Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Těžký úder pro Volkswagen. Tesla plánuje zdvojnásobit výrobní kapacitu své továrny u Berlína

Tesla v prodeji v Japonsku
profimedia.cz

Americký výrobce elektrovozů Tesla plánuje zdvojnásobit produkční kapacitu svého montážního závodu u Berlína na jeden milion elektromobilů ročně. Tím by se podnik stal největší továrnou na výrobu automobilů v Evropě. Píše o tom na svém webu deník The New York Times (NYT).

Reklama

Tesla podle NYT od zahájení výroby v Grünheide před 16 měsíci narušila německé automobilové prostředí. V první polovině letošního roku poprvé předstihla německý koncern Volkswagen v prodeji elektromobilů.

Pokud rozšíření získá souhlas místních úředníků, překoná závod produkci historické továrny Volkswagenu ve Wolfsburgu. Ta byla postavena ve třicátých letech minulého století, je schopná vyprodukovat 815 000 vozů ročně a zůstala  největší v Evropě.

Volkswagen a další německé automobilky, včetně BMW a Mercedes-Benz, se už několik let snaží vyrábět elektromobily, které by mohly cenou a popularitou Tesle konkurovat. Podle Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) se v červnu na celém kontinentu zvýšil počet nově registrovaných elektromobilů meziročně o více než 66 procent, a poprvé tak překonal počet dieselových vozů.

Tesla chce vlastní gigafactory ve španělské Valencii

Když Volkswagen, tak i Tesla. Americká automobilka chce vlastní gigafactory ve španělské Valencii

Španělská Valencie by se brzy mohla stát evropskou kolébkou elektromobility. Před rokem oznámil Volkswagen, že tam chce mít svoji gigafactory. Nyní na veřejnost probublávají informace, že stejný plán má i automobilka Tesla Elona Muska.

Přečíst článek

Od března 2022 vyrábí německý závod společnosti Tesla přibližně 5 000 sportovně-užitkových vozů Model Y týdně, což je zhruba polovina jeho současné kapacity, která se stále zvyšuje. Společnost uvedla, že by ráda navýšila kapacitu pro výrobu dalších modelů v tomto závodě, ale neupřesnila, kterých. Chce také zdvojnásobit výrobu bateriových článků, a to až na kapacitu 100 gigawatthodin ročně, vyplývá z dokumentů o rozšíření.

Továrna SIAC MOTOR

Čínská automobilka SAIC Motor má v plánu postavit továrnu v Evropě

Největší čínská automobilka SAIC Motor má v plánu postavit svou továrnu v Evropě. Vyrábět se v ní mají pouze automobily na elektrický pohon, píše server BBC News. Čínský koncern vlastní anglickou značku MG, výroba těchto vozů v Británii však skončila v roce 2016. Čínská automobilka tvrdí, že v loňském roce prodala v Evropě přes 100 tisíc vozů.

Přečíst článek

Tesla nabírá lidi

Počet zaměstnanců by se zvýšil z nynějších 10 000 na 22 500, sdělila společnost obyvatelům na zvláštní úterní akci poblíž závodu. Na firemních internetových stránkách Tesla inzeruje desítky pracovních míst, většinu z nich ve výrobě, což naznačuje, že podnik má stále volná místa ve stávajícím závodě.

Regionální šéf odborového svazu IG Metall, který v celé zemi sdružuje 2,3 milionu zaměstnanců, uvítal oznámení o vytvoření dalších pracovních míst v hospodářsky slabém regionu. Vyzval však ke zlepšení pracovních podmínek pro zaměstnance.

Místní obyvatelé a organizace mají měsíc na to, aby plány prozkoumali a předložili úřadům případné připomínky. Veřejné slyšení se má konat v říjnu. Tesla se od prvního návrhu na výstavbu závodu v roce 2019 setkává s odporem obyvatel v oblasti. Ti se obávají, že stávající továrna bude odčerpávat podzemní vody. Plány na rozšíření zahrnují výstavbu zařízení na úpravu vody, které by továrně umožnilo vodu recyklovat namísto rozšiřování zdrojů.

Fanoušci Tesly se konečně dočkali. První sériový Cybertruck vyjel z gigafactory v Texasu

Po téměř čtyřech letech od představení prvního prototypu elektrického pick-upu Cybertruck Tesla ukázala první sériově vyrobený model. Sjel z výrobní linky v americkém Texasu.

Přečíst článek

Rostoucí zisk a nižší marže

Čistý zisk Tesly vzrostl v druhém čtvrtletí meziročně o pětinu na 2,7 miliardy dolarů,v přepočtu 57,6 miliardy korun. Společnost posílila prodej snížením cen svých aut, což však vedlo k poklesu její ziskovosti.. Příjmy automobilky v druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 47 procent na bezmála 25 miliard dolarů, tedy 533 miliardy korun.

Ve druhém čtvrtletí Tesla dodala zákazníkům 466 000 vozů a vyrobila jich téměř 480 000. V obou případech se jednalo o meziroční růst o více než 80 procent. Automobilka potvrdila, že v letošním roce chce dodat 1,8 milionu vozů. Kvůli snížení cen jí však klesla hrubá marže. Ta se snížila ve srovnání s prvním čtvrtletím o zhruba jeden procentní bod na 18,2 procenta, což byl nejnižší údaj za předchozích 16 kvartálů.

Americký miliardář Elon Musk

Analýza: Zázračných 150 procent. Jak Tesla dokázala za půl roku vydělat investorům tolik?

Trefit dno bývá cílem investorů, ačkoli to je nemožné. Trefit dno akcií Tesly však zase tak složité nebylo. A kdo nakoupil akcie slavného výrobce elektromobilů letos v lednu, sklízí nyní zisk kolem 150 procent. Důvody? Tady jsou.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme