Reklama

EPH miliardáře Křetínského hlásí rekordní výsledky, hlavně kvůli dražšímu plynu v Evropě

Daniel Křetínský
ČTK

Provozní zisk EBITDA Energetického a průmyslového holdingu (EPH) loni vzrostl meziročně o pět procent na 2,3 miliardy eur (zhruba 56,1 miliardy korun). Konsolidované tržby se zvýšily na 18,9 miliardy eur z 8,5 miliardy o rok dřív, tedy více než jednou tolik. Hlavním důvodem jsou vyšší ceny plynu na evropském trhu v loňském roce, uvedl holding miliardáře Daniela Křetínského.

Reklama

Na loňských rekordních výsledcích EPH se podílela především společnost EP Power Europe (EPPE), která zaznamenala stoprocentní nárůst EBITDA – tedy hrubého zisku bez odpisů, daní a amortizací – na miliardu eur (asi 24,5 miliardy korun. Firma tak vykompenzovala mírný pokles EBITDA společnosti EP Infrastructure (EPIF) o 19 procent na 1,3 miliardy eur.

Daniel Křetínský

Křetínský opět nakupoval. Tentokrát nádraží Zvonařka v Brně

Daniel Křetínský pokračuje v posilování na tuzemském trhu. Podle serveru zdopravy.cz ovládl autobusového přepravce Tourbus a spolu s ním také brněnské nádraží Zvonařka, které prošlo nákladnou rekonstrukcí za sto milionů korun.

Přečíst článek

„Uplynulý rok opět prokázal, že náš obchodní model kombinace výroby elektřiny (EPPE) a přenosu, distribuce a skladování plynu a distribuce elektřiny a tepla (EPIF) je velmi odolný. Nižší toky plynu do EU, které negativně ovlivnily výkonnost EPIF, vedly ke zvýšení ceny plynu na evropském trhu, což bylo hlavním motorem růstu výkonnosti EPPE. Trend silného růstu EPPE pokračuje i v roce 2022,“ uvedl generální ředitel a majoritní akcionář EPH Daniel Křetínský.

Investice do udržitelné výroby elektřiny vedou k výraznému snížení intenzity emisí CO2, uvedla firma. Po masivních investicích do nových technologií a vyřazení z provozu či transformaci tradičních uhelných elektráren se koeficient emisní náročnosti – měřený jako tuny vypouštěného CO2 na gigawatthodinu vyrobené energie – snížil v průběhu posledních sedmi let o 40 procent.

Hotel Lambert v Paříži změnil majitele.

Křetínského obchodní partner Niel koupil palác v Paříži za pět miliard korun

Pařížský realitní trh si připsal rekordní prodej. Hôtel Lambert na ostrově Île Saint-Louis nedaleko katedrály Notre-Dame a Sorbonny změnil majitele. Od katarského prince ho koupil telekomunikační magnát Xavier Niel, který je zároveň obchodním partnerem Daniela Křetínského, za více než 200 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun), píše Bloomberg.

Přečíst článek

V loňském roce skupina EPH investovala značné částky do bezemisních nebo nízkoemisních projektů, jako je výstavba moderních plynových elektráren v Itálii a Severním Irsku, zvýšení podílu biomasy na palivovém mixu realizované Plzeňskou teplárenskou, a další pokroku v realizaci více než třígigawattových projektů obnovitelných zdrojů společností EP New Energies v Německu. „Tyto kroky jsou plně v souladu s naším hlavním cílem dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality,“ uvedl Křetínský.

V roce 2021 pocházelo již 78 procent energie vyrobené v konsolidovaných provozech EPH z bezuhlíkových nebo nízkouhlíkových zdrojů. „Do nových nízkoemisních zdrojů chceme investovat zhruba 1,4 miliardy eur a po dokončení budou mít nové elektrárny celkový instalovaný výkon 2600 megawattů,“ dodal.

Le Monde, tisk

Rošáda v Le Monde. Pigasse si nechal minoritu. Niel a Křetínský mají shodně 49 procent

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse prodal většinu svého podílu v holdingu Le Nouveau Monde (LNM) telekomunikačnímu magnátovi Xavieru Nielovi. Niel teď vlastní 49 procent, stejně jako český podnikatel Daniel Křetínský. Pigasse si nechal dvě procenta. LNM je jedním z akcionářů skupiny Le Monde, která vydává stejnojmenný deník, píše list Le Figaro.

Přečíst článek

Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají víc než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Spolu s EPPE a EPIF je součástí holdingu také EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate. Křetínský je podle letošního žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 5,4 miliardy dolarů (zhruba 121 miliard korun).

EPH byl založen v roce 2009. Do akcionářské struktury EPH se v prosinci předloňského roku vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Majoritní podíl ale nadále patří Křetínskému a skupině manažerů.

Patrik Tkáč otevírá v Bratislavě futuristickou prodejnu potravin

Tkáč vkládá podíl ve West Hamu do svého J&T Capital Partners

Investiční struktura J&T Capital Partners nově drží Tkáčův podíl v EPH, v Košíku a španělském řetězci Eroski, i ve fotbalových klubech Sparta a West Ham.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Český miliardář Daniel Křetínský

Bloomberg odkrývá ambice Daniela Křetínského. Miliardář chystá obří expanzi v západní Evropě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme