Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzská Framatome bude po Temelínu dodávat jaderné palivo i Slovensku. Ale „tak, jak ho vyrábí Rusové"

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce
profimedia.cz
 ČTK

Francouzská společnost Framatome bude dodávat jaderné palivo Slovensku, aby snížila jeho závislost na Rusku. Vyplývá to podle agentury AFP z memoranda o porozumění, které během dnešní návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Bratislavě podepsala společnost Framatome s firmou Slovenské elektrárne (SE).

Reklama

Zdroj agentury AFP z francouzských diplomatických kruhů uvedl, že Framatome bude podle memoranda dodávat palivo tak, „jak ho vyrábí Rusové", aby mohlo pohánět slovenské jaderné elektrárny založené na sovětské technologii.

Temelín

ČEZ mění palivo v Temelíně. Letos ještě nakupoval v Rusku, příští rok pojede do USA a Francie

Komplexnější servisní odstávku naplánoval ČEZ pro jadernou elektrárnu Temelín na následující týdny. Během nich vymění část paliva a zkontroluje klíčové části nejstřeženější stavby v Česku.

Přečíst článek

Společnost Slovenské elektrárne uvedla, že jednou z klíčových oblastí memoranda je spolupráce na dlouhodobém řešení diverzifikace paliva pro jaderné elektrárny na Slovensku.

Otázka národní bezpečnosti

„Jaderné elektrárny na Slovensku představují pilíře naší národní energetické bezpečnosti. Zajistit diverzifikaci dodávek jaderného paliva pro stabilní provoz elektráren Bohunice a Mochovce považuji za jeden z našich hlavních úkolů," uvedl předseda představenstva SE Branislav Strýček.

Slovensko má v elektrárnách Jaslovské Bohunice a Mochovce čtyři reaktory VVER ruské konstrukce. Tyto reaktory v současnosti využívají ruské palivo a pokrývají více než polovinu spotřeby elektřiny v zemi, napsala AFP. Společnost Framatome loni stejně jako americká firma Westinghouse uzavřela s českou energetickou skupinou ČEZ smlouvu o dodávkách paliva pro jadernou elektrárnu Temelín.

ČEZ rozjel miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín

ČEZ rozjel miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín

Energetická společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na dodávku dvou generátorů pro jadernou elektrárnu Temelín. Firmy se do výběrového řízení na klíčové zařízení, které vyrábí elektřinu pro pětinu Česka, mohou hlásit do 9. června. Generátory chce ČEZ měnit v letech 2028 až 2030, informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Přečíst článek

Malý modulární reaktor Westinghouse

Jak vypadá malá jaderka? Americký Westinghouse uvedl malý modulární reaktor AP300

Konstrukce AP300 vychází z původního reaktoru AP1000 a je jediným malým modulárním reaktorem vycházejícím z již provozovaného zařízení. Nový reaktor je navržen pro více než 80letý životní cyklus.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme