Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple chystá další zdražování. Po telefonech přijdou na řadu aplikace

Společnost Apple vyšetřuje německý antimonopolní úřad. Zaměří se na její praktiky ohledně jejího obchodu s aplikacemi.
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

Důvodem skokového zdražování, k němuž se Apple letos na podzim uchyluje, je dražší dolar. Projevilo se to již na nových iPhonech 14, nyní podle agentury Bloomberg Apple zdraží aplikace v App Storu.

Reklama

Silný dolar činí stále větší problémy po celém světě. Nejnověji na to doplatí zákazníci společnosti Apple, ale také vývojáři aplikací, které Apple prodává ve svém App Storu. Placené aplikace již zanedlouho podraží ve všech zemích, které nemají jako hlavní měnu americký dolar, zejména však v Evropě a Asii.

„Dolar výrazně posílil proti koši měn používaných ve vyspělém světě, od 5. října proto Apple zdraží aplikace právě v těchto zemích,“ uvádí agentura Bloomberg s odkazem na dokument, který Apple zaslal vývojářům. „Razantní zdražení lze očekávat například v Japonsku kvůli dramatickému propadu jenu z minulého týdne. Ceny by tu mohly růst i o 30 procent,“ dodává Bloomberg.

Peníze, ilustrační foto

Jen padá, dolar roste, koruna na steroidech. Co se to s těmi měnami děje?

Svět se mění, očekává se hluboká recese a centrální banky otáčejí své měnové politiky. V důsledku toho se světové měny dostávají na horskou dráhu, kde již dlouhé roky nebyly. K čemu to povede?

Přečíst článek

Zdražení může mít zásadní dopad právě na vývojáře. „Zvláště na herní vývojáře to může dolehnout drtivým způsobem. Lze čekat, že nákupy v aplikacích výrazně propadnou,“ uvedl pro Bloomberg analytik tokijské herní společnosti Kantan Games Serkan Toto.

Dražší iPhony

Sílící dolar se na cenách produktů Apple projevily již minulý týden, kdy do prodeje vstoupily nejnovější iPhony s označením 14. Zatímco ještě před rokem top modely Max Pro se v Česku prodávaly za 33 990 korun s daní, letošní telefony již startují na 36 990 korunách.

Apple začal v Česku prodávat nové telefony

Nový iPhone dorazil do Prahy. Je dražší, ale dostupnější

Apple před týdnem zveřejnil nabídku nových telefonů. A nyní do obchodů po celém světě dorazily zásilky s aktuálními stroji. Prahu a další obchody v České republice nevyjímaje. Na rozdíl od předchozích let telefon seženete i bez předobjednání.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme