Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dědicové Fiatu za desítky miliard kupují podíl ve Philipsu

Dědicové Fiatu za desítky miliard kupují podíl ve Philipsu
iStock
 ČTK

Investiční společnost Exor, za kterou stojí italská rodina Agnelliových, získala 15procentní podíl v nizozemské firmě zaměřené na zdravotnické technologie Philips. Hodnota transakce je zhruba 2,6 miliardy eur (62,6 miliardy korun), uvedl Philips ve sdělení.

Reklama

Exor má v úmyslu být dlouhodobým akcionářem Philipsu. Podíl koupil na trhu, obě firmy ale mají uzavřenou dohodu o vzájemných vztazích. Exor v nejbližší době neplánuje svůj podíl dál zvyšovat, ale na základě dohody jej může zvýšit až na 20 procent.

Philips s revolučním přístrojem šlápl vedle. Musí propustit dalších šest tisíc lidí

Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips hodlá v příštích dvou letech zrušit 6000 pracovních míst. Firma to oznámila při prezentaci svých výsledků hospodaření. V říjnu již Philips oznámil zrušení zhruba 4000 pracovních míst. Včetně tohoto propouštění tak společnost opustí celkem 10 tisíc pracovníků, což je asi 13 procent současné celkové pracovní síly firmy.

Přečíst článek

Philips býval průmyslovým konglomerátem, v posledních dvou desetiletích se však zbavil většiny svých divizí a zaměřil se na zdravotnickou technologii, včetně různých zobrazovacích zařízení či přístrojů pro monitorování pacientů.

Exor je největším akcionářem společností Ferrari, Stellantis a CNH Industrial. Nedávno investoval v oblasti zdravotnictví do firem Institut Merieux, Lifenet a Via Transportation. Portfolio firmy má hodnotu asi 33 miliard eur. Agnelliovi jsou přední podnikatelská rodina v Itálii. Jejím členům se často přezdívá "italští Kennedyové". Tento rodinný klan stál u zrodu italské automobilové značky Fiat, v níž dodnes drží významný podíl. 

Akcie Philipsu ztratily více než dvě třetiny hodnoty kvůli velkému stahování produktů, které začalo v roce 2021, uvedla agentura Reuters. Pod vedením nového generálního ředitel Roye Jakobse ale v letošním roce zpevňují. Ve druhém čtvrtletí firma vykázala zisk před započtením úroků, daní a odpisů 453 milionů eur a mírně zlepšila finanční cíle na celý rok.

Čeká Volkswagen osud Nokie? Pro Německo by to byla katastrofa. A vlastně i pro Česko

Čeká Volkswagen osud Nokie? Pro Německo by to byla katastrofa. A vlastně i pro Česko

Problémy největší automobilky světa jsou vážnější, než si většina lidí umí představit. Kombinace změny trhu, inflace, proměn návyků spotřebitelů a neschopnost pružně reagovat může být pro Volkswagen smrtící koktejl, míní The Economist. Stávající automobilové jedničce tak dokonce může hrozit osud finského výrobce mobilních telefonů Nokia, který před lety nedokázal zachytit změnu a s tímto byznysem skončil. Jak velký problém by to znamenalo pro Německo?

Přečíst článek

Prezident Aero Vodochody Viktor Sotona při prezentaci výroby nového letounu L-39 NG v Aeru Vodochody.

Šéf Aera: Za projekty českých letadel zůstalo mnoho pomníčků. To už nesmíme dopustit

Cvičný letoun L-39NG z Aera Vodochody, který navazuje na světově proslulý Albatros, přichází na trh v době války na Ukrajině. „Nikdo z nás nemá z této války radost, ale musíme na ni reagovat,“ řekl v rozhovoru pro magazín MED prezident Aera Viktor Sotona. Evropa se podle něj probudila, řeší, že nemá dostatečně silné letectvo, nakupuje letadla a chce cvičit piloty, kteří jí také chybí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme