Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krize zažehnána. UBS je od převzetí svého konkurenta Credit Suisse poprvé v zisku

Banka UBS
iStock
 ČTK

Největší švýcarská bankovní skupina UBS v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 70 procent na 1,8 miliardy dolarů (41,8 miliardy korun). Hospodaření podpořily divize správy majetku a investiční banka. Banka je v zisku poprvé od převzetí svého konkurenta Credit Suisse loni v červnu.

Reklama

Výsledky překonaly očekávání analytiků, kteří čekali zisk 598 milionů dolarů. V předchozích dvou čtvrtletích banka vykázala ztrátu.

Investiční část banky zvýšila provozní zisk na 555 milionů dolarů z 492 milionů dolarů loni. V předchozím čtvrtletí měla divize ztrátu 190 milionů dolarů. Analytici nyní čekali zisk 398 milionů dolarů. Provozní zisk divize správy majetku sice klesl na 1,1 miliardy dolarů z 1,2 miliardy dolarů loni, proti předchozímu čtvrtletí však prudce vzrostl. V posledních třech měsících loňského roku provozní zisk činil 280 milionů dolarů.

Bitcoin rychle stoupá. Svědčí mu dubnový nárůst nezaměstnanosti v USA

Bitcoin rychle stoupá. Svědčí mu dubnový nárůst nezaměstnanosti v USA

Bitcoin, nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna světa, mohutně roste, a to o více než 15 procent. Stoupají i další kryptoměny a obecně riziková aktiva, neboť investoři přehodnocují svá očekávání ohledně měnové politiky americké centrální banky. Ta by se v reakci na páteční čísla z amerického trhu mohla uchýlit k dřívějšímu zahájení snižování základní úrokové sazby. To by byla pozitivní zpráva pro trhy jako celek, a zejména pro rizikovější aktiva.

Přečíst článek

Ve svém výhledu UBS signalizovala, že měnící se prostředí úrokových sazeb centrálních bank začíná ovlivňovat zisky z poskytování úvěrů. Banka očekává za druhé čtvrtletí mírný pokles čistých úrokových výnosů v divizi správy majetku a pokles výnosů z úroků v divizi osobního a firemního bankovnictví.

Díky integraci se bance podařilo snížit náklady zhruba o jednu miliardu dolarů a do konce roku plánuje ušetřit dalších 1,5 miliardy dolarů. V březnu UBS uvedla, že v příštích dvou letech odkoupí zpět své akcie za dvě miliardy dolarů.

Starbucks coffee

Týden tradera: Fed se snaží trhům dodat šťávu, akcie Starbucks zažily sešup

Na Blízkém východě se sice schyluje ke klidu, ale na finančních trzích nemůže být o nějakém výraznějším poklesu volatility řeč. Stále se totiž trh přizpůsobuje nové realitě vyšších amerických sazeb po celý rok 2024. Zasedání americké centrální banky v týdnu tyto teze pouze potvrdilo. Hlavní index S&P 500se nadále pohybuje v širokém rozpětí 5130 až 5000 bodů s prudkými pohyby spíše dolů.

Přečíst článek

Optimistické vyhlídky

UBS loni převzala banku Credit Suisse. Ta se dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu Credit Suisse v podobě jejího převzetí konkurentem UBS.

Investoři jsou ohledně vyhlídek UBS optimisté vzhledem k nízkým akvizičním nákladům a k obrovskému nárůstu aktiv, uvedla agentura Reuters. Akcie banky za poslední rok zpevnily zhruba o 40 procent. Očekává se, že letošní rok bude pro UBS zásadní, protože se bude muset vypořádat s některými složitějšími fázemi integrace, jako je spojení oddělených informačně technologických systémů a právních celků a také migrace klientů z Credit Suisse do UBS.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Credit Suisse

Stanislav Šulc: Švýcaři snad zachránili jednu banku. Všechny ostatní poškodili

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme