Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michal Pěchouček pracuje na umělé inteligenci 30 let. Česko by mělo být montovnou AI. Jinak bude kolonií, varuje

Michal Pěchouček na SingularityU Czech Summitu
použito se svolením SingularityU Czech Summit
Stanislav Šulc

Umělá inteligence přinese zásadní změny ve fungování společnosti i států. Česko by podle Michala Pěchoučka, člověka, který na akademické úrovni i v byznysu vyvíjí AI již tři dekády, přitom v tomto vývoji mohlo hrát významnou roli. „Zejména na úrovni cybersecurity patříme ke globální špičce a budeme i dál,“ uvedl Pechouček v rozhovoru pro newstream.cz. Tomu, aby Česko hrálo ještě významnější roli, brání zejména nedostatečné byznysové prostředí a také vzdělávací systém.

Reklama

Když vy mluvíte o AI, který termín vlastně máte namysli? Jsou to ony široké jazykové modely, nebo všeobecná umělá inteligence?

Pro nás vědce jde už třicet let o pořád tutéž věc. Jde o automatizaci lidských kognitivních možností. A v tom najdete všechno, rozpoznávání obrazů, schopnost napsat dopis, namalovat obraz. Před 30 lety umělá inteligence automatizovala něco, dnes automatizuje něco jiného. Co je na tom podle mě zajímavé, tak před 30 lety jsme si mysleli, že se chceme dostat na úroveň člověka, tedy na úrovni kognitivních schopností být tak dobří jako člověk. Tato ambice dnes už neplatí.

Proč?

Protože to nejde.

Ty současné aplikace ale vypadají, jakože to jde.

Není to tak. AI buď může být horší než člověk, nebo jej dokáže v některých věcech překonat. Ale dostat se na úroveň člověka je nereálné. AI nedokáže být průměrným hráčem šachu. Neumí být průměrně pomalá v nějakých dovednostech. AI zkrátka člověka překonává ve všem, v čem se snaží. Ale nesnaží se už překonat ho ve všem. A také neumí agregaci dovedností. Ačkoli v tom už také nějaké výzkumy jsou. Například AI, která se naučí hru go a potom hru shogi, se potom naučí hrát šachy.

Tomáš Čupr na konferenci Singularity Czech Republic

Tomáš Čupr: Zlomový vynález pro obchod byl čarový kód. Teď procházíme další změnou

Umělá inteligence a současná technologická revoluce zásadně změní retail, říká Tomáš Čupr. Některým věcem už brání jen regulace - jako třeba zaplacení nákupu pohledem do kamery, což bylo už před pár lety možné v Číně.

Přečíst článek

Sama se naučí hrát šachy?

Z dat. Ten samý algoritmus, který se trénoval na go a shogi, se pozorováním hraní šachů naučí hrát šachy. Takže tady už bychom mohli mluvit trochu o tom, že ten algoritmus je obecný, ale není to ta obecná umělá inteligence, jak si ji někteří představují, která by šla dostat do nějakého umělého člověka. To v tuto chvíli nikdo nedělá.

A neděláme to z technologických důvodů, nebo hraje hlavní roli etika?

Ta technologie prostě není. Ono technologie obecně se posouvá směrem, kde má nejvyšší ekonomické využití a tady toto nemá takové využití. Tedy investice, talenty a zájem se tedy tímto směrem neposouvá. Naopak se posouvá jinam, třeba směrem k jazyku.

Na konferenci SingularityU Czech Summit jste byl součástí panelové diskuse nazvané Kam kráčí česká AI. Tak jsem se chtěl zeptat, kam tedy kráčí?

Ony ve skutečnosti kráčí tři věci. První věc je věda, pak lidská práce, a nakonec je byznys. Co se té vědy týče, čeští vědci jsou v AI dobří 30 let, pokračují v úspěších a směřují k další slávě. Společnost toho neumí využít, zejména v porovnání s jinými zeměmi se ukazuje, že na tom vědeckém úspěchu neumíme stavět. Takže česká AI bude možná vždycky skvělá, ale určitě nebude nikdy moc velká.

Michal Pěchouček v panelové diskusi na SingularityU Czech Summitu použito se svolením SingularityU Czech Summit

A ty další dvě oblasti?

Česká AI práce může být velmocí. Místní AI inženýring je na vysoké úrovni, spousta lidí, kteří AI reálně budují i pro velké technologické firmy je tady v České republice. Takže to je skvělé. A nejspíš i nadále bude, protože jsme byli montovna aut a mohli bychom se stát montovnou AI. A pozor: to je velmi dobrá varianta budoucího vývoje. Rozhodně lepší než být dál montovnou aut. Bohužel ale velmi slabý je u nás AI byznysový ekosystém. Je tu málo start-upů, málo andělských investic, seed investic a málo i těch velkých investic. Málo rizika, málo se toho děje. Není tu tradice toho, že by nějací mladí lidé odešli z velké firmy, založili si start-up a snažili se dobýt svět. To je největší omezení toho, kam se může česká AI dostat. Může být dobrá ve vědě, dobrá ve vývoji, ale potřebovali bychom být dobří i v tom byznysu, trochu přitopit pod kotlem. A to se neděje.

Digitální kopii člověka už mnoho nebrání, ukázali vědci v Praze

Digitální kopii člověka už mnoho nebrání, ukázali vědci v Praze. Snad jen etické otázky

Objev DNA, možnost její editace, digitalizace, archivace. Možnost replikovat většinu lidských myšlenek a jejich přenes do jiné entity, biologické či umělé. To jsou všechno principy, které znějí jako sci-fi. Ale velká část z nich již sci-fi není. Povedlo se je zrealizovat, ačkoli ty nejkontroverznější z nich zatím jen na myších. Jak by za několik let či dekád mohlo vypadat digitální kopírování osobnosti, představila na SingularityU Czech Summitu Divya Chander, neurovědkyně přednášející na Singularity University.

Přečíst článek

AI montovna nezní úplně atraktivně, mohl byste to ještě víc popsat?

Ona právě konkurenceschopnost patří k hlavním výzvám nadcházejících let. AI hodně promění svět a všechny země budou AI využívat. Jen tu budou země, které budou AI velmoci, tam budou vznikat ty inovace a bude tam probíhat velmi dynamický vývoj. Určitě to budou USA, Izrael, pravděpodobně Velká Británie. Na opačném konci budou AI kolonie. Tam nikdo nic nevymyslí, jen se tam přiveze hotové řešení, které se zapojí a bude tam zapojené. Nijak nebudou benefitovat z toho procesu. Cílem zemí by mělo být, aby ekonomicky profitovaly z toho vývoje AI, který nás čeká. Být montovnou, které se přeci jen budou podílet na tom všem, je tedy vlastně zářná budoucnost pro Českou republiku. Na to být onou velmocí tu ale toho všeho je prostě málo. Zejména málo vědců.

V čem jsou čeští vědci dobří?

I tady na konferenci padala zajímavá témata jako robotika, jazykové modely. To je všechno skvělé. Ale u nás je důležitá také cybersecurity. V této oblasti patříme k velmocem, Česko, Slovensko, Německo, Rumunsko, tato oblast je hegemonem v kybernetické bezpečnosti. Vznikla tu spousta úspěšných projektů a věřím, že na řešení budoucích AI hrozeb se budou moci podílet místní firmy a postavit globálně kompetitivní řešení. Myslím, že právě sem česká AI směřuje.

Posledním tématem je vzdělávání. Jak může v Česku být dostatek vysoce kvalifikovaných vědců, když se tu pomalu ani děti nedostanou na střední školu?

Školství představuje velký problém, a ať se tam lidé snaží sebevíc, dohnat to nelze. Není možné stihnout rychlost vlny, která se nyní v tom pokroku valí. Přes veškerou snahu to není možné. Jediná cesta, kterou já v tom systému vidím, je snížení dominance školy. Vzdělávání musí být pestré a vlastně téměř permanentní. Děti se musejí vzdělávat mimo školu, v kroužcích, ve skautu… Musejí dělat různé věci, škola musí přestat dominovat a učitelé musejí děti učit to, co umějí lépe než samy děti.

Streamovací platforma Netflix plánuje zvýšení předplatného

Netflix chystá zdražení. Jako první to schytají uživatelé ve Spojených státech

Americká streamovací platforma Netflix plánuje zvýšení předplatného u své služby neobsahující reklamu. Informoval o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Firma nyní podle zdrojů diskutuje o zdražení na několika trzích po celém světě, první však budou pravděpodobně na řadě Spojené státy a Kanada.

Přečíst článek

Druhý ročník Women´s Findependence Day

Změní AI svět investování? Na to odpoví druhý ročník Women´s Findependence Day

Jsme na prahu další technologické revoluce? Změní umělá inteligence (AI) svět investování? A je dobrý čas na nákup akcií firem spojených s AI? Na to odpoví již druhý ročník Women´s Findependence Day, který se koná již zítra.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tomáš Čupr na konferenci Singularity Czech Republic

Tomáš Čupr: Zlomový vynález pro obchod byl čarový kód. Teď procházíme další změnou

Přečíst článek
Robotický pes nese plamenomet. Je to šílený úlet, nebo dálkový vypalovač trávy a ostraňovač sněhu?

Můžete si koupit robotického psa, z něhož šlehají opravdové plameny. Smysl to ale nedává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme