Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Atos opět na scéně. Křetínský dal nabídku na převzetí celé francouzské technologické firmy

Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Miliardář Daniel Křetínský předložil nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme.

Reklama

Křetínský podal nabídku spolu s investičním fondem Attestor. Nabídky přišly také od konsorcia bank Atosu, které vlastní zhruba polovinu dluhu společnosti, a od největšího akcionáře Atosu, firmy Onepoint. Čtvrtou nabídku předložila investiční firma Bain Capital, tu však již představenstvo zamítlo.

Křetínský dříve jednal s Atosem o převzetí jeho divize Tech Foundations, která zahrnuje poradenské aktivity v oblasti informačních technologií. Jednání ale v únoru zkrachovala.

Společnost Atos zajišťuje komunikaci pro francouzskou armádu a má řídit kybernetickou bezpečnost letošních letních olympijských her v Paříži. Dříve se řadila mezi čtyři desítky firem z indexu pařížské burzy CAC-40, její akcie ale za poslední dva roky odepsaly zhruba 90 procent. Přispělo k tomu několik neúspěchů, například nepříznivě přijímaný plán na převzetí amerického konkurenta DXC v roce 2021 anebo účetní problémy v amerických divizích.

Atos uvedl, že jakákoli restrukturalizaci bude pravděpodobně znamenat „radikální změny v kapitálové struktuře společnosti a významnou emisi nových akcií”. To způsobí vysoké rozředění podílů stávajících akcionářů.

Rozdělí se Atos?

České členství v EU má své plusy i minusy, czexit by se ale nevyplatil

Pro Česko a jeho ekonomiku členství v EU znamená zejména to, že naše země patří k bloku zemí, který je globálním hráčem. Těžko by globálním hráčem byla ČR sama o sobě. Na tom, kam se tento blok zemí ubírá, se navíc Česko může podílet a spolurozhodovat o něm, byť je otázka, do jaké míry. Nicméně v tomto ohledu ČR jako celek členstvím v EU nepochybně získává. Vysoce nad rámec více než bilionu korun, který od vstupu do EU v čistém vyjádření získalo z unijních rozpočtů.  

Přečíst článek

Minulý týden Atos uvedl, že kvůli měnícím se podmínkám na trhu potřebuje na financování svých podniků letos a příští rok zhruba 1,1 miliardy eur (27,6 miliardy korun). Předtím uváděl, že bude potřebovat 600 milionů eur. Francouzská vláda minulý víkend oznámila, že je připravena od Atosu převzít strategicky důležitá aktiva, včetně firma Advanced Computing, Mission-Critical Systems a Cyber Products, tedy aktiva zaměřená hlavně na kybernetickou bezpečnost a superpočítače.

Společnost Onepoint vlastní v Atosu podíl 11,4 procenta. Francouzská média již dříve upozornila, že zatímco Křetínský chtěl v minulosti koupit aktiva Atosu v oblasti informační technologie, zakladatel Onepointu David Layani měl zájem o druhý pilíř skupiny věnovaný digitální transformaci. Mohlo by se tak stát, že by se oba zájemci nakonec mohli dohodnout na rozdělení Atosu.

Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

Křetínský objevuje nový byznys. Získal čtvrtinu ve francouzském startupu, který vyvíjí lék na rakovinu

Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu léčby rakoviny, uvedl mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.

Přečíst článek

Křetínský kupuje pětinu v německých ocelárnách Thyssenkrupp

Miliardář Křetínský kupuje pětinu největší německé ocelárny Thyssenkrupp, podíl zřejmě navýší na polovinu. Thyssenkrupp čelí vážným potížím kvůli zelené agendě a drahým energiím, na nichž ale Křetínský rekordně vydělává, komentuje akvizici ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Daniel Křetínský

Hořkosladké výsledky Křetínského EPH. Firma hlásí pokles zisku, ale i rekord jedné z divizí

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3,6 miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme