Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ rozjel miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín

ČEZ rozjel miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín
iStock
 ČTK

Energetická společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na dodávku dvou generátorů pro jadernou elektrárnu Temelín. Firmy se do výběrového řízení na klíčové zařízení, které vyrábí elektřinu pro pětinu Česka, mohou hlásit do 9. června. Generátory chce ČEZ měnit v letech 2028 až 2030, informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Reklama

Modernizací ČEZ sleduje zajištění minimálně šedesátiletého provozu jihočeské jaderné elektrárny. Nové generátory budou připraveny i na případné zvýšení výkonu elektrárny.

Zakázka se skládá z dodání dvou kompletních generátorů včetně jednoho náhradního rotoru, příslušenství, instalace a následného servisu. „V rámci výběrového řízení posoudíme kvalifikaci uchazečů, následně je vyzveme k podání nabídek. Vybráno bychom chtěli mít příští rok na jaře. Vlastní zařízení budeme měnit v závěru tohoto desetiletí,” uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Temelín

ČEZ mění palivo v Temelíně. Letos ještě nakupoval v Rusku, příští rok pojede do USA a Francie

Komplexnější servisní odstávku naplánoval ČEZ pro jadernou elektrárnu Temelín na následující týdny. Během nich vymění část paliva a zkontroluje klíčové části nejstřeženější stavby v Česku.

Přečíst článek

Životnost 40 let 

Základním kvalifikačním kritériem je prokazatelná zkušenost s výrobou, dodávkou a servisem generátoru, který vyrábí elektřinu při 3000 otáčkách za minutu. Modernizace generátorů je jedním z projektů, který pomůže zajistit dlouhodobý provoz temelínské elektrárny. „Elektrárnu chceme provozovat minimálně 60 let. Generátory budeme měnit v polovině této periody, přičemž jejich životnost budeme požadovat 40 let,” řekl ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Temelín

ČEZ mění palivo v Temelíně. Letos ještě nakupoval v Rusku, příští rok pojede do USA a Francie

Komplexnější servisní odstávku naplánoval ČEZ pro jadernou elektrárnu Temelín na následující týdny. Během nich vymění část paliva a zkontroluje klíčové části nejstřeženější stavby v Česku.

Přečíst článek

Největší generátory v Česku

Generátor je zařízení v nejaderné části elektrárny, kde vzniká elektřina. Celková hmotnost rotoru generátoru je 90 tun, dlouhý je více než 14 metrů. Stávající temelínské generátory jsou s možným výkonem 1125 MWe největší generátory v Česku a jde o jediné dva svého druhu v republice. Maximální výkon nových generátorů by měl být 1150 MWe.

Od začátku letošního roku elektrárna Temelín vyrobila 6,4 terawatthodin elektřiny a pokrývá přibližně pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Jen za letošní první čtvrtletí vyrobila 4,75 milionu megawatthodin, což byl nejvyšší výkon za všechny první kvartály od spuštění Temelína v roce 2000

Akcie ČEZ zažily prudký pád.

Kryštof Míšek: Panika může být přehnaná. Ale akcie ČEZ se dostaly na rozcestí

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Vládnoucí středopravicová vláda se rozhodla definitivně skoncovat s Pražskou burzou, a to prostřednictvím nejvíce likvidního titulu v podobě energetického gigantu ČEZ. Od oznámení, že se vláda posunula vpřed s novou legislativou zaměřenou proti menšinovým akcionářům, akcie ztratily přes 18 procent. Jakým směrem se bude situace kolem ČEZ dále vyvíjet? Odpověď na tuto otázku se snaží ekonom a analytik Kryštof Míšek.

Přečíst článek

Výměna jaderného paliva v JE Dukovany

Dukovany se obejdou bez Rusů. Jaderné palivo elektrárně dodá americká Westinghouse

Jaderné palivo do Dukovan bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Dosud se v dukovanské elektrárně používalo palivo od ruské firmy TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Ruský dodavatel zásobuje Dukovany téměř 40 let, od začátku provozu elektrárny. Po vypuknutí války na Ukrajině se však provozovatel elektrárny, polostátní ČEZ, rozhodl dodavatele z bezpečnostních důvodů nahradit. Uvedl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Finanční podmínky kontraktu ale neuvedl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro dva nové jaderné bloky v Dukovanech

Nabídky finišují. Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro dva nové jaderné bloky v Dukovanech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme