Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Prestižní agentura sází na to, že Fialův kabinet zvládne energokrizi

Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze
ČTK
Lukáš Kovanda

Agentura Standard & Poor’s Česku potvrzuje rating, jde o dobrou zprávu pro Fialovu vládu. ČR podle agentury energetickou krizi zvládne, i díky svému nízkému dluhu.

Reklama

Ratingová agentura Standard & Poor’s, jedna z tří světově významných ratingových agentur, dnes potvrdila ratingové hodnocení i ratingový výhled dluhu České republiky. Rating agentury tak zůstává na stupni „AA-“, přičemž výhled je nadále „stabilní“.

Jedná se o pozitivní zprávu pro Fialovu vládu a o signál, který příznivě přijme mezinárodní investorská komunita. Zvláště ve světle toho, že zbylé dvě významné ratingové agentury, Fitch a Moody’s, letos v květnu, resp. v srpnu Česku zhoršily ratingový výhled, i když rating samotný shodně ponechaly na dosavadní úrovni.

Rafinérie v německém Schwedtu patřící původně ruskému gigantu Rosněfť

Němci sáhli Rusům na Rosněfť. Teď čelí arbitráži

Ruská ropná společnost Rosněfť podala žalobu na německou vládu kvůli jejímu rozhodnutí z minulého měsíce převzít kontrolu nad aktivy firmy ve spolkové zemi, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Agentura Standard & Poor’s míní, že Česko si poradí s probíhající energetickou krizí EU a souvisejícím navýšením vlastních rozpočtových schodků. Ty bude podle agentury schopno absorbovat díky relativně nízké úrovni celkového veřejného zadlužení. Veřejný dluh by měl v prognóze Standard & Poor’s setrvat v ČR poblíž úrovně 40 procent HDP minimálně do roku 2025. Česko tak i v dalších třech letech má vykazovat jednu z nejnižších úrovní zadlužení v celé EU.

Dluhová brzda v nedohlednu

Z prognózy agentury tak nevyplývá, že by Česko mělo v jakkoli dohledné době narazit na takzvanou dluhovou brzdu, jež je legislativně stanovena na úrovni 55 procent HDP.

Dalibor Martínek: Státním zaměstnancům rostou příjmy, podnikatelům odvody. Cesta do pekla

Živnostníci budou muset od ledna platit minimální zálohu na zdravotní pojištění ve výši 2722 korun měsíčně. To je o téměř sto korun víc než v letošním roce. Měsíční paušální daň se zvýší o víc než dvě stě korun na 6208 korun.

Přečíst článek

Posudek světově významných ratingových agentur bedlivě sledují finanční trhy po celém světě. Zhoršení ratingu by znamenalo, že Česko si na mezinárodních trzích bude muset za jinak stejných podmínek půjčovat za vyšší úrok, než by tomu bylo bez jeho zhoršení. Zlepšení ratingu naopak znamená za jinak stejných podmínek snížení úrokových nákladů.

Agentura Standard & Poor’s potvrdila dosavadní rating Česku už letos v dubnu, kdy také stvrdila ratingový výhled do nadcházející doby.

Walmart

Inflační tlaky v USA zůstávají silné. Fed bude sazby dál zvyšovat

Meziroční inflace ve Spojených státech v září dosáhla 8,2 procenta, čímž lehce překonala tržní konsenzus, který činil 8,1 procenta. Inflační tlaky v USA zůstávají výrazné. 

Přečíst článek

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová už má dost podpisů. Co dříve řekla o prezidentské kandidatuře? Sledujte Victory Club

Rektorka Mendelovy univerzity se během koronavirové pandemie stala jednou z nejvýraznějších kritiček nesystematického řízení státu. Sama se rozhodla zavřít školu, je zastánkyní očkování. Jaká byla její největší rozhodnutí v životě a jakou osobností vlastně je Danuše Nerudová, která poslední květnový den potvrdila svou kandidaturu na Hrad? A jak se dříve ke kandidatuře vyjádřila v pořadu Newstrem TV Victory Club?

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry kabinetu, kterou iniciovalo hnutí ANO.í

Fiala: Důvěru si zasloužíme, Česko úspěšně dostáváme z krize. Ústupky Rusům nepřipustím

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme