Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Draze nakupuje, levně prodává. Vládní omezení poslala EDF do hluboké ztráty

EDF, francouzská energetická společnost
iStock
 ČTK

Ekonomiku EDF válcují omezení cen elektřiny nařízené vládou, které má ochránit spotřebitele před prudkým růstem cen energií. EDF tak musí nakupovat elektřinu na trhu za rekordně vysoké ceny a prodávat ji levně konkurentům.

Reklama

Francouzská energetická společnost EDF se v první polovině roku propadla do ztráty 5,29 miliardy eur (130 miliard korun) ve srovnání s čistým ziskem 4,17 miliardy eur ve stejném období roku předchozího. Tržby sice vzrostly, firma ale zaznamenala propad výroby elektřiny z jádra. V dnešním sdělení současně varovala před dalším vývojem hospodaření. Francouzská vláda nyní připravuje opětovné zestátnění firmy, ve které vlastní 84procentní podíl.

Tržby se v pololetí zvýšily o více než 67 procent na 66,2 miliardy eur. Ztráta bez mimořádných položek pak činila 1,3 miliardy eur proti zisku 3,7 miliardy eur před rokem.

EDF varovala, že nyní očekává negativní dopad nižší výroby z jádra na zisk v letošním roce v objemu 24 miliard eur. Doposud předpokládala, že tato částka bude činit 18,5 miliardy eur.

V horší čas odstávka přijít nemohla 

Polovina z 56 jaderných reaktorů firmy je v současnosti mimo provoz kvůli plánované údržbě a pracím na odstranění problémů s korozí. Odstávka přišla v době, kdy Evropa čelí energetické krizi kvůli válce na Ukrajině. Finance EDF zasáhlo také omezení cen elektřiny nařízené vládou, které má ochránit spotřebitele před prudkým růstem cen energií. EDF tak musí nakupovat elektřinu na trhu za rekordně vysoké ceny a prodávat ji levně konkurentům, uvedla agentura Reuters.

Francouzská vláda tento měsíc oznámila, že odkoupí zbývajících 16 procent akcií firmy za 9,7 miliardy eur. Nákup chce uzavřít do konce října. Její krok má zefektivnit rozhodování a umožnit společnosti investovat do nových jaderných elektráren.

Jaderná elektrárna budoucnosti podle EDF

Tohle se ekologům nebude líbit. Francie chystá atomové dluhopisy

Francouzský energetický gigant EDF připravuje první emisi dluhopisů na rozvoj atomové energie, uvádí agentura Bloomberg. Vydání těchto bondů umožnilo nedávné prosazení jaderné energie a plynu mezi zelené zdroje energie. Přesto mohou u velkých fondů narazit.

Přečíst článek

EDF je jednou z největších energetických společností v Evropě. Je také centrem francouzské jaderné strategie, na kterou vláda spoléhá, že zmírní dopady prudkého růstu cen energií, který ještě zhoršila válka na Ukrajině. Firma je ale také silně zadlužená. Na konci června její dluh činil 42,8 miliardy eur, meziročně se tak zvýšil o 1,8 miliardy eur. Vláda přišla s plánem na úplné zestátnění EDF téměř 20 let poté, co byla firma s velkou slávou uvedena na burzu.

Rostoucí ceny energií mají negativní dopad na dodavatele energií v celé Evropě. Největší německý dovozce ruského plynu Uniper obdrží státní pomoc 15 miliard eur.

Premiér České republiky Petr Fiala

Francouzi už vědí, Fiala se stále jen radí. Plán restrukturalizace ČEZ bude do roka

Vláda by měla do poloviny příštího roku připravit plán restrukturalizace státní energetické společnosti ČEZ. Agentuře Reuters to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podrobnosti ale neuvedl. V červnu ve svém televizním projevu sdělil, že stát chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. A zatímco se na tím vláda Petra Fialy stále radí, Francouzi hlásí, že do zestátnění energetického kolosu EDF skutečně jdou.

Přečíst článek

Michal Šnobr

Stoprocentně ovládnout ČEZ chce velkou politickou odvahu a čtvrt bilionu, říká menšinový akcionář Šnobr

Energetický gigant ČEZ se v poslední době dostal do centra zájmu nejen kvůli stále stoupajícím cenám energie, ale také kvůli plánu premiéra Petra Fialy (ODS) dostat energetické zdroje a výrobu elektřiny pod kontrolu státu. Přeloženo: dostat i zbylý 30procentní podíl v ČEZ do rukou státu. Zájem vzbuzuje i výše dividendy za loňský rok – ČEZ navrhl 44 korun na akcii, vláda chce 48 korun. „Fakticky si tak ČEZ půjčil od akcionářů peníze na tři měsíce za 36procentní roční úrok,“ říká minoritní akcionář firmy a investor Michal Šnobr.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme