Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

IKEA prodala továrnu v Novgorodu ruské firmě Invest Plus. Trvalo to rok

IKEA
ČTK
 ČTK

Švédský nábytkářský gigant IKEA prodal svou továrnu v ruském městě Novgorod ruské firmě Invest Plus. Učinil tak více než rok poté, co pozastavil své aktivity v Rusku kvůli válce na Ukrajině, napsala agentura Reuters.

Reklama

„Proces prodeje (továrny v Novgorodu) byl strukturovaný a postupný s cílem najít nového majitele se silným plánem a schopností rozvíjet tento podnik,” sdělila agentuře Reuters společnost Inter IKEA Group, která je majitelem značky IKEA.

Největší světový výrobce nábytku IKEA využívá více dřeva ze Švédska a Pobaltí, zatímco z Běloruska a Ruska surovinu po invazi Moskvy na Ukrajinu přestal odebírat.

Žádné dřevo z Ruska a Běloruska. IKEA objevila Pobaltí a Švédsko

Největší světový výrobce nábytku IKEA využívá více dřeva ze Švédska a Pobaltí, zatímco z Běloruska a Ruska surovinu po invazi Moskvy na Ukrajinu přestal odebírat. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Ulf Johansson, který ve firmě odpovídá za globální dodávky dřeva. Švédská firma, která je jedním největších světových odběratelů této suroviny, podle něj za 12 měsíců do srpna 2022 použila 20 milionů metrů krychlových dřeva.

Přečíst článek

Šéf společnosti Invest Plus Vadim Osipov označil dokončení transakce za „nelehký a docela dlouhý proces”. „Naším cílem je co nejrychleji vrátit velmi populární a kvalitní produkci novgorodské továrny na ruský trh s nábytkem,” dodal. Ani jedna ze stran ale nezveřejnila kupní cenu a podmínky transakce.

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Západní sankce zasáhly ruské banky, bohaté jednotlivce nebo dovoz technologií. Po roce rozsáhlých omezení, jejichž cílem bylo oslabit válečný fond Moskvy, se ale ekonomický život pro běžné Rusy příliš neliší od toho, který vedli před ruskou invazí na Ukrajinu. Žádná masová nezaměstnanost a propad měny se nekonají. Nejsou tu žádné krachující banky, před kterými se tvoří dlouhé fronty. Nabídka v supermarketech se příliš nezměnila, zahraniční zboží je stále dostupné, nebo jeho místo zaujaly místní ekvivalenty, píše agentura AP.

Přečíst článek

Novgorodská továrna byla podle firmy Invest Plus největším výrobním závodem značky IKEA v Rusku s kapacitou přes sedm milionů kusů skříní a kuchyňského nábytku ročně. Invest Plus uvedl, že si ponechává hlavní část zaměstnanců závodu a že hodlá obnovit plnou výrobu během dvou až tří měsíců.

IKEA

Ikea v ČR utržila skoro 12 miliard. K výročí chystá retro kolekci

Nábytkářská síť Ikea ČR v uplynulém finančním roce, který trval od 1. září 2021 do 31. srpna 2022, zvýšila tržby o 22 procent na 11,9 miliardy korun. Hospodářský výsledek společnost neuvedla. V předchozím finančním roce vykázala Ikea ve výroční zprávě zisk 592 milionů korun.

Přečíst článek

IKEA podobně jako řada dalších západních podniků zastavila maloobchodní prodej a výrobu v Rusku krátce poté, co Moskva loni v únoru zahájila invazi na Ukrajinu. Jedna z částí skupiny však v Rusku nadále provozuje 14 nákupních center pod značkou MEGA, píše agentura Reuters. Minulý měsíc ruská média uvedla, že firma Ingka Group, jež vlastní většinu obchodů IKEA, začala pro nákupní centra MEGA hledat kupce.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme