Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft výsledky investory potěšil, Google zklamal

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.
Profimedia
 ČTK

Microsoft i Alphabet (matka Googlu) zveřejnily včera výsledky za uplynulé tři měsíce. Oba big techy se těší z růstu zisku i tržeb. Očekávání v případě matky Googlu byla ale větší. A tak zatímco akcie Microsoftu krátce po uzavření trhu posilovaly, akcie Alphabetu odepisovaly přes šest procent. Výsledky naznačují, že produkty z oblasti umělé inteligence (AI) podporují tržby.

Reklama

Americký softwarový gigant Microsoft v prvním finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 27 procent na 22,3 miliardy dolarů (zhruba 518 miliard korun). Tržby překonaly očekávání analytiků a akcie podniku po zveřejnění výsledků výrazně posílily.

Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 30. září, zvýšily o 13 procent na 56,5 miliardy dolarů. Analytici je přitom podle údajů společnosti LSEG odhadovali v průměru na 54,5 miliardy dolarů, píše Reuters.

K růstu celkových tržeb podniku přispěla silná poptávka po cloudových službách. Tržby divize zahrnující cloudovou platformu Azure se zvýšily o 19 procent na 24,3 miliardy dolarů. Analytici je odhadovali pouze na 23,5 miliardy dolarů.

Michal Pěchouček na SingularityU Czech Summitu

Michal Pěchouček pracuje na umělé inteligenci 30 let. Česko by mělo být montovnou AI. Jinak bude kolonií, varuje

Umělá inteligence přinese zásadní změny ve fungování společnosti i států. Česko by podle Michala Pěchoučka, člověka, který na akademické úrovni i v byznysu vyvíjí AI již tři dekády, přitom v tomto vývoji mohlo hrát významnou roli. „Zejména na úrovni cybersecurity patříme ke globální špičce a budeme i dál,“ uvedl Pechouček v rozhovoru pro newstream.cz. Tomu, aby Česko hrálo ještě významnější roli, brání zejména nedostatečné byznysové prostředí a také vzdělávací systém.

Přečíst článek

„Výsledky naznačují, že produkty z oblasti umělé inteligence (AI) podporují tržby,“ uvedl analytik Jesse Cohen z firmy Investing.com. Cloudová platforma Azure má z podnikatelských aktivit Microsoftu nejlepší předpoklady k tomu, aby těžila ze vzestupu zájmu o umělou inteligenci, dodala agentura Reuters.

„Růst cloudového sektoru překonal odhady trhu i díky vysoké poptávce po generativní AI, kterou Microsoft zakomponoval do svého vyhledávače Bing,“ sdělil analytik XTB Tomáš Cvern. „Microsoft má za sebou další skvělé čtvrtletí. Tržby i čistý zisk za první fiskální kvartál Microsoftu překonaly odhady trhu,“ dodal. 

Google investory úplně nepotěšil

Čistý zisk americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, vzrostl ve třetím čtvrtletí o více než dvě pětiny na 19,7 miliardy dolarů (zhruba 458 miliard korun) z 13,9 miliardy dolarů před rokem. Tržby z cloudových aktivit však zaostaly za očekáváním, což vedlo k poklesu ceny akcií podniku, napsala agentura Reuters.

Tržby OpenAI by v příštích 12 měsících mohly dosáhnout jedné miliardy dolarů

Umělá inteligence táhne. Tržby OpenAI jsou na cestě dosáhnout jedné miliardy dolarů

Společnost OpenAI je na cestě k dosažení ročních tržeb ve výši jedné miliardy dolarů (22,2 miliardy korun) v nadcházejících 12 měsících, protože podniky zavádějí technologii ChatGPT, robota s generativní umělou inteligencí, který odstartoval vlnu investic do umělé inteligence.

Přečíst článek

Celkové tržby společnosti Alphabet se meziročně zvýšily o 11 procent na 76,7 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je odhadovali na necelých 76 miliard dolarů. „Ačkoli Alphabet překonal odhady zisku i celkových tržeb, investory zklamal relativně slabý výkon cloudové platformy,“ uvedl analytik Jesse Cohen z investičního serveru Investing.com.

Tržby divize Google Cloud se zvýšily o 22,5 procenta na 8,41 miliardy dolarů, analytici je však odhadovali na 8,62 miliardy dolarů. Tempo růstu tržeb divize bylo nejpomalejší od prvního čtvrtletí 2021, píše Reuters.

„Výnosy z cloudu sice vzrostly, ale očekávání byla vyšší,“ uvedl analytik společnosti Portu Marek Pokorný. „To je jeden z důvodů, proč akcie po uzavření trhu odepisují přes šest procent. Navzdory ostré konkurenci v oblasti umělé inteligence a vysokým úrokovým sazbám se ale letos akciím Alphabetu daří a připsaly si přibližně 50 procent,“ dodal.

Tržby z reklamy se ve třetím čtvrtletí zvýšily na 59,65 miliardy dolarů z 54,48 miliardy před rokem. Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

Společnost Alphabet začátkem roku oznámila, že propustí zhruba 12 tisíc lidí, což představuje více než šest procent její pracovní síly. Připojila se tak k řadě dalších technologických podniků, které snižováním počtu zaměstnanců reagovaly na zpomalování hospodářského růstu.

Václav Podzimek, Alethes

Mánie kolem AI je jen novou investiční bublinou, říká šéf fondu Alethes Václav Podzimek

Každý ekonomický cyklus končí recesí, je jen otázkou, jak bude hluboká, říká v rozhovoru pro Newstream Václav Podzimek, zakladatel fondu Alethes, který spravuje finance i Dalibora Dědka, zakladatele společnosti Jablotron. Běžní investoři by podle Podzimka neměli investovat do jednotlivých akcií, ale držet se investic do celých indexů.

Přečíst článek

Umělá inteligence jde do byznysu. Prvním klientem nového ChatGPT je kosmetická Estée Lauder

Známá OpenAI přichází s verzí svého populárního chatovacího systému pro firmy ChatGPT Enterprise. Má mít lepší zabezpečení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme