Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple urychlí vývoj samořídícího auta, vyjet do ulic by mělo do čtyř let

Apple, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Technologický gigant Apple chce urychlit vývoj svého samořídícího elektrického auta Apple Car. Původní plány ještě na začátku letošního roku počítaly s tím, že do veřejného provozu by se mělo auto dostat do šesti až sedmi let, nyní by to mělo být do roku 2025. Uvedl to server Bloomberg.com s tím, že je to velice náročný úkol, i kvůli tomu, že i ostatní adepti jako Tesla či sesterská společnost Google Waymo s vývojem svých modelů tápou a žádný tak není zatím připraven pro ostrý provoz. Poté, co o tom agentura informovala, akcie Applu posílily až o 2,4 procenta na 157,23 dolaru.  

Reklama

Automobilový tým Applu v posledních několika letech zkoumal dvě cesty: model s omezenými schopnostmi samořízení zaměřeného na řízení a zrychlení – podobně jako u současných aut – nebo verzi s plnou schopností samořízení, které nevyžaduje lidský zásah. Apple tlačí na urychlení vývoje svého elektromobilu a podle lidí obeznámených s problematikou přeorientuje projekt na plně samořídící schopnosti, uvedl Bloomberg.

K tomuto cíli má automobilové divizi Applu pomoci nový šéf – dosavadní manažer softwaru Apple Watch Kevin Lynch, který prosazuje právě auto s plně samořídícím systémem. Je to další personální změna v projektu označovaném jako „Project Titan“ od jeho počátku v roce 2014. Lynch  – přestože nemá zkušenosti z automobilového průmyslu – vystřídal Douga Fielda, který před třemi lety přišel z Tesly a v září odešel do společnosti Ford Motor. Lynch je navíc pátým manažerem, který převzal vedení projektu za zhruba sedm let jeho existence, což není u projektů Applu obvyklé.

Elon Musk

Musk se poddá radám z Twitteru. Prodá deset procent akcií Tesly za 21 miliard dolarů

Neobvyklou byznysovou strategii se rozhodl použít nejbohatší muž planety Elon Musk při rozhodování o tom, jak naloží se svými akciemi automobilky Tesla. Zeptal se na svých followerů na Twitteru. Téměř tři pětiny ze tří a půl milionů účastníků ankety mu doporučilo akcie prodat. Anketu miliardář a vizionář vyhlásil v reakci na kritiku, že neplatí svůj spravedlivý podíl na daních, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Splnit nový cíl, tedy rok 2025, závisí na schopnosti Applu dokončit samořídící systém, což je ambiciózní úkol. Ideální auto od Applu by nemělo mít volant ani pedály a jeho interiér bude zřejmě navržen tak, aby bylo auto řízeno bez použití rukou. Jednou z možností, o které se uvnitř Applu mluví, je interiér podobný tomu v automobilu typu karavan s názverm Lifestyle Vehicle od nováčka v odvětví elektroaut Canoo. V tomto voze sedí cestující po stranách vozidla proti sobě. 

Pokud Apple nebude schopen dosáhnout svého cíle, mohl by uvedení na trh buď odložit, nebo zpočátku prodávat auto s méně vyspělou technologií, podotkl Bloomberg. 

Tesla, nabíjení vozu Model X

Každé páté auto prodané v EU je elektromobil, v Česku je zájem o hybridy

Téměř každé páté auto, které se ve třetím čtvrtletí prodalo v zemích Evropské unie, byl elektromobil. Dál klesal podíl aut se spalovacím motorem, uvedlo ve své zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice je zájem spíše o plug-in hybridy, jejichž prodeje od července do září vzrostly o více než sto procent, nárůst u aut na baterii byl rovněž téměř pětinový jako v unii.

Přečíst článek

Závody o post první firmy v dějinách autoprůmyslu, která do ostrého provozu uvede autonomní vůz, jsou sice prestižní, ale zatím bez výsledku. Tesla je sice lídrem na trhu elektrických aut, ale na nabídku samořídícího vozu od firmy miliardáře Elona Muska si zájemci ještě dlouhé roky počkají.

Společnosti Waymo, dceřiná společnost Alphabetu a sesterská Googlu, zase v poslední době utrpěla odchodem řady vývojářů či manažerů. A Uber rovnou raději loni souhlasil s prodejem divize autonomního řízení.

Apple

Apple prohrál soud, App Store se musí otevřít vývojářům

Herní vývojáři si nejspíše definitivně budou moci oddechnout od povinnosti používat platební systém Applu v jeho App Store a s ním související až 30procentní transakční poplatky. Tvůrce kultovní hry Fortnite, společnost Epic Games, se totiž kvůli praktikám Applu obrátila na americký soud – a uspěla. A nejde o málo, ale o příjmy Applu odhadem v řádu miliard dolarů. Epic Games ze stejné příčiny podal letos na jaře na Apple antimonopolní stížnost k Evropské komisi.

Přečíst článek

Microsoft, ilustrační foto

Apple přišel o světový trůn, nejhodnotnější firmou je Microsoft

Společnost Microsoft sesadila firmu Apple z pozice největšího podniku světa podle tržní kapitalizace. Příčinou je pokles akcií Applu v reakci na výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí. Microsoft naopak od zveřejnění výsledků hospodaření posiluje.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme