Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

IT - informace o tématu

Na Zbraslavi šly k zemi dva vysílače. Na jejich místě vyroste největší datové centrum v ČR

Na Zbraslavi šly k zemi dva vysílače. Na jejich místě vyroste největší datové centrum v ČR

České Radiokomunikace postaví v Praze na Zbraslavi největší datové centrum v ČR. Investují do něj dvě miliardy korun.

Přečíst článek

Za více peněz zase méně zboží. Průměrná mzda meziročně reálně klesla o necelé procento

Přečíst článek
Zmocněnec české vlády pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný

Tomáš Kopečný: České firmy by měly sledovat, do čeho na Ukrajině zamíří největší investice

Ukrajina se přetočila do módu celkové modernizace, a to ohromnou rychlostí. Zmocněnec české vlády pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný v rozhovoru pro Export.cz upozornil, že budoucí investice v napadené zemi půjdou i do nových oborů. „Pro české firmy bude důležité nejen sledovat sektory, v nichž byla Ukrajina tradičně silná, ale také pozorovat, do čeho budou investovat sami Ukrajinci i jejich partneři v mezinárodních institucích,“ dodal.

Přečíst článek
Senta Čermáková je novou výkonnou ředitelkou Czechitas

Czechitas hlásí úspěšnou akvizici. Do týmu přichází top manažerka Senta Čermáková

Novou výkonnou ředitelkou české neziskové organizace Czechitas, která vzdělává ženy v oblasti IT, se stala Senta Čermáková. Informaci Forbesu potvrdila Čermáková na své pracovní síti LinkedIn. Jedna z nejvlivnějších českých manažerek po mnoha letech v nadnárodních korporacích přechází do nezisku.

Přečíst článek
Intel

Intel dojel na postoj Pekingu. Ruší plán na stamiliardovou akvizici

Americká společnost Intel ukončila plány na převzetí izraelského smluvního výrobce čipů Tower Semiconductor za 5,4 miliardy dolarů (119 miliard korun). Nepodařilo se jí totiž včas získat souhlas regulačních orgánů s transakcí. Intel to uvádí v prohlášení.

Přečíst článek
Kdyberbezpečnost

Česko zaostává v IT bezpečnosti v rámci EU. Firmy nenahlašují kybernetické hrozby

Česká republika v IT bezpečnosti mírně zaostává za ostatními evropskými zeměmi. V přepočtu HDP na hlavu se Česko ve výdajích na ICT bezpečnost pohybuje až na konci druhé desítky evropských zemí, a i když neexistuje přímá korelace mezi výší HDP a bezpečnostními výdaji, vyspělejší ekonomiky jsou na tom lépe i v kybernetické bezpečnosti.

Přečíst článek
Miliardář Křetínský míří i do IT sektoru, s francouzským Atosem jedná o koupi divize Tech Foundations

Miliardář Křetínský míří i do IT sektoru, s francouzským Atosem jedná o koupi divize Tech Foundations

Francouzský technologický podnik Atos jedná o prodeji své divize Tech Foundations firmě EP Equity Investment (EPEI) miliardáře Daniela Křetínského. Zbaví se tak závazků za 1,9 miliardy eur , tedy 45,4 miliardy korun, od EPEI dostane 100 milionů eur. Společnost Tech Foundations se zabývá mimo jiné datovými centry či outsourcingem podnikových procesů. List Le Monde dřív upozornil, že by to bylo poprvé, co by Křetínský vstoupil do sektoru IT služeb.

Přečíst článek
Porouchané počítače nebo výpadek elektřiny mohou vést k inovacím, na které jinak nezbývá čas

Porouchané počítače nebo výpadek elektřiny mohou vést k inovacím, na které jinak nezbývá čas

Spadla ve firmě počítačová síť? Je to malér, protože bez počítačů se dnes nic neudělá. Ale – kupodivu – je to také příležitost k tomu, aby vznikly nápady, které firmu posunou kupředu, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
Německu chybí rekordní počet ajťáků. Neobsazené jsou v IT desítky tisíc  míst

Německu chybí rekordní počet ajťáků. Neobsazené jsou v IT desítky tisíc míst

Německo se potýká s rekordním nedostatkem pracovníků v odvětví informačních technologií (IT). Podle agentury DPA, která se odvolává na studii Institutu německého hospodářství (IW), bylo loni v tomto odvětví po celém Německu v průměru 68 tisíc volných pracovních míst. To je nejvíc od roku 2010, kdy institut začal tento údaj sledovat.

Přečíst článek
Deutsche Börse chce koupit dánskou IT společnost za téměř 100 miliard

Akcie Deutsche Börse letí dolů. Investorům se nelíbí akviziční záměr firmy

Německá burzovní společnost Deutsche Börse nabídla 3,9 miliardy eur (91,6 miliardy korun) za převzetí dánské softwarové firmy SimCorp. Transakce se uskuteční, pokud nabídku přijme více než polovina akcionářů dánské společnosti.

Přečíst článek
Chatbot_GPT

Nedokonalá hračka, nebo byznysová revoluce? Jak vnímají AI novinky zakladatelé předních českých startupů

Při psaní textů, kódování nebo třeba pro organizaci financí i kalendáře. Tak ve svých startupech využívají software založený na generativní umělé inteligenci přední čeští inovátoři. ChatGPT možná do jejich byznysu nepřináší až tak zásadní revoluci, ale rozhodně zvyšuje efektivitu práce týmů, zní téměř unissimo od 16 oslovených technologických špiček.

Přečíst článek
Internet, ilustrační foto

Na jednu zaniklou firmu vznikají čtyři nové, IT sektor roste

Počet firem, které podnikají v oboru informačních technologií v Česku, se za posledních pět let zvýšil o 16 procent na 12 510 podniků. Jejich množství tak rostlo o čtyři procentní body rychleji než celkový počet tuzemských firem. Počet OSVČ v informačních technologiích pak rostl osmkrát rychleji než v jiných oborech. Vyplývá to z aktuálních údajů analytické společnosti Dun & Bradstreet.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal. Číst více

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme