Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obětí je i euro, kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá

Euro kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá.
ČTK / AP
 ČTK

Euro na devizových trzích prudce klesá, k dolaru v pátek po poledni ztrácelo asi jedno procento a prodávalo se zhruba za 1,0720 USD. Obchodníci mají obavy o bankovní sektor, kde se objevilo několik negativních informací. Situaci nezlepšila ani relativně příznivá statistika o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně.

Reklama

Euro spadlo pod hranici podpory 1,08 dolaru, ještě než byla dopoledne zveřejněna data o vývoji aktivity,” uvedla ředitelka strategie devizových obchodů Jane Foleyová z finanční společnosti Rabobank v Londýně.

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Společnost S&P Global uvedla, že souhrnný index podnikatelské aktivity v eurozóně v březnu podle předběžných údajů vzrostl na 54,1 bodu z únorových 52 bodů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za deset měsíců. Ekonomové přitom podle agentury Reuters počítali s poklesem indexu. Souhrnný index vyjadřuje vývoj aktivity ve službách i v průmyslu.

USA vyšetřují Credite Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Další problém pro švýcarské banky. USA vyšetřují Credit Suisse a UBS kvůli protiruským sankcím

Americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credite Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Americké ministerstvo financí podle ní rozeslalo předvolání i zaměstnancům některých velkých amerických bank.

Přečíst článek

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po poledni vykazoval růst asi o 0,6 procenta na 103,25 bodu.

Investoři preferují dolar

Evropské akcie mezitím prohlubují ztráty, dílčí index bankovního sektoru ztrácel přes pět procent. Pozornost se soustředí hlavně na akcie Deutsche Bank, což je největší banka v Německu. Její akcie kolem poledne odepisovaly kolem 14 procent. Nervozita proto podle Foleyové způsobila, že investoři znovu preferují americký dolar.

Švýcarská národní banka v Bernu

I přes pád Credit Suisse švýcarská centrální banka opět zvýšila úrokové sazby

Švýcarská centrální banka kvůli snaze bojovat s inflací zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,50 procenta. Uvedla také, že další zvyšování úrokových sazeb nevylučuje. Ke zpřísnění měnové politiky sáhla navzdory krizi kolem druhé největší švýcarské banky Credit Suisse.

Přečíst článek

Averze k riziku poslala dolů i britskou libru, která odepisovala 0,6 procenta na 1,2210 USD. Ani zde nepomohla statistika, podle které britská ekonomika patrně vykáže za první čtvrtletí růst a podle které sílí i důvěra v ekonomiku mezi podnikateli.

Libra ve čtvrtek za velmi kolísavého obchodování vyšplhala na sedmitýdenní maximum 1,2341 USD. Britská centrální banka předtím o čtvrt bodu na 4,25 procenta zvýšila základní úrokovou sazbu, ale překvapivě dodala, že i přes vyšší únorovou inflaci počítá v dalších měsících s jejím výrazným poklesem. Podle části analytiků to znamená, že zvyšování sazeb je v Británii možná u konce.

Ve zvyšování úrokových sazeb kvůli vysoké inflaci pokračují i některé další velké centrální banky. Ta americká ve středu zvýšila podle očekávání základní sazbu o čtvrt bodu do pásma 4,75 až 5,00 procenta a její šéf Jerome Powell naznačil, že když to bude potřeba, sazby půjdou ještě nahoru.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Když nepoteče ruský plyn, razantně se propadne evropská ekonomika. Unie chystá krizový plán

Přečíst článek
Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme