Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Když Volkswagen, tak i Tesla. Americká automobilka chce vlastní gigafactory ve španělské Valencii

Tesla chce vlastní gigafactory ve španělské Valencii
ČTK

Španělská Valencie by se brzy mohla stát evropskou kolébkou elektromobility. Před rokem oznámil Volkswagen, že tam chce mít svoji gigafactory. Nyní na veřejnost probublávají informace, že stejný plán má i automobilka Tesla Elona Muska.

Reklama

Americká automobilka Tesla jedná s úřady ve španělské Valencii o výstavbě továrny na výrobu elektromobilů. Informoval o tom španělský list Cinco Días, který se odvolává na zdroje obeznámené se situací. List Levante-EMV už ve středu uvedl, že nejmenovaná firma hodlá ve Valencii do výroby elektromobilů investovat více než 4,5 miliardy eur (přes 100 miliard korun).

Španělská Valencie by se tak mohla stát novou kolébkou elektomobility. Gigafactory tam totiž chce postavit i Volkswagen. Jako možnou variantu to zažuje i indický konglomerát Tata Group.

Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, je největším výrobcem elektromobilů na světě. V Evropě má firma zatím pouze jednu továrnu, a to v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína. Továrna zahájila provoz loni v březnu, v současnosti zaměstnává více než 10 tisíc lidí. 

Tesla v letošním prvním čtvrtletí zvýšila celosvětový odbyt meziročně o 36 procent na rekordních 422 875 vozů. Čistý zisk jí ale klesl o 24 procent na 2,5 miliardy dolarů (zhruba 55 miliard korun), což byl důsledek výrazného zlevňování aut.

Automobilkám přes růst tržeb klesají marže. Teslu z pozice lídra vytlačil Mercedes

Dny snových marží automobilek končí. Teslu z pozice lídra vytlačil Mercedes

Největším světovým výrobcům automobilů v prvním čtvrtletí vzrostl obrat, odbyt a zisk s nimi ale nejdou ruku v ruce. Uvádí to studie poradenské společnosti EY. Experti proto doporučují kontrolu nákladů, píše agentura DPA. Dřívější maržová jednička Tesla se v pořadí propadla, v čele stanul Mercedes-Benz.

Přečíst článek

Do roku 2025 budou všechny vozy Jaguar plně elektrické.

Tata chce vyrábět baterie do elektromobilů ve Španělsku či Británii

Indický konglomerát Tata Group zvažuje, že ve Španělsku nebo v Británii postaví továrnu na výrobu baterií do elektromobilů. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters. Hodnotu případné investice zdroj nezmínil, Tata se ale podle něj snaží posílit své dodavatelské řetězce v Evropě. Mluvčí automobilové divize Tata Motors uvedl, že společnost spekulace nekomentuje.

Přečíst článek

Elektromobily VW

Volkswagen postaví gigafactory ve španělské Valencii. O dalších lokalitách rozhodne později

Německá automobilka Volkswagen postaví továrnu na výrobu baterií ve španělské Valencii. Oznámila, že do výroby baterií ve Španělsku společně s externími dodavateli investuje více než sedm miliard eur (172 miliard korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme