Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největšímu internetovému prodejci textilu v Evropě prudce klesl zisk. Začne šetřit a propouštět

Outlet Zalanda v německém Hannoveru
Zalando

Největšímu internetovému prodejci textilu v Evropě, firmě Zalando, loni klesl zisk před úroky a zdaněním zhruba o 60 procent na 184,6 milionu eur (4,35 miliardy korun), překonal však odhady analytiků. Ke zlepšení hospodaření by měl pomoct úsporný program, který firma spustila v únoru a který mimo jiné počítá se zrušením stovek pracovních míst. Podnik se sídlem v Berlíně to uvedl ve svém dnešním sdělení.

Reklama

Analytici v anketě agentury Bloomberg odhadovali zisk za loňský rok na 158,1 milionu eur. O rok předtím firma ještě těžila z rostoucí chuti zákazníků nakupovat na síti v čase pandemie COVID-19. Tržby loni stagnovaly zhruba na 10,3 miliardy eur. Za loňský rok akcie firmy odepsaly 33 procent.

Loga firem, které se podle Yale School of Management stáhly z ruského trhu.

Nechceme, nemůžeme. Proč velké západní firmy ani po roce neopustily Rusko

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru téměř ihned stovky západních nadnárodních firem oznámilo svůj odchod z ruského trhu, a to i za cenu miliardových odpisů. Ale neučinily tak rozhodně všechny. Dosud v Rusku v nějaké míře fungují pivovarnické skupiny Heineken a Carlsberg, energetický BP, francouzský maloobchodní řetězec Auchan či lídr farmaceutického trhu Pfizer. Není podle nich lehké odejít, kvůli akcionářům, zaměstnancům i výhrůžkám znárodnění ze strany ruského státu, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Poptávka se dá jen složitě odhadovat, uvedla společnost, která podniká i v České republice. Proto Zalando odhaduje vývoj tržeb v letošním roce mezi minus jedním a plus čtyřmi procenty.

Zalando šetří a propouští

„Problémy roku 2022 si vyžádaly, abychom se přesně zaměřili na ziskový růst a abychom přišli rychle a rozhodně s opatřeními, která zlepšila marže, jako je zavedení minimálních hodnot objednávek,“ uvedla finanční ředitelka Sandra Dembecková.

Menší chuť spotřebitelů k nákupům je také důvodem, proč Zalando propustí kvůli slabší poptávce stovky lidí, zaměstnává jich asi 17 tisíc. Firma to sdělila svým zaměstnancům ve druhé půli února, uvedla tehdy DPA.

Adidas prodejna, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Adidas míří do ztráty, poprvé za více než 30 let

Akcie německého Adidasu, ikonického výrobce sportovních potřeb, se závěrem týdne dramaticky propadly poté, co firma varovala, že má ve skladech neprodejné zboží za 1,2 miliardy eur, neboli zhruba 28,5 miliardy korun. Jedná se o zboží, které sportovní gigant vyrobil pod značkou Yeezy v rámci marketingové spolupráce s americkým rapperem Ye, dříve známým jako Kanye West.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme