Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

tendr - informace o tématu

Jaderná elektrárna Temelín

Francouzi, nebo Korejci. Kdo dostaví české „jaderky“, bude jasné v červenci

Energetická skupina ČEZ, která má na starosti jaderný tendr, v pátek předala vládě nabídky, které obdržela na stavbu až čtyř jaderných bloků v Česku. Závazné nabídky na konci dubna podaly francouzská společnost EDF a korejská firma KHNP.

Přečíst článek
Stavba nové linky D pražského metra

Metro bez řidiče do pěti let. Praha plánuje tendr za 86 miliard korun

Pražský dopravní podnik (DPP) plánuje vypsat soutěž s odhadovanou hodnotou 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C spolu s nákupem automatických vlaků pro budovanou linku D. Záměr schválili radní, ještě o něm budou hlasovat zastupitelé. Zakázka má zahrnovat nákup 52 automatických souprav na linku C, 16 souprav na linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Dodávka všech vlaků by se měla uskutečnit po roce 2029.

Přečíst článek
Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro dva nové jaderné bloky v Dukovanech

Nabídky finišují. Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro dva nové jaderné bloky v Dukovanech

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vydalo územní rozhodnutí pro nové jaderné bloky v Dukovanech. Rozhodnutí by mělo umožnit výstavbu až dvou nových reaktorů. Podle úřadu jde o signál pro všechny uchazeče o stavbu nového bloku, kteří mají podat své finální nabídky do úterý. První nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Přečíst článek
Budova České pošty v Jindřišské

Česká pošta vypsala tendr na budovu v Jindřišské za více než 1,5 miliardy

Česká pošta vypsala výběrové řízení na budovu hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím, kterou nikdo nevyužil.

Přečíst článek
Elektrobus SOR NS 12

SOR Libchavy dodá Praze sto elektrobusů za 1,7 miliardy

Firma SOR Libchavy vyhrála tendr na dodávku až 100 elektrobusů Dopravnímu podniku hl. m. Prahy za 1,7 miliardy korun. Pražský dopravní podnik s firmou uzavřel pětiletou rámcovou smlouvu, díky které nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich.

Přečíst článek
Praha vypsala tendr za 1,95 miliardy korun na budoucí sídlo kosmické agentury

Proměna Palmovky. Praha vypsala dvoumiliardový tendr na budoucí sídlo kosmické agentury

Pražský magistrát vypsal veřejnou zakázku s odhadovanou hodnotou 1,95 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Evropská agentura by se měla do budovy přestěhovat v roce 2027, v okolí plánuje město také vybudovat obytnou čtvrť.

Přečíst článek
Stavba metra D

Tendr na metro D. Vyloučená skupina podala trestní oznámení pro podvod

Stavební společnost Vinci Construction CS podala trestní oznámení kvůli výběrovému řízení na druhou etapu pražského metra D, a sice kvůli podezření ze spáchání podvodu. Podle firmy má souviset s prokazováním potřebné kvalifikace některého z účastníků. Sdělila to mluvčí firmy Iveta Štočková. Na koho přesně oznámení míří, neuvedla. Vinci se ucházela o zakázku v konsorciu firem Porr, Vinci a Marti (PVM). To bylo z tendru vyloučeno, podle vyjádření svých zástupců neoprávněně.

Přečíst článek
Vizualizace rekonstrukce Smíchovského nádraží

Správa železnic vypsala zakázku na rekonstrukci smíchovského nádraží za více než pět miliard

Správa železnic vypsala veřejnou zakázku na zhotovitele druhé etapy rekonstrukce smíchovského nádraží, náklady dosahují 5,2 miliardy korun a stavět by se mělo mezi lety 2024 a 2027. Rekonstrukce zahrnuje kompletní přestavbu kolejiště, obnovu tří nástupišť a vybudování nového čtvrtého nástupiště. Nabídky mohou firmy podávat do 17. září, vyplývá ze zveřejněné zakázky.

Přečíst článek
ČEZ rozjel miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín

ČEZ rozjel miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín

Energetická společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na dodávku dvou generátorů pro jadernou elektrárnu Temelín. Firmy se do výběrového řízení na klíčové zařízení, které vyrábí elektřinu pro pětinu Česka, mohou hlásit do 9. června. Generátory chce ČEZ měnit v letech 2028 až 2030, informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Přečíst článek
Protest letců a pilotů z celé ČR proti zvažovanému rušení záložního armádního letiště Líně, kde má stát továrna na baterie do elektroaut, pořízeno v listopadu 2022

CzechInvest vypíše soutěž na zpracovatele dopadové studie gigafactory u Plzně

Státní agentura CzechInvest vyhlásí v řádu dnů veřejnou zakázku na zpracovatele studie dopadů uvažované stavby továrny na výrobu baterií do elektromobilů, tzv. gigafactory koncernu Volkswagen v místě záložního armádního letiště Plzeň-Líně.

Přečíst článek
Průvodčí, České dráhy

České dráhy vypsaly tendr na dodávku 15 bateriových vlaků za 3,4 miliardy

České dráhy vypsaly zadávací řízení na dodání a servis 15 bateriových vlaků. Odhadovaná cena zakázky je asi 3,4 miliardy korun. Do provozu by mohly být nasazeny už v roce 2025.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme