Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ChatGPT má novou konkurenci od Googlu a Amazonu, která jej v některých věcech překonává

Chatbot Claude
Anthropic
 ČTK

Do Evropy vstupuje nový konkurent chatovacího robota ChatGPT podporovaný Googlem a Amazonem. Stojí za ním start-up Anthropic a jmenuje se Claude.

Reklama

Ten byl dříve byl v několika zemích volně dostupný online. Nyní je ale poprvé k dispozici prostřednictvím webu a aplikace pro telefony iPhone v celé Evropské unii a také v několika evropských zemích mimo EU, například ve Švýcarsku a na Islandu. Firma představuje i verzi pro podniky.

Podobně jako ChatGPT dokáže Claude pomocí umělé inteligence formulovat věty na lidské úrovni a mimo jiné shrnovat obsah textů. Společnost Anthropic vydala v březnu aktuální generaci Claude 3, která podle agentury DPA v některých technických testech překonala model GPT 4 od vývojáře ChatGPT OpenAI.

ilustrační foto

S rozvojem umělé inteligence narůstá počet kybernetických útoků. Překoná Crowdstrike opět očekávání trhu?

Mohutný nárůst rozvoje umělé inteligence a jejího využití, přechod na cloud a neustále probíhající digitalizace s sebou přináší řadu úskalí. S rozšiřováním digitálního prostředí roste potřeba komplexních řešení kybernetické bezpečnosti. Výzkumná agentura Cybersecurity Ventures odhaduje, že v loňském roce globálním ekonomika díky kybernetickým útokům přišla o osm bilionů dolarů. V roce 2025 by se toto číslo mělo přehoupnout přes 10 bilionů dolarů.

Přečíst článek

Evropští firemní zákazníci si budou moct zaplatit také přístup k tarifu Claude Team. Ten bude stát 28 eur (asi 694 korun) měsíčně bez započtení daně z přidané hodnoty.

Reklama

Zpívající ChatGPT

Open AI však několik hodin před oznámením evropského uvedení Clauda představila mluvící verzi ChatGPT, která dokáže s uživateli konverzovat jako člověk a také zpívá. Software reaguje na vizuální informace, které přijímá prostřednictvím kamery smartphonu. Očekává se, že na dnešní vývojářské konferenci představí novinky v oblasti asistentů umělé inteligence také společnost Google.

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Hned po sametové revoluci se stal federálním ministrem hospodářství, od roku 1992 byl pět let ministrem průmyslu ve vládě Václava Klause. Od roku 2014 byl Vladimír Dlouhý devět let prezidentem Hospodářské komory. Až do loňského května, kdy se rozhodl už dál svůj mandát neobhajovat. Z očí české veřejnosti potom tak trochu zmizel. Nicméně, ve skutečnosti povýšil. Stal se prezidentem celoevropské hospodářské komory, Eurochambres, a v Bruselu lobbuje za evropské firmy. Potkává se s klíčovými evropskými politiky, české politice už se nehodlá věnovat. A už moc nechce chodit ani do médií, je jich přesycen. Pro Newstream udělal výjimku.   

Přečíst článek

Anthropic upozornil, že Claude dokáže shrnout i dlouhé texty a odpovídat na otázky k nim. Spoluzakladatel Jared Kaplan zdůraznil, že jeho software by tak mohl být užitečný zejména pro právní experty a také v lékařském a finančním sektoru.

Společnost v současné době neplánuje ukládat data v Evropě, ale je otevřena této možnosti, pokud si to zákazníci budou přát. Zároveň jsou údaje zákazníků vždy zašifrovány, a proto jsou přístupné pouze jim. Anthropicu se také daří omezovat takzvané „halucinace“, kdy software poskytuje falešné informace, uvedl Kaplan.

Dosud měly modely GPT-4 a Claude - Opus podle šéfa týmu AI ve společnosti Creative Dock Adama Hanky podobnou výkonnost s tím, že model GPT-4 lehce převyšoval výkonnost Clauda v některých úlohách. „Se zlepšením OpenAI modelu GPT lze snadno předpokládat, že tento model bude dominantní. Zároveň bude jeho velká výhoda to, že je přístupný uživatelům zdarma, což zajistí jeho mnohem rychlejší adopci mezi běžnými uživateli, kteří za ChatGPT doposud neplatili,“ uvedl Hanka. „Pokud OpenAI uzavře smlouvu s Apple, uvidíme snížení adopční bariéry, zejména pokud by tento model našel využití v Siri. To zároveň umožní další zlepšování modelů skrz sběr uživatelských konverzací pro další trénink pokročilé umělé inteligence,“ podotkl Hanka.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme