Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Křetínský míří i do IT sektoru, s francouzským Atosem jedná o koupi divize Tech Foundations

Miliardář Křetínský míří i do IT sektoru, s francouzským Atosem jedná o koupi divize Tech Foundations
ČTK

Francouzský technologický podnik Atos jedná o prodeji své divize Tech Foundations firmě EP Equity Investment (EPEI) miliardáře Daniela Křetínského. Zbaví se tak závazků za 1,9 miliardy eur , tedy 45,4 miliardy korun, od EPEI dostane 100 milionů eur. Společnost Tech Foundations se zabývá mimo jiné datovými centry či outsourcingem podnikových procesů. List Le Monde dřív upozornil, že by to bylo poprvé, co by Křetínský vstoupil do sektoru IT služeb.

Reklama

Společnost Atos chce v rámci transakce posílit svou rozvahu navýšením kapitálu o 900 milionů eur. Firma EPEI souhlasila s tím, že nakoupí akcie Atosu za cenu 20 eur za kus, a získá tak podíl 7,5 procenta. Společnost chce také vydat nové akcie za 720 milionů eur, které nabídne všem stávajícím akcionářům.

Transakce divizi ohodnocuje na dvě miliardy eur. Tech Foundations měla za loňský rok tržby 4,5 miliardy eur. Po prodeji se Atos přejmenuje na Eviden.

Le Monde o možném převzetí informoval už letos v březnu. Atos loni v červnu kvůli ztrátám zahájil restrukturalizaci.

Křetínský usiluje o energetickou firmu Steag. Soupeřů ubývá, zbyli už jen Španělé

Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského a španělská investiční společnost Asterion Industrial Partners, která se zaměřuje na infrastrukturu, jsou posledními dvěma zájemci o německou energetickou společnost Steag, píše s odvoláním na obeznámené zdroje agentura Bloomberg. Diskuze podle nich stále probíhají a není jisté, zda vyústí v transakci. Zúčastněné strany se k věci nevyjádřily.

Přečíst článek

Křetínského francouzské impérium

Křetínský, který ve Francii studoval a francouzsky plynně hovoří, se v zemi už významně angažuje v energetice. Má podíly také například v novinové společnosti Le Monde a v televizní skupině TF1. Jeho firma Czech Media Invest (CMI) v dubnu také oznámila, že kupuje od mediální společnosti Vivendi francouzské vydavatelství Editis. Minulý měsíc se předběžně dohodl na převzetí zadluženého maloobchodního řetězce Casino.

Akcie Atosu krátce po zahájení obchodování na burze v Paříži vykazovaly růst zhruba o deset procent nad 10,40 eura.

Miliardář Křetínský posílí na tuzemském energetickém trhu, může koupit Gazela Energy

Další zářez na tuzemském trhu. Miliardář Křetínský může koupit Gazela Energy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti EP Energy Trading z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, která pod značkou epet dodává elektřinu a plyn odběratelům v Česku a na Slovensku, nákup obchodníka s elektřinou Gazela Energy. Firma zásobuje přes 13 tisíc odběratelů, uvedl úřad.

Přečíst článek

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského posílil svou pozici trojky na nizozemském energetickém trhu. Cenu nových dvou akvizic ale firma neuvedla.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme