Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alibaba se chystá na krizi v Číně. Do čela míří otcové-zakladatelé spojení s Jackem Ma

Alibaba se chystá na krizi v Číně. Do čela míří otcové-zakladatelé spojení s Jackem Ma
ČTK

Čínský internetový prodejce Alibaba oznámil zásadní změny v nejvyšším vedení. Cílem změn je podle agentury AP urychlit růst v oblasti internetového obchodu v době, kdy čínská ekonomika zpomaluje navzdory uvolnění protipandemických opatření.

Reklama

Novým šéfem firmy bude Eddie Wu (48), který na pozici vystřídá Daniela Zhanga. Wu dříve působil jako předseda představenstva divize internetového prodeje. Jedenapadesátiletý Zhang bude řídit divizi Alibaba Cloud Intelligence, která se věnuje cloudovým službám a umělé inteligenci.

Do funkce předsedy představenstva skupiny Alibaba nastoupí Joseph Tsai, nynější výkonný místopředseda předseda společnosti. Tsai je kanadský občan narozený Tchaj-wanu a koncem 90. let pomáhal společnost Alibaba zakládat. Změny vejdou v platnost 10. září.

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Palec dolů. Nadnárodní banky předpovídají Číně horší budoucnost

Několik významných bank v poslední době zhoršilo výhled vývoje čínské ekonomiky na letošní rok, naposledy tak učinila americká investiční banka Goldman Sachs. Oživení druhé největší ekonomiky světa po uvolnění protipandemických opatření totiž ztrácí dynamiku, upozornil zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Zhangův překvapivý odchod přichází poté, co Alibaba na začátku roku oznámila plány na restrukturalizaci do šesti samostatných jednotek, podotkla agentura Bloomberg. Cílem je podpořit růst skupiny a vytvořit skupinu firemních lídrů od cloud computingu a logistiky po mezinárodní obchod. Svou velkolepou vizitehdy podrobně představila ve chvíli, kdy skupina zveřejnila, že třetí čtvrtletí v řadě dosáhla jednociferného růstu tržeb, což posílilo obavy, že oživení čínských spotřebitelských výdajů může být delsí, než se očekávalo.

Ma zůstává duchovním otcem Alibaby

„Dobrá věc je, že nový generální ředitel a předseda představenstva jsou všichni spoluzakladatelé společnosti a mají nejblíže k Jacku Ma. To znamená, že Ma zůstává duchovním vůdcem Alibaby,“ řekl Kenny Wen, vedoucí investiční strategie KGI Asia Ltd. „Nemyslím si, že změna managementu signalizuje velkou změnu strategie,“ dodal.

Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Naděje vkládané do raketového ekonomického čínského oživení na přelomu roku se nenaplnila. Čínské akcie klesají. Návrat zahraničních manažerů do Číny a tedy i případného kapitálu se navíc stal rizikový kvůli novému zákonu o špionáži a snaze Pekingu kontrolovat informace plynoucí mimo Čínu. Byznysmeni zejména ze Západu tak své cesty do říše středu pečlivě zvažují.

Přečíst článek

Do konce roku se očekává uvedení divize cloudových služeb na burzu. Její vyčlenění ze společnosti už bylo schváleno. Zhang bude působit jako její generální ředitel a předseda představenstva. "Vzhledem k významu skupiny Alibaba Cloud Intelligence Group, která postupuje směrem k úplnému vyčlenění, je pro mě nyní ten správný čas na změnu," uvedl Zhang v prohlášení.

Skupinu Alibaba Zhang řídil od roku 2015. V roce 2019 na pozici předsedy představenstva vystřídal spoluzakladatele Alibaby Jacka Ma.

Jack Ma na archivním snímku z roku 2019.

Návrat za katedru. Jack Ma, zakladatel Alibaby, bude působit na univerzitě v Tokiu

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma začal jako hostující profesor působit ve výzkumnému institutu Tokyo College, který spadá pod Tokijskou univerzitu. S odvoláním na oznámení školy o tom informoval britský list Financial Times (FT). Ma, který začínal jako učitel angličtiny, se bude zabývat projekty v oblasti udržitelného zemědělství a produkce potravin. Tento kdysi nejbohatší Číňan bude také pořádat semináře o podnikání. Smlouvu má do října.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme