Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rošáda v Le Monde. Pigasse si nechal minoritu. Niel a Křetínský mají shodně 49 procent

Le Monde, tisk
iStock

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse prodal většinu svého podílu v holdingu Le Nouveau Monde (LNM) telekomunikačnímu magnátovi Xavieru Nielovi. Niel teď vlastní 49 procent, stejně jako český podnikatel Daniel Křetínský. Pigasse si nechal dvě procenta. LNM je jedním z akcionářů skupiny Le Monde, která vydává stejnojmenný deník, píše list Le Figaro.

Reklama

Výše transakce nebyla zveřejněna, Le Figaro ale tvrdí, že se blíží 35 milionům eur (857 milionů korun). To odpovídá částce, kterou Pigasse do mediální skupiny investoval od svého vstupu v roce 2010. Pigasse tedy svůj podíl neprodal se ziskem.

Současně se LNM stala komanditní společností, jejímž jediným společníkem je Matthieu Pigasse, uvádí s odkazem na prohlášení společnosti server Capital. Transakce podle něj neznamená žádnou změnu kontroly nad touto společností.

V souladu s dříve podepsanými závazky musí Niel převést svůj podíl v LNM na Nadaci pro nezávislost tisku (Fondation pour l'indépendance de la Presse), kterou loni založil.

Vydavatelem deníku Le Monde je společnost Le Monde Libre (LML). V ní má 20procentní podíl španělská mediální skupina Prisa, která vydává mimo jiné madridský deník El País. Zbytek si dělí rovným dílem Nielova nadace a holding LNM. Pigasse a Niel jsou společně jednateli LML a prodej podílu v LNM na tom nic nemění.

Daniel Křetínský

Křetínský posiluje vliv na francouzském mediálním trhu, navýšil podíl v TF1

Český miliardář Daniel Křetínský koupil asi 5,1 procenta akcií ve francouzské televizní skupině TF1. Ukazují to záznamy pro akciovou burzu v Paříži, na které se odvolává agentura Reuters. Křetínský chce podle francouzského hospodářského deníku Les Echos podíl ve firmě ještě zvýšit.

Přečíst článek

Daniel Křetínský

Křetínský opět nakupoval. Tentokrát nádraží Zvonařka v Brně

Daniel Křetínský pokračuje v posilování na tuzemském trhu. Podle serveru zdopravy.cz ovládl autobusového přepravce Tourbus a spolu s ním také brněnské nádraží Zvonařka, které prošlo nákladnou rekonstrukcí za sto milionů korun.

Přečíst článek

West ham United, stadion

Křetínský si ke Spartě koupil podíl ve West Hamu

Daniel Křetínský vstupuje na britskou fotbalovou scénu. Koupil 27procentní podíl v jednom z nejstarších anglických klubů West Ham United. Transakci oznámil klub na svých webových stránkách, její výši neuvedl. V médiích se dříve spekulovalo o tom, že Křetínského podíl by mohl mít výši asi 700 milionů liber, tedy přibližně 21,3 miliardy korun. Miliardář a spolumajitel EPH Křetínský tak bude v Evropě vlastnit podíly hned ve dvou špičkových klubech - londýnském klubu a pražské Spartě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Daniel Křetínský

Křetínský půjčí 14 milionů eur francouzskému deníku Libération. Další milion daruje

Přečíst článek
Daniel Křetínský

Síkela viní Křetínského. Využívá svá média ke kritice převzetí NET4GAS, uvedl ministr

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme