Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hnědé uhlí dál vévodí energiím v Ústeckém kraji. Jeho podíl dokonce vzrostl

Uhlený důl - ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

V Ústeckém kraji se vyrobí nejvíc elektřiny ze všech českých a moravských krajů. Poráží dokonce i kraje, v nichž jsou jaderné elektrárny. Podíl hnědého uhlí na vyrobené elektřině tak dál roste.

Reklama

Na výrobě elektřiny se loni v Ústeckém kraji podílelo nejvíce hnědé uhlí, vyrobilo se z něj 81 procent elektřiny v regionu. Meziročně jeho podíl na výrobě elektrické energie vzrostl o 3,5 procentního bodu. Na druhém místě skončil plyn s podílem 12,3 procenta. Obnovitelné zdroje byly v kraji využity k výrobě 6,4 procenta elektřiny. Vyplývá to z informací zveřejněných krajskou pobočkou Českého statistického úřadu. V Ústeckém kraji se vyrábí více než čtvrtina elektrické energie v ČR.

Ústecký kraj je krajem s nejvyšším instalovaným výkonem elektrárenských soustrojí ze všech krajů. Na celkovém instalovaném výkonu ČR se kraj podílel 25 procenty. Nárůst celkového instalovaného výkonu v kraji byl zapříčiněn zvýšením instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren o 1,1 megawatt, uvedl ČSÚ na webu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Energetickou krizi porazíme uhlím, věří Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že těžba uhlí v OKD bude pokračovat i po roce 2023, pokud bude alespoň ekonomicky neutrální. Společnost OKD by tak mohla vytěžit veškeré zásoby uhlí.

Přečíst článek

Nejvyšší podíl na celkovém instalovaném výkonu Ústeckého kraje měly parní elektrárny (podíl 76,7 procenta), následovaly paroplynové elektrárny (16,2 procenta). Fotovoltaické elektrárny měly podíl 3,1 procenta, větrné 1,7 procenta a vodní 1,5 procenta.

Ústí drtí i temelínskou jaderku

V Ústeckém kraji se vyrobilo loni nejvíce elektrické energie v ČR, meziročně vzrostl objem vyrobené elektřiny o 2,1 procenta. Druhé největší množství elektřiny bylo vyrobeno v Jihočeském kraji a na třetím místě skončila Vysočina.

Struktura obnovitelných zdrojů energie využívaných k výrobě elektřiny se v jednotlivých krajích liší. Na celorepublikové úrovni se v roce 2021 nejvíce elektřiny vyrobilo podle statistiků z biomasy (25,3 procenta). Biomasa byla i nejčastěji využívaný obnovitelný zdroj energie (OZE) k výrobě elektřiny i v Ústeckém kraji, z celkového množství OZE v kraji tvořila biomasa skoro polovinu.

Plyn, vytápění

Firmy budou moci topit i jinými palivy než plynem, oznámil Fiala

Ministerstvo průmyslu a obchodu od 5. září vyhlásí takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž budou čelit sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům.

Přečíst článek

Druhým nejčastějším OZE byla voda, která byla využita k výrobě 23,2 procenta elektřiny v kraji. Méně byly využity větrné elektrárny a fotovoltaika, které se na výrobě elektřiny z OZE v kraji podílely 11,3 respektive 10,2 procenta. Bioplyn byl pak využit k výrobě pouze 5,5 procenta elektřiny vyrobené z OZE. Biologicky rozložitelný komunální odpad se podle ČSÚ na severu Čech k výrobě elektřiny v tomto období nevyužil.

V roce 2021 bylo v Ústeckém kraji evidováno 222 377 odběratelů zemního plynu, což je 7,9 procenta z celkového počtu evidovaných odběratelů v ČR. Z pohledu struktury jednotlivých odběratelů jsou domácnosti největší skupinou odběratelů zemního plynu, a to jak v Ústeckém kraji, tak v celé republice.

Plyn, ilustrační foto

Evropa má nedostatek plynu, Rusové jej místo exportu spalují

Rusko nyní spaluje obrovské množství volného zemního plynu, denně odhadem za deset milionů dolarů (asi 247 milionů korun). Ukazuje to analýza expertů, na kterou se odvolává britská stanice BBC. Podle odborníků jde o plyn, který by za jiných okolností směřoval do Německa. Vědci mají obavy, že takové množství škodlivých uhlíkových emisí může urychlit tání ledovců v Arktidě.

Přečíst článek

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Evropský zemní plyn v pondělí prudce vzrostl na asi 15násobek průměrné letní ceny a opět prolomil rekordy, protože hrozba ruského omezení dodávek zasáhla trh a zvýšila inflační očekávání. Benchmark futures na plyn vzrostly až o 20 procent, což pomohlo zvýšit elektřinu a uhlí. Klíčový plynovod Nord Stream 1 se 31. srpna zastaví na tři dny údržby, což opět vyvolává obavy, že se po údržbě nevrátí do provozu podle plánu, napsal server Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Prestižní agentura sází na to, že Fialův kabinet zvládne energokrizi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme