická krize přinesla razantní nárůst majetku Daniela Křetínského. Většinový vlastník EPH přeskočil Pavla Tykače a Karla Komárka a stal se druhým nejbohatším Čechem a s majetkem 210,9 miliardy se dotahuje na Renátu Kellnerovou s rodinou. Uvádí nejnovější žebříček nejbohatších Čechů magazínu Forbes.

Přečíst článek

Skupina proto připravuje podmínky pro další obnovitelné zdroje energie v regionu. „Naší velkou snahou bylo překonat regulační překážky a zajistit, aby byla jezera v rekultivovaných těžebních jámách uznána jako oblasti přeměny, což usnadní splnění cílů spolkové vlády týkající se rozšíření obnovitelných zdrojů energie,“ uvedl holding.

První plovoucí solární elektrárna je připojena do sítě od letošního roku také v Česku. ČEZ po ročním testování připojil plovoucí elektrárnu ve Štěchovicích, kterou instaloval na hladinu horní nádrže s názvem Homole. Energetici po ročním testování letos také zečtyřnásobili její výkon z původních 21,7 na 87 kilowattů. Fotovoltaické panely mají ověřit plavební vlastnosti nosné konstrukce pro případné nasazení tohoto typu fotovoltaik v budoucích velkých parcích.

Thyssenkrupp jedná o prodeji podílu v ocelářské divizi Křetínskému

Křetínský jedná s německým konglomerátem Thyssenkrupp o koupi podílu v ocelářské divizi

Německý průmyslový konglomerát Thyssenkrupp jedná o prodeji polovičního podílu ve své ocelářské divizi českému miliardáři Danielu Křetínskému, uvedl list Handelsblatt s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Společnost Thyssenkrupp i Křetínský se podle listu k této informaci odmítli vyjádřit. Důvěryhodný zdroj z Křetínského Energetického a průmyslového holdingu informaci potvrdil.

Přečíst článek

Majoritním vlastníkem skupiny EPH je Daniel Křetínský. V roce 2020 se do akcionářské struktury vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe, dále EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate. V loňském roce holding zvýšil svůj provozní zisk (EBITDA) na 4,3 miliardy eur (zhruba 105 miliard korun). Meziročně je to nárůst o dvě miliardy eur (48,8 miliard korun).

Křetínský je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes druhým nejbohatším Čechem s majetkem 210,9 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme