Reklama

Apple je krok od tříbilionové hodnoty. To je víc než celý německý akciový trh

Apple
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Akcie výrobce iPhonů jsou na dosah významného milníku. Aby technologický gigant Apple v dolarech zbořil tříbilionovou hodnotu v ocenění, musí si jeho akcie připsat už jen něco přes šest procent, píše Bloomberg. V přepočtu to znamená zhruba 67,3 bilionu korun – to je více než celý německý akciový trh dohromady nebo britská ekonomika.

Reklama

Tempo, s jakým Apple boří bilionové mety, je dechberoucí. Tržní hodnoty ve výši jednoho bilionu dolarů Apple dosáhl v roce 2018. Dva roky na to, loni v srpnu se výrobce telefonů iPhone stal první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů. K tomu, aby zdolal i tříbilonovou metu, musí jeho akcie vystoupat na 182,85 dolaru za kus. Ve středu zavřely na 175 dolarech za kus a tržní hodnota podniku tak činila 2,873 bilionu dolarů.

Technologický titán

Od začátku letošního roku se cena akcií firmy zvýšila zhruba o 30 procent, v loňském roce si připsala kolem 80 procent. „Je to fenomenální úspěch a zdůrazňuje neuvěřitelnou dominanci amerických technologických firem,” komentoval burzovní rally Craig Erlam, senior analytik ve společnosti Oanda. „A od Applu se toho ještě čeká tolik, že se logicky ptáte, jaký milník překročí příště. A jak velký ve finále ještě může být,” dodal.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Apple se na špici nejhodnotnějších světových podniků dostal díky stálému proudu produktů, které uchvátily spotřebitele. A nyní, když trhy kolísají kvůli obavám, že vyšší úrokové sazby a koronavirus podkopou ekonomický růst, investoři považují společnost za relativně bezpečné místo pro zaparkování svých peněz. A neustálý růst tržeb podniku je v jejich rozhodnutích jen utvrzují.   

„Akcie Applu jsou nadále podhodnocené, když vezmeme v úvahu očekávané příjmy v nadcházejících letech z nových produktů, jako je rozšířená a virtuální realita a autonomní vozidla,” komentovala pro agenturu Bloomberg analytička Morgan Stanley Katy Hubertyová.

Od konce 90. let se akcie Applu zhodnotily o neuvěřitelných 22 tisíc procent, což je přibližně 28 procent ročně. Index S&P 500 si za stejné období připsal v průměru 7,5 procenta ročně. Jen několik dalších technologických akcií si vedlo lépe – Nvidia, výrobce grafických procesorů, má roční návratnost 31 procent, nebo streamovací gigant Netflix, který si od svého uvedení na burzu v roce 2002 připisuje v průměru 39 procent ročně. Apple ale svou velikostí obě společnosti převyšuje.

Apple, ilustrační foto

Apple urychlí vývoj samořídícího auta, vyjet do ulic by mělo do čtyř let

Technologický gigant Apple chce urychlit vývoj svého samořídícího elektrického auta Apple Car. Původní plány ještě na začátku letošního roku počítaly s tím, že do veřejného provozu by se mělo auto dostat do šesti až sedmi let, nyní by to mělo být do roku 2025. Uvedl to server Bloomberg.com s tím, že je to velice náročný úkol, i kvůli tomu, že i ostatní adepti jako Tesla či sesterská společnost Google Waymo s vývojem svých modelů tápou a žádný tak není zatím připraven pro ostrý provoz. Poté, co o tom agentura informovala, akcie Applu posílily až o 2,4 procenta na 157,23 dolaru.  

Přečíst článek

V průběhu letošního roku Apple na krátkou dobu o titul nejhodnotnějšího podniku světa přišel, když jej předstihl americký softwarový gigant Microsoft. Tomu nyní k dosaženi tržní hodnoty tři biliony dolarů chybí zhruba půl bilionu dolarů.

Středečnímu růstu ceny akcií Applu nezabránila ani zpráva japonského listu Nikkei, podle které byla výroba nových telefonů iPhone 13 v září a říjnu v důsledků výpadků v dodavatelském řetězci o 20 procent nižší, než se původně plánovalo.

Internet, ilustrační foto

EU zpřísňuje pravidla pro Apple a spol., chce podpořit menší firmy

Státy Evropské unie se shodly na nových pravidlech, která mají zlepšit dohled nad chováním velkých internetových firem jako jsou Apple či Google a zefektivnit odstraňování nelegálních příspěvků ze sociálních sítí. Ministři unijních zemí schválili společný přístup k normám o digitálních trzích a službách, o jejichž konečné podobě tak mohou státy začít vyjednávat s europoslanci. Do finální podoby by měla pravidla dospět v prvním pololetí příštího roku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Apple, ilustrační foto

Hodnota společnosti Apple opět překonala hranici tří bilionů dolarů, pomáhá zájem o umělou inteligenci i Fed

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme