Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návrat za katedru. Jack Ma, zakladatel Alibaby, bude působit na univerzitě v Tokiu

Jack Ma na archivním snímku z roku 2019.
ČTK
 ČTK

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma začal jako hostující profesor působit ve výzkumnému institutu Tokyo College, který spadá pod Tokijskou univerzitu. S odvoláním na oznámení školy o tom informoval britský list Financial Times (FT). Ma, který začínal jako učitel angličtiny, se bude zabývat projekty v oblasti udržitelného zemědělství a produkce potravin. Tento kdysi nejbohatší Číňan bude také pořádat semináře o podnikání. Smlouvu má do října.

Reklama

Podnikatel na konci roku 2020 veřejně kritizoval čínské regulační úřady a posléze téměř zmizel z veřejného života. V následujících letech regulační úřady zasáhly proti odvětvím, v nichž se Ma angažuje, od nemovitostí přes internetové platformy až po vzdělávání. Podle FT Jack Ma strávil většinu loňského roku v Tokiu.

Jack Ma na archivním snímku z roku 2019

Jack Ma je zpět v Číně. Uzavřel snad pakt s komunisty?

Zakladatel internetové společnosti Alibaba a dříve nejbohatší Číňan Jack Ma se vrátil do vlasti. Není ale jasné, jak dlouho v zemi zůstane. Na východě Číny navštívil školu ve městě Chang-čou, kterou založil, informoval list South China Morning Post. Agentura Bloomberg se k jeho definitivnímu návratu do země staví na základě svědectví zdrojů skepticky.

Přečíst článek

Během posledních měsíců Peking v řadě veřejných prohlášení signalizoval, že regulační tažení v odvětví internetových firem skončilo. Snažil se tak obnovit důvěru investorů a podnikatelů.

Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Na světě a převážně v Číně loni ubylo více než 400 dolarových miliardářů. Vyplývá to ze seznamu Hurun Global Rich List 2023, který sestavuje čínský časopis o bohatství a luxusu Hurun Report. Na vině je oslabení velkých technologických firem, na které se zaměřila čínská vláda, zpřísňování měnové politiky a dopady pandemie covidu-19, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Ma se letos v březnu vrátil do Číny a ve městě Chang-čou na východě země navštívil školu, kterou založil. Podpořil tehdy plány generálního ředitele Alibaba Group Daniela Zhanga na rozdělení skupiny do šesti hlavních divizí.

„Jack se po odchodu do důchodu už nepodílí na každodenním chodu společnosti, ale jeho názory mají stále váhu a vliv v zákulisí,“ uvedl bývalý manažer Alibaby a autor knihy o této společnosti Brian Wong.

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Alibaba zaskočila investory, zklamala v tržbách. Akcie jejího rivala rostou

Z výšky se dopadá tvrdě. Své o tom ví i čínský internetový prodejce Alibaba, donedávna symbol úspěchu a nikdy nekončícího růstu. Letos se zřejmě po sérii zásahů Pekingu obratově vrátí na úroveň z roku 2014, oznámila firma čínského miliardáře Jacka Maa.

Přečíst článek

Jack Ma firmu založil v roce 1999 a vybudoval z ní jednu z největších světových firem v oblasti elektronického obchodu. Ze společnosti se stáhl v roce 2019, pak se zaměřil na filantropii a vzdělávání. Minulý měsíc byl jmenován čestným profesorem na Hongkongské univerzitě. Jeho výzkum se tam bude soustředit na finance a zemědělství.

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Jack Ma se uklidil do Japonska. Už půl roku vede nenápadný život v Tokiu

Jack Ma, zakladatel společnosti Alibaba Group a jeden z nejbohatších Číňanů, už půl roku žije v Japonsku.

Přečíst článek

Podle aktuálního žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činí hodnota majetku Jacka Ma asi 33 miliard dolarů (708 miliard Kč). Je pátým nejbohatším Číňanem a 39. nejbohatším člověkem světa.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Přečíst článek
New York

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme