Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínského obchodní partner Niel koupil palác v Paříži za pět miliard korun

Hotel Lambert v Paříži změnil majitele.
GFreihalter / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Veronika Kudrnová
vku

Pařížský realitní trh si připsal rekordní prodej. Hôtel Lambert na ostrově Île Saint-Louis nedaleko katedrály Notre-Dame a Sorbonny změnil majitele. Od katarského prince ho koupil telekomunikační magnát Xavier Niel, který je zároveň obchodním partnerem Daniela Křetínského, za více než 200 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun), píše Bloomberg.

Reklama

Hôtel Lambert koupila v roce 2007 rodina katarského prince Abdullaha bin Chalífa Ál Tháního od bankéřské rodiny Rothschildů za 60 milionů eur. Nyní za něj od francouzského miliardáře inkasovala více než 200 milionů eur, tvrdí zdroje Bloombergu. Telekomunikační magnát Xavier Niel ani katarský princ obchod nekomentovali, podle expertů na realitní trh jde ale o nejdražší prodej soukromé nemovitosti v Paříži. O 100 milionů eur předčila dosud rekordní prodej Hotelu de Soyecourt z roku 2011.

Sídlo postavené v roce 1640 pro finančníka Jean-Baptiste Lamberta de Thorigny je dílem královského architekta Ludvíka XIV. Louise Le Vaua, který přispěl také k výstavbě zámku ve Versailles. Budova v minulosti hostila literáty, jako byli Voltaire či Jean-Jacques Rousseau. Mezi bývalými vlastníky velkolepé rezidence figurovala také polská princezna Anna Czartoryská či bankéř Guy de Rothschild.

Zámek Ořechov je na prodej.

Kaple nebo státem chráněná socha Jana Nepomuckého. Zámek Ořechov je na prodej

Nejenom bydlení na zámku, ale i možnost podnikání skýtá původně renesanční nemovitost v moravské obci nedaleko Zlína. Zámek Ořechov je kvůli tomu, že je poslední majitel v insolvenci, opět k mání.

Přečíst článek

Sídlo se nachází na okraji ostrova Île Saint-Louis na řece Seině a má rozlohu 4000 metrů čtverečních. Niel, zakladatel telekomunikační skupiny Iliad, v něm neplánuje bydlet. Prostory chce využít pro potřeby své kulturní nadace.  

Akvizice hotelu Lambert je možná dosud nejvýznamnější Nielovou investicí v oblasti nemovitostí, v Paříži už jich vlastní desítky. V žebříčku miliardářů podle Bloombergu mu s majetkem ve výši 8,4 miliardy dolarů náleží 279. místo.

Niel založil a většinově vlastní telekomunikační skupinu Iliad, která je čtvrtým největším mobilním operátorem v Itálii se zhruba osmiprocentním podílem na trhu. Niel a Křetínský každý vlastní 49 procent v holdingu Le Nouveau Monde (LNM), který je jedním z akcionářů skupiny Le Monde, vydavateli stejnojmenného deníku. Niel je také nadšený investor do startupů. V bývalém železničním depu ve 13. pařížském okruhu otevřel zatím největší startupový inkubátor na světě – Station F. 

Ceny nemovitostí v Paříži stejně jako jinde na světě rostou, z části i vlivem rozhodnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který snížil daně pro bohaté, což se mezi lidmi s vysokými příjmy setkalo s nadšeným ohlasem. Řada cizinců dokonce začala uvažovat o přesídlení do Francie.

Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Přečíst článek

>>>>>> Vše o realitním trhu včetně luxusních nemovitostí čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Huť František postavená ve stylu a způsobem původních lesních hutí se zachovala v původní podobě, stejně jako sklářská osada Na Kácku, jejíž je součástí.

Huť v obci Sázava si zahrála v Báječných letech. Teď ji nadace Vieweghů prodává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme