Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový iPhone dorazil do Prahy. Je dražší, ale dostupnější

Apple začal v Česku prodávat nové telefony
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Apple před týdnem zveřejnil nabídku nových telefonů. A nyní do obchodů po celém světě dorazily zásilky s aktuálními stroji. Prahu a další obchody v České republice nevyjímaje. Na rozdíl od předchozích let telefon seženete i bez předobjednání.

Reklama

Obchody oficiálních prodejců produktů Apple v České republice jsou dnes rušnější než obvykle. Důvod je jednoduchý. Dorazily nové telefony iPhone a nové hodinky Apple Watch. Telefony mají pořadové číslo 14, hodinky 8. Prodejci ještě po ránu někde předělávají reklamní poutače, kde ještě včera visely reklamy na iPhony 13.

Loňské telefony stejně jako ty letošní pokračují v linii nastavené Applem před několika lety a nepřinášejí žádnou revoluci. Jen jsou opět rychlejší, mají zase o něco kvalitnější fotoaparát a jinak pracují s horním prostorem v displeji.

Tim Cook s novým IPhonem

Apple mění hru a nabízí satelitní služby. A chce pomáhat řidičům

Technologický gigant Apple představil sadu nových produktů. Jako obvykle se snaží posouvat kvalitu v jasně nastavených mantinelech předchozími modelovými řadami. Žádnou převratnou novinku, o které by se psalo jako o revoluci, zdánlivě nepředstavil a na náhlavní zařízení pro virtuální realitu si ještě budeme počkat. Přesto Apple mění hru mobilních telefonů – nabízí totiž dostupné satelitní služby, dosud vyhrazené vlastníkům výrazně dražších zařízení. A taky nenápadně potvrzuje zájem o velkou cílovku – řidiče. 

Přečíst článek

I proto se aktuální telefony staly terčem vtipů. Nejslavnější meme zachycuje muže v kostkované košili, který vybaluje úplně stejnou košili při štědrovečerním rozdávání dárků, jako má aktuálně na sobě. Text pak hlásá: Já při výměně iPhonu 13 za iPhone 14.

Dražší, ale dostupnější

I tak si tuzemští prodejci dovolili nejnovější telefony zdražit. Zatímco doposud nové nejdražší iPhony (tedy řada Pro Max) v Česku s daní vyšly na 33 tisíc korun, letos jsou top modely v prodeji o tři tisíce dražší. Přitom v USA Apple drží cenovou politiku stabilní.

Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

V nadcházejících týdnech Apple a Google představí nejnovější generaci svých smartphonů a zdůrazní novinky oproti předchozím modelům. Ale jedné z nejvýznamnějších změn si spotřebitelé zřejmě ani nevšimnou – z mnohých z těchto telefonů zmizí nápis „Made in China“ nebo chcete-li „Made in PRC“. Technologičtí giganti včetně Amazonu či Foxconnu pomalu a jistě přesouvají výrobu do jiných asijských zemí. Nejvíce z toho zatím těží Vietnam, ale také Indie, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Jak je tedy zdražení možné? Jednoduše výrazně rostoucím kurzem dolaru.

Možná i to je jedna z příčin dříve nevídané situace: nový iPhone si můžete jít hned první den prodeje skutečně koupit do obchodu. To se dříve nedařilo, první zásilky bývaly věnované výlučně předobjednávkám.

Na skladě máme hlavně terové a půlterové telefony. Max bych možná našel jeden dva, běžných Pro modelů ale máme víc,“ odpovídá mi porodejce pražského prémiového resellera produktů Apple. „Hodinky už také dorazily. Běžné osmičky máme na skladě běžně, s těmi by neměl být žádný problém,“ dodal prodejce.

Warren Buffett

Buffettova firma prodělala 43 miliard dolarů. Může za to pokles akcií Applu

Investiční firma Berkshire amerického miliardáře Warrena Buffetta vykázala za druhé čtvrtletí kvůli propadu akciových trhů čistou ztrátu 43,8 miliard dolarů. Minulý rok měla firma ve stejném období čistý zisk 28,1 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Další zásilky za týden

Nejočekávanějším artiklem letošní podzimní sezony novinek od Applu pak vedle telefonů byly hlavně prémiové hodinky Apple Watch Ultra. Ty by se však v obchodech měly objevit až příští týden a s cenovkou 25 tisíc korun včetně daně. Tedy zhruba dvojnásobek proti běžným Apple iWatch.

„Těžko odhadovat, je možné, že v prvních dnech bude o hodinky enormní zájem a první várka bude hned pryč,“ přemýšlí prodejce nad otázkou, zda budou prémiové hodinky stejně dostupné jako klasická řada.

Apple zanedlouho představí nový iPhone

Apple vyrobí nové iPhony v Indii. Chce nabourat nadvládu nevyzpytatelné Číny

Indie se stane ještě významnější zemí v technologické revoluci. Kvůli prohlubujícím se problémům s dodávkami z Číny se Apple rozhodl výrazně navýšit množství iPhonů vyrobených právě v Indii. Telefony se však na trh dostanou později než ty čínské, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Wall Street, ilustrační foto

Wall Street ukonejšily optimistické výhledy Applu a Amazonu

Americké akcie v závěru týdne zpevnily. Přispěly k tomu optimistické výhledy firem Apple a Amazon. Indexy S&P 500 a Nasdaq zaznamenaly nejvyšší měsíční procentuální zisky od roku 2020.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nové Apple Watch Ultra 2

FOTOGALERIE: Čerstvě vytažené z krabice. Podívejte se, jak vypadá nový iPhone či uhlíkově neutrální hodinky Ultra 2

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme