Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky varují klienty, ať zaplatí včas. Některé platby lze poslat naposledy dnes

Banky varují klienty, ať zaplatí včas. Některé platby lze poslat naposledy dnes
iStock
Stanislav Šulc
sta

Největší problémy mohou nastat u plateb na stavební spoření nebo penzijní připojištění. Klienti tak mohou přijít o část státní podpory.

Reklama

Česká bankovní asociace doporučuje klientům bank, aby v posledních dnech roku věnovali zvýšenou pozornost termínům svých finančních transakcí. Pokud chtějí, aby jejich operace banka zúčtovala do konce roku 2022, je třeba si ohlídat lhůty pro zadání platebních příkazů nebo počítat s tím, že některé pobočky mají v posledních dnech roku upravenou otevírací dobu. Potřebné informace a přehledy doporučených termínů, jak a kdy nejlépe zaplatit, jsou na webových stránkách bank.

„Zavedení okamžitých plateb výrazně zrychlilo převody peněz mezi mnohými bankami, a tak lze v řadě z nich platit doslova na poslední chvíli. Nicméně není dobré se na to bezvýhradně spoléhat, proto určitě doporučujeme v důležitých případech posílat peníze s dostatečným předstihem,“ uvedl Tomáš Hládek, expert ČBA na platební styk a peněžní oběh.

„Klienti by si měli například ověřit, zda mají uhrazeny příslušné částky v rámci stavebního spoření či penzijního spoření, na což je vázáno poskytnutí státního příspěvku,“ upozornil mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. Na účet stavebního spoření je třeba pro získání maximální státní podpory ve výši 2000 korun vložit v daném kalendářním roce 20 tisíc korun. U penzijního spoření je nutné na účet v příslušném měsíci zaslat sjednaný účastnický příspěvek (minimálně 300 korun), podle jehož výše je pak odstupňována i státní podpora.

Nákupní centrum

Jana Matesová: Ekonomika se propadne. Lidé přestanou nakupovat to, co nepotřebují

Inflace nejspíš nadále zůstane dvouciferná a může za to i aktuální politika České národní banky, myslí si bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance a respektovaná ekonomka Jana Matesová. Jak se podle ní bude vyvíjet česká ekonomika v příštím roce? 

Přečíst článek

Některé lhůty končí již ve čtvrtek

A do kdy tedy klienti mají šanci poslat jednotlivé platby? Například největší tuzemská banka Česká spořitelna umožňuje posílat platby ještě na Silvestra večer. 

„Poslední den v roce letos připadá na sobotu 31. prosince 2022. Tento den zpracujeme všechny úhrady provedené v rámci České spořitelny, tedy pokud plátce i příjemce mají účet u ČS, a to v případě, že je platební příkaz zadaný do 23:00. Platební příkaz v pobočce bude tento den možné zadat  pouze do 12:00 z důvodu otevírací doby poboček,“ uvádí Česká spořitelna. Úhrady do jiných bank však mají lhůty výrazně zkrácené. „Pokud klient posílá peníze na účet vedený v jiné bance, měl by platební příkaz zadat už ve čtvrtek 29. prosince 2022 do 23:00 – zpracování platby totiž závisí také na bance příjemce,“ dodává banka.

Ještě dřívější termíny pak mají například SEPA platby pro posílání peněz do bank v jiných zemích. Komerční banka příkazy k odchozím úhradám do zahraničí v měně AUD, CNY a JPY bylo možné předat do 28. prosince. „Příkazy k platbám v ostatních měnách kurzovního lístku včetně SEPA plateb do 29. 12. 2022 (se splatností v uvedených dnech). Příkazy k nekonverzním platbám je nutné zadat prostřednictvím internetového bankovnictví v uvedených dnech do 20:30 hodin a ke konverzní platbám do 17:00 hodin,“ upozorňuje Komerční banka.

Například Raiffeisenbank ale v expresním režimu umožňuje poslat platbu na zahraniční účet ještě 30. prosince.

Těžiště světového ekonomického výkonu se v té souvislosti do roku 2037 ještě více přesune směrem do Asie, zejména do její jihovýchodní části.

Lukáš Kovanda: Světu v roce 2023 hrozí recese více, než se myslelo. Během 15 let Evropa upadne, její místo obsadí Asie

Výkon světové ekonomiky letos poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (odpovídá zhruba 2280 bilionům korun), v příštím roce jí ale hrozí recese.

Přečíst článek

Přestanou Češi nakupovat kvůli ekonomické nejistotě?

Petr Bartoň: Jaký bude rok 2023? To se ukáže na svátek svatého Valentýna

Jak se budou vyvíjet klíčové ukazatele tuzemské ekonomiky v příštím roce? Pokračujeme v anketě mezi uznávanými ekonomy s Petrem Bartoněm, hlavním ekonomem investiční skupiny Natland.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme