Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jack Ma prolomil mlčení. A zvrátil trend tonoucích akcií Alibaby

Jack Ma na archivním snímku z roku 2021
Profimedia
 ČTK

Spoluzakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma o sobě dal po delší době opět vědět. Napsal zaměstnancům dlouhou zprávu, ve které vyjádřil podporu úsilí o restrukturalizaci internetového gigantu. Je to výjimečný krok miliardáře, který se v posledních několika letech stáhl do ústraní, uvedla agentura Reuters. Akcie firmy Alibaba na burze v Hongkongu po jeho příspěvku stouply o pět procent.

Reklama

Příspěvek byl zveřejněn na interním fóru společnosti rok poté, co firma oznámila své rozhodnutí rozdělit se na šest divizí. To je největší změna v její 25leté historii. Od té doby prožila bouřlivé období - dosadila nového generálního ředitele, oznámila a následně zrušila uvedení divizí cloudu a logistiky na burzu a také ztratila pozici v oblasti elektronického obchodování ve prospěch levnější konkurence, jako jsou PDD Holding a Douyin.

V příspěvku dlouhém na zhruba jednu stránku Ma pochválil vedení generálního ředitele Eddiea Wua a předsedy Joea Tsaie. Rozdělení do šesti divizí podle něj pomohlo zefektivnit rozhodování a firma je teď pružnější a více se zaměřuje na zákazníky. Řekl ale také, že společnost udělala v minulosti mnoho chyb.

Čína pokutuje svého internetového giganta Ant Group miliardou dolarů

Čína pokutuje svého internetového giganta Ant Group miliardou dolarů

Ant Group musí zaplatit pokutu na více než 21 miliard korun. Končí tím roky trvající vyšetřování čínského fintech sektoru tamními regulátory.

Přečíst článek

Příspěvek je zatím nejdelší, jaký Ma na intranetu společnosti za posledních pět let zveřejnil. Ma stále vlastní zhruba čtyři procenta Alibaby.

Generální ředitel poradenské společnosti zaměřené na elektronický obchod WPIC Marketing + Technologies Jacob Cooke uvedl, že podle jeho názoru je cílem dopisu obnovit interní i externí důvěru ve vedení firmy vzhledem k tomu, že „sbor negativních hlasů v roce 2024 zřejmě zesílil“. Akcie firmy za posledních 12 měsíců klesly o 27 procent.

Ma je zřejmě nejznámějším čínským technologickým podnikatelem. V říjnu 2020 ve svém projevu veřejně kritizoval čínské regulační orgány, čímž zmařil masivní vstup na burzu finanční technologické společnosti Ant Group, kterou rovněž založil. Následovaly regulační zásahy do čínského technologického sektoru, včetně pokuty 2,8 miliardy dolarů (65,3 miliardy korun) pro Alibabu. Ma se pak z velké části stáhl z veřejného života. Většinu času nyní tráví v zahraničí, zejména v Japonsku, kde působí jako hostující profesor ve výzkumnému institutu Tokyo College, který spadá pod Tokijskou univerzitu.

Jack Ma na archivním snímku z roku 2019.

Návrat za katedru. Jack Ma, zakladatel Alibaby, bude působit na univerzitě v Tokiu

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma začal jako hostující profesor působit ve výzkumnému institutu Tokyo College, který spadá pod Tokijskou univerzitu. S odvoláním na oznámení školy o tom informoval britský list Financial Times (FT). Ma, který začínal jako učitel angličtiny, se bude zabývat projekty v oblasti udržitelného zemědělství a produkce potravin. Tento kdysi nejbohatší Číňan bude také pořádat semináře o podnikání. Smlouvu má do října.

Přečíst článek

Jack Ma na archivním snímku z roku 2019

Jack Ma je zpět v Číně. Uzavřel snad pakt s komunisty?

Zakladatel internetové společnosti Alibaba a dříve nejbohatší Číňan Jack Ma se vrátil do vlasti. Není ale jasné, jak dlouho v zemi zůstane. Na východě Číny navštívil školu ve městě Chang-čou, kterou založil, informoval list South China Morning Post. Agentura Bloomberg se k jeho definitivnímu návratu do země staví na základě svědectví zdrojů skepticky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Přečíst článek
Alibaba zahájila restrukturalizaci, na burzu v Hongkongu uvede divizi Cainiao

Alibaba začala s restrukturalizací. Její divize Cainiao zamíří na burzu a chce získat až miliardu dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme