Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Temelín překonal rekord ve výrobě za první čtvrtletí od svého spuštění

Temelín překonal rekord ve výrobě za první čtvrtletí od svého spuštění před 23 lety
iStock
 ČTK

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za letošní první čtvrtletí 4,75 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny, což je nejvyšší výroba za všechna první čtvrtletí od spuštění Temelína v roce 2000. Je to o 4882 MWh víc než v dosud rekordním loňském prvním čtvrtletí, což odpovídá roční spotřebě téměř 1500 českých domácností. Vysoká výroba na začátku roku je výhodná i kvůli přenosové soustavě, kryje se s velkou spotřebou energií typickou pro zimní měsíce, uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Reklama

Elektřina vyrobená v Temelíně od ledna do konce března by jihočeským domácnostem stačila na více než tři roky. Vyšší výrobě pomohly modernizace, třeba blokové výměníkové stanice na druhém bloku.

Temelín překonal i denní rekord

„Díky této úpravě dokážeme efektivněji vyrábět teplo pro areál a nedaleký Týn nad Vltavou. V celém výrobním cyklu to znamená víc vyrobené elektřiny," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. Temelín zaznamenal letos i další výrobní rekord: v neděli 26. února vyrobil 53 059 MWh, čímž mírně překonal historické denní maximum z 2. prosince 2022.

Výměna jaderného paliva v JE Dukovany

Dukovany se obejdou bez Rusů. Jaderné palivo elektrárně dodá americká Westinghouse

Jaderné palivo do Dukovan bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Dosud se v dukovanské elektrárně používalo palivo od ruské firmy TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Ruský dodavatel zásobuje Dukovany téměř 40 let, od začátku provozu elektrárny. Po vypuknutí války na Ukrajině se však provozovatel elektrárny, polostátní ČEZ, rozhodl dodavatele z bezpečnostních důvodů nahradit. Uvedl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Finanční podmínky kontraktu ale neuvedl.

Přečíst článek

V Česku je podle ČEZ zimní spotřeba o 40 procent vyšší než v létě. „V mrazech se rozdíl ještě prohlubuje. Spotřeba roste s každým stupněm pod nulou v průměru přibližně o 0,5 procenta," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V Temelíně začala 7. dubna plánovaná dvouměsíční odstávka prvního bloku. Energetici při ní vymění čtvrtinu paliva, zkontrolují bezpečnostní systémy, parogenerátor či hlavní cirkulační čerpadlo. Plánují 82 investičních akcí, i s dodavateli se do odstávky zapojí asi 1000 lidí. Odstávka druhého bloku začne ve druhé polovině srpna.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 16,29 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 5,4 TWh.

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná energetika není jen pro chlapy. ČEZ zdvojnásobí počty lidí v divizi, posílí podíl žen

Energetická společnost ČEZ posílí svá oddělení jaderné energetiky. V příštích deseti letech přijme zhruba 2600 nových zaměstnanců do stávajících jaderných elektráren a do týmů připravujících nové bloky. Nyní společnost v jaderné energetice zaměstnává kolem 2900 lidí, uvedla mluvčí ČEZ Alice Horáková. Skupina ČEZ zaměstnává v Česku více než 22 700 lidí.

Přečíst článek

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná energetika je riskantní a tak drahá, že se nevyplatí, míní institut DIW Berlin

Všechny jaderné projekty, o kterých se v dnešní době kvůli energetické a klimatické krizi debatuje, nejsou ekonomicky a ani technicky životaschopné a smysluplné, do centra pozornosti se naopak dostávají mnohem výhodnější obnovitelné zdroje. Ve své aktuální analýze to uvádí výzkumný hospodářský institut DIW Berlin.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Temelín

Krutá pravda. Svět potřebuje dvakrát víc jaderné energie, než kolik umí vyrobit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme