Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boeing přestane vyrábět stíhačku F/A-18 Super Hornet, která si zahrála v Top Gunu

Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick.
ČTK
 ČTK

Americká společnost Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick. Za čtyři desítky let dodala přes 2000 těchto strojů. Poslední z těchto strojů má americkému námořnictvu dodat v roce 2025, pak počítá s koncem této výrobní linky.

Reklama

Zhruba 1500 pracovníků, od mechaniků po kancelářskou sílu, kteří se na výrobě stroje podílí, firma přesune na jiné programy vojenských letadel. Do těch po uzavření výrobní linky Super Hornetu přibudou finanční prostředky, uvedla mluvčí podniku. Boeing plánuje ve svém centru ve městě St. Louis ve státe Missouri, které se zaměřuje mimo mimo jiné na obranu a bezpečnost, vybudovat tři nové závody. Počítá se s nabíráním nových zaměstnanců.

Boeing 747 přezdívaný Jumbo-Jet nebo Královna nebes při přípravě k jednomu ze svých prvních letů, a to z newyorského letiště J. F. Kennedyho v lednu 1970.

Sbohem, královno nebes. Boeing předá poslední modely 747

Americké nákladní aerolinky Atlas Air převezmou v úterý poslední vyrobený Boeing 747. Tím po více než padesáti lety definitivně skončí výroba obřího letadla s charakteristickým „hrbem“, které se zapsalo do dějin letectví. Počet vyrobených letounů přezdívaných Jumbo Jet, Queen of the Skies (Královna nebes) i Velryba, se tak zastavil na 1574.

Přečíst článek

Super Hornet je druhým letounem Boeingu, u něhož se tento měsíc mluví o důchodu. První den v měsíci výrobce letadel dodal svůj poslední vyrobený Jumbo Jet 747. Obrovské letadlo s typickým hrbem v přední části uskutečnilo první let v roce 1969, tehdy bylo největším komerčním letadlem na světě a prvním letadlem se dvěma uličkami.

Air India obmění flotilu, nakoupí pět stovek nových letadel.

Obří kontrakt, Air India nakoupí pět stovek nových letadel od Airbusu a Boeingu

Letecká společnost Air India podepsala dohody s výrobci letadel Airbus a Boeing, od nichž by mohla objednat až 540 strojů. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž by indické aerolinky mohly věc oficiálně oznámit příští týden. Podle Bloombergu by se mohlo jednat o největší nákup v historii letecké dopravy. Air India se snaží vytvořit úspornou flotilu, která by mohla konkurovat místním nízkonákladovým hráčům a silným leteckým společnostem z Perského zálivu. Zástupci společností Airbus, Boeing a Air India se k věci odmítli vyjádřit. Hodnotu dohod zdroje nezmiňují, podle dřívější zprávy agentury Reuters se bude pohybovat v řádu desítek miliard dolarů.

Přečíst článek

Stíhačka je klíčovým produktem obranné divize Boeingu od roku 1997, kdy se společnost spojila s podnikem McDonnell Douglas. Ten letoun F/A-18 Hornet vyvinul v 70. letech minulého století. Jednalo se tehdy o první letadlo s křídly z uhlíkových vláken a první stíhačku vybavenou elektrickým systémem řízení fly-by-wire, který při řízení nahradil táhla, lanka a hydromechanické převody.

Hornety vstoupily do aktivní služby v roce 1983 a své první bojové lety absolvovaly o tři roky později z paluby letadlové lodi Coral Sea. Sehrály klíčovou roli během války v Perském zálivu v roce 1991 a o deset let později pokrývaly bojiště v Afghánistánu. Super Hornet, větší verze s výkonnějšími motory, začala sloužit v roce 1999.

Ztrátový Boeing šetří, mimo výrobu propustí 2000 lidí

Americký výrobce letadel Boeing letos propustí zhruba 2000 lidí v oblasti financí a lidských zdrojů. Informoval o tom v pondělí list Seattle Times a firma to později potvrdila. Firma v lednu oznámila, že letos 10 tisíc pracovníků přijme.

Přečíst článek

Tyto stíhačky však nakonec zastínil novější letoun F-35 společnosti Lockheed Martin. Prodej letounů Super Hornetů se v posledních letech snížil, protože potenciální zákazníci, jako je Německo a Kanada, se rozhodli pro pokročilejší stíhačky Lockheed, uvedl letecký konzultant Richard Aboulafia.

Boeing se sice stále uchází o prodej stíhaček F/A-18 do Indie, ale za favorita se považuje francouzská stíhačka Rafale, dodal Aboulafia. Americký výrobce letadel uvedl, že pokud si indické námořnictvo vybere její letoun, mohl by pokračovat ve výrobě letounů Super Hornet ještě další dva roky.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme