Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínskému vyfoukli německé uhelky Španělé

Uhelná elektrárna Steag
iStock
 ČTK

Španělská investiční společnost Asterion Industrial Partners, která se zaměřuje na infrastrukturu, se dohodla na koupi německé energetické společnosti Steag. Zvítězila tak nad nabídkou českého podnikatele Daniela Křetínského. Jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) a Asterion byly posledními dvěma zájemci. Informovala agentura Reuters. Nabídka Asterionu podle nich podnik oceňuje na přibližně 2,5 miliardy eur (60,3 miliardy korun) včetně dluhu. Zúčastněné společnosti se odmítly k věci vyjádřit.

Reklama

Steag je jeden z největších energetických podniků

Podle zdrojů Reuters sešla dozorčí rada společnosti Steag a její místní vlastníci, aby hlasovali o konečném rozhodnutí o budoucím vlastnictví firmy. Šest uhelných elektráren Steagu se nachází v průmyslové spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, která má vysokou spotřebu energie. Energetický podnik patří osmi německým obcím, napsala dříve agentura Bloomberg.

Oba zájemci o Steag předložili plány na vyřazení uhelných elektráren z provozu, uvedly zdroje. Podle médií se holding EPH v nabídce spojil s německou nadací RAG, která pomáhá Německu transformovat uhelné regiony na oblasti pro obnovitelné zdroje energie. Dříve o Steag projevily zájem investiční společnosti KKR a EQT. Ty ale později ze soutěže odstoupily, uvedly také zdroje Bloombergu.

EPH ovládá podnik Leag. Tato pátá největší německá energetická společnost postupně nahrazuje své uhelné elektrárny produkcí z obnovitelných zdrojů.

Český miliardář Daniel Křetínský

Bloomberg odkrývá ambice Daniela Křetínského. Miliardář chystá obří expanzi v západní Evropě

Český miliardář Daniel Křetínský vlastní elektrárny, maloobchod i média. Všechny jeho současné nákupy měly jedno společné. Firmy byly ve finanční tísni, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Firma Asterion sídlí v Madridu. Založila ji skupina bývalých zaměstnanců společnosti KKR. Do různých projektů v oblasti energetiky, telekomunikací a mobility v Evropě investuje od roku 2019. Reuters její investice vyčísluje na pět miliard eur.

V květnu 2021 EPH dokončil koupi divize Steag Power Minerals (SPM). Firma změnila jméno na EP Power Minerals. Je evropským lídrem ve zpracování vedlejších elektrárenských produktů, například popílku.

Foot Locker

Akcie firmy Foot Locker se propadly o 30 procent. Chudnou i Křetínský s Tkáčem

Akcie prodejce obuvi Foot Locker se propadly o 30 procent. Během druhého čtvrtletí tržby firmy klesly téměř o deset procent, informuje server CNBC.

Přečíst článek

Paroplynová elektrárna, ilustrační snímek

Křetínský odpískal projekt záložní elektrárny v Irsku, náklady vzrostly o desítky procent

Projekt paroplynové elektrárny v hrabství Galway na západě Irska dostal stopku. Investor, společnost EP Energy Developments, uvedl, že je to kvůli neúměrně rostoucím nákladům. Výstavba záložního zdroje se již firmě z holdingu EPH Daniela Křetínského nevyplatí. Jako první s informací přišel server Seznam Zprávy. Projekt měl původně stát 100 milionů eur, asi 2,4 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme