Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé versus uhlí. Německá vláda dá na kolejích přednost nerostu

Německé osobní vlaky budou dávat přednost uhlí
ČTK
Stanislav Šulc

Německé vlaky začnou masivně převážet uhlí, aby mohly uhelné elektrárny vyrábět maximum možné energie. Vedle klimatu to bude mít ještě jeden negativní dopad. Na kolejích ubude vlaků pro osobní přepravu, uvádí německý list Welt am Sonntag.

Reklama

Další kontroverzní krok chystá německý kabinet Olafa Scholze. Na kolejích by kvůli energetické krizi měly dostat přednost vlaky vozící uhlí před vlaky s cestujícími. S odkazem na návrh opatření to uvedl magazín Welt am Sonntag.

„Běžně má přitom v Německu přednost právě osobní doprava,“ uvedla Vanessa Dazem z agentury Bloomberg. Podle ní tak navrhovaná změna může způsobit chaos na německé železnici.

Návrh přesto má podle Welt am Sonntag být schválen co nejrychleji, aby se přeprava uhlí po kolejích co možná nejvíce urychlila. Německo totiž čelí bezprecedentní energetické krizi a plánuje zvýšit kapacity uhelných elektráren, které mají nahradit výpadek z plynových zdrojů energie. Ty kvůli aktuální geopolitické situaci dostávají plynu málo, navíc za vysoké částky. A vedou Německo k dohadům, zda při případném nedostatku plynu dostanou přednost průmysl nebo domácnosti.

Německý ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck

Zelený ministr Habeck zůstává neoblomný. Zachovat jaderné elektrárny je zbytečné, míní

2 procenta. Tolik plynu by podle německého ministra hospodářství za Zelené Roberta Habecka ušetřilo zachování tří jaderných elektráren. Habeck ale připouští, že by mohla zůstat zachována jedna jaderka v Bavorsku.

Přečíst článek

Vrátí se lidé na silnice?

Zpráva o pravděpodobných komplikacích na železnici přichází ve chvíli, kdy v Německu končí letní sleva na regionální železniční přepravu. Té mohl využít každý a stačilo mu 9 eur, aby s jedním lístkem procestoval třeba celé Německo.

Podle údajů německých přepravců této nabídky využilo 21 milionů cestujících, od začátku letních prázdnin tak řada vlaků čelila masivnímu náporu.

Vláda však tuto akci spustila z jediného důvodu – aby lidem pomohla s extrémně rostoucími cenami pohonných hmot. Cílem tak bylo dostat alespoň část lidí ze silnic na koleje.

Nyní tedy dostane před lidmi přednost uhlí. To v situaci, kdy ceny pohonných hmot již klesly k úrovním jen mírně vyšším, než byl dlouhodobý průměr.

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Sankce ničí Rusko, věří německá vláda. Blouzníte a ničíte domácnosti, vzkazuje tamní levice

V Německém parlamentu se rozhořel boj o smysl protiruských sankcí. Vše rozpoutal poslanec strany Levice Sören Pellmann, který vládu interpeloval kvůli přílišným dopadům protiruských sankcí na německé domácnosti a průmysl.

Přečíst článek

Nord Stream 2

Lukáš Kovanda: Na německý průmysl se řítí zkáza. Spusťte Nord Stream 2, sílí hlasy

V Německu sílí volání po spuštění plynovodu Nord Stream 2. Zaznívá už i z úst nejvyšších ústavních činitelů země. Místopředseda německého parlamentu Wolfgang Kubicki z vládní strany FDP v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RND uvedl, že ke spuštění Nord Streamu 2 by mělo dojít co možná nejrychleji.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme