Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple přišel o 3,5 bilionu korun. Za necelých sedm hodin

Apple, ilustrační foto
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
Stanislav Šulc
sta

Aktuální výsledková sezona zatím nepřináší technologickým firmám mnoho radosti. Kromě Meta Platforms, které se podařilo zlomit negativní sentiment loňského roku, většina velkých firem zklamala očekávání investorů. A ti trestají. Apple kvůli masivnímu výprodeji akcií přišel během pátečního obchodování na burze o 160 miliard dolarů hodnoty, v přepočtu tři a půl bilionu korun.

Reklama

Technologický sektor se ocitá ve stresu. Příčinou jsou výsledky za druhý kvartál, které většinou nedokázaly naplnit očekávání investorů. Nepříliš dobré zprávy přinesly firmy jako Tesla, Netflix či Uber, který se sice poprvé dostal do zisku, tržby však naopak nenaplnily očekávání razantního růstu.

Právě snížení poptávky domácností, která je příznakem končící inflace, se negativně podepsalo také na výsledcích společnosti Apple. Ta sice tradičně reportuje mimořádné zisky i tržby, druhý kvartál však patří obecně k problematickým částem roku, protože zákazníci Apple čekají na nové modely především iPhonů. Navíc Apple reportoval pokles tržeb již třetí kvartál v řadě.

Amazon zahladil loňské ztráty, přehoupl se do miliardových zisků

Amazon zahladil loňskou obří ztrátu, přehoupl se do miliardových zisků

Americký internetový prodejce Amazon ve druhém čtvrtletí letošního roku hospodařil se ziskem 6,7 miliardy dolarů (148,1 miliardy Kč) po ztrátě dvě miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Tržby se zvýšily o 11 procent na 134,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Investoři na to reagovali masivním výprodejem akcií. Během páteční obchodní seance klesly akcie nejhodnotnější firmy téměř o pět procent. V hrubých číslech to znamená propad hodnoty společnosti o 160 milionů dolarů, tedy zhruba 3,5 bilionu korun, za necelých sedm hodin.

Čekání na Vision Pro

Tímto mimořádným poklesem pak Apple přišel o pozici jediné firmy na světě, jejíž hodnota přesahuje 3 biliony dolarů. A neskončilo jen u toho. Například investiční banka Rosenblatt Securities přeřadila doporučení na akcie Applu do pásma „neutrální“, tedy nedoporučuje nakupovat, což bývá důležitý signál zejména pro institucionální investory.

FOTOGALERIE: Podívejte se, jak bude vypadat virtuální realita od Applu

Agentura Bloomberg však připomíná, že přes aktuální pokles akcie Apple od začátku roku posílily o 40 procent. Hlavním důvodem je zejména změna na trzích, které se z fáze poklesu otáčí do růstu v důsledku očekávání změny politiky americké centrální banky. Ta sice i na svém srpnovém zasedání zvýšila úrokové sazby, trh však počítá s tím, že jde o poslední růst sazeb.

Sotheby's prodává pár třicetiletých tenisek s logem Applu. Cena jde přes milion

Aukční síň Sotheby's prodává pár vzácných tenisek Apple za 50 tisíc dolarů, v přepočtu asi 1,1 milionu korun.

Přečíst článek

Právě technologické akcie jsou přitom na rozhodování Fedu extrémně závislé.

Investoři také očekávají, jak se Applu podaří uvést na trh revoluční zařízení Vision Pro, tedy set pro virtuální realitu, který CEO Apple Tim Cook a jeho tým představili na jaře. První zákazníci by měli Vision Pro získat začátkem příštího roku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Ve stopách Applu. Microsoft už je taky firma s tržní hodnotou tři biliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme