Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ikea zvýšila odměny zaměstnancům. Na fluktuaci tratila miliony

IKEA
ČTK
Michal Nosek
nos

Na pět tisíc dolarů v průměru vyjde švédského nábytkářského obra Ikea odchod zaměstnance a zaškolení nového. Fluktuace pracovníků byla v minulosti obrovská. Ti si stěžovali zejména na nepřehledné služby a nízké platové ohodnocení.

Reklama

Zaměstnanci prodejen Ikea v USA a dalších zemích v uplynulých letech houfně odcházeli, uvádí agentura Bloomberg. V Británii a Irsku měnila práci polovina všech nových zaměstnanců v průběhu jednoho roku. Výměna pak nábytkáře vyšla na pět tisíc dolarů, nebo i více. K zastavení fluktuace a s ní spojenými obrovskými náklady potřeboval švédský nábytkářský zjistit, proč jsou jeho skladníci, prodavači a pokladní v obchodě tak nešťastní a rychle to napravit.

Zaměstnanci jsou vzácní

Do roku 2022 totiž odcházelo z různých důvodů ročně více než 62 tisíc zaměstnanců po celém světě, což se rovnalo asi třetině pracovní síly. Navíc nedostatek pracovních sil v době pandemie ztěžoval doplňování počtů. „Pracovníci náhle začali být velmi vzácní,“ uvedl nedávno Jon Abrahamsson Ring, generální ředitel Inter Ikea Group. Ikea se tak zaměřila na zvýšení platů, zvýšení flexibility pracovní doby pro zaměstnance v prodejnách a používání nových technologií, které zaměstnancům usnadní práci.

Výsledky byly jasné a situace se začala obracet, když v USA klesla do konce roku 2023 fluktuace zhruba o čtvrtinu zaměstnanců, z třetiny o rok dříve. Zvýšení platů se na práci zaměstnanců pozitivně promítlo v celém světě. Například v České republice dostali přidáno minimálně o sedm procent a platy se dle pozice pohybují od dvaceti do devadesáti tisíc korun. 

Nárůst v Česku

V Česku Ikea za loňský rok vykázala tržby 12,1 miliardy korun. Meziročně to byl mírný nárůst o dvě procenta, uvedl generální ředitel společnosti pro Česko, Maďarsko a Slovensko David McCabe. Podle poslední zveřejněné účetní uzávěrky ve Sbírce listin dosáhla IKEA ve finančním roce 2021/2022 čistého zisku 1,2 miliardy korun. 

Reklama

IKEA

IKEA prodala továrnu v Novgorodu ruské firmě Invest Plus. Trvalo to rok

Švédský nábytkářský gigant IKEA prodal svou továrnu v ruském městě Novgorod ruské firmě Invest Plus. Učinil tak více než rok poté, co pozastavil své aktivity v Rusku kvůli válce na Ukrajině, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Takto bude vypadat budova bývalého Interiéru v Říčanech.

Vyráběl se v ní i nábytek pro IKEA, teď se výšková budova v Říčanech promění na apartmány

Staronová výšková dominanta středočeských Říčan bude dokončena už příští rok. Rekonstrukce hrubé stavby budovy ze 70. let je už ale hotová.

Přečíst článek

Prodejna Asko Nábytek v Teplicích, ilustrační foto

Desetina zaměstnanců pryč a ztráta 120 milionů korun. Řetězec Asko-Nábytek měl těžký rok

Řetězec Asko-Nábytek se loni dostal do ztráty 120,1 milionu korun. V předminulém roce vykázal čistý zisk 46,3 milionu korun. Klesly také tržby společnosti, a to asi o pětinu na 1,51 miliardy korun. Společnost o tom informovala ve své účetní uzávěrce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme