Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Po víkendu, který překreslil bankovní mapu Švýcarska a potažmo Evropy i části světa, začíná zase pracovní týden. A ještě předtím, než se otevřou trhy, přišel zaměstnancům Credit Suisse email s překvapivým sdělením. Dosluhující vedení banky láká zaměstnance, ať přijdou do zaměstnání, že se nic neděje. A dokonce prý ani nepřijdou o slibované bonusy, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Historická dohoda o převzetí upadající švýcarské banky Credit Suisse konkurenční bankou UBS má řadu obětí. Těmi hlavními jsou držitelé dluhopisů banky v hodnotě bezmála 390 miliard korun, které se v důsledku dealu staly bezcennými.

Překvapivě však mezi oběťmi nemají být zaměstnanci banky, která v uplynulých letech měla několikrát problémy s naplněním zejména risk managementu. To se nejhůře projevilo téměř přesně před dvěma lety při pádu family office Archegos Capital Management, při němž Credit Suisse přišla nejméně o 5,5 miliardy dolarů).

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Inflace v USA mírní, a tak Fed může plně řešit bankovní průšvihy

Minulý týden se nesl ve znamení bankovní krize, která v řadě věcí připomínala dokonce Finanční krizi z let 2007-2009 (bankovní indexy totiž v týdnu padaly o 10 a více procent). V lednu tohoto roku jsem v rámci svého pravidelného komentáře nastínil určitý výhled na ekonomiku a jako jedno z potencionálních ekonomických rizik jsem pojmenoval stav, kdy bankovní sektor nese obrovskou zásobu dluhopisů emitovaných státy s možností turbulentního vývoje v určitých situacích (zejména úrokové riziko). To se nyní stalo.

Přečíst článek

Hotovo bude do konce roku

Zaměstnanci Credit Suisse si totiž podle agentury Bloomberg mají zachovat veškeré pracovní výhody, a to včetně bonusů a nárůstů mezd.

„Víme, že velká část z vás sledovala vývoj o budoucnosti Credit Suisse v posledních 48 hodinách, a jsme si vědomi neúměrné míry nejistoty a stresu, kterou vám to působilo,“ uvedli předseda představenstva Axel Lehmann a CEO banky Ulrich Koerner v prohlášení pro zaměstnance, které má agentura k dispozici.

Vše o dění kolem Credit Suisse čtěte zde:

Následuje pravděpodobný scénář budoucích událostí, kdy se bude management snažit vytypovávat pozice, které budou spojením obou bank ohroženy. „Očekáváme, že k vypořádání spojení dojde do konce roku 2023. Do té doby se budeme snažit fungovat co nejblíže tomu, co bychom označili za ‚business as usual‘, a zaměřme se na co nejlepší službu pro klienty,“ uzavřeli dva nejmocnější muži v Credit Suisse.

Po celém světě Credit Suisse zaměstnává více než 50 tisíc lidí, z toho 16 tisíc jen ve Švýcarsku.

Americká Signature Bank zkrachovala 12. března 2023.

Zkrachovalá Signature Bank přejde pod Flagstar Bank

Americká banka Flagstar Bank uzavřela v noci na dnešek s americkými regulačními orgány dohodu o koupi vkladů a úvěrů od zkrachovalé newyorské banky Signature Bank. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která nad Signature Bank tento měsíc převzala kontrolu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme