Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alespoň někdo umí na krizi vydělat. Gazprom má rekordní zisky. Kreml je může poslat na válku

Gazprom
ČTK
 ČTK

Největší producent zemního plynu na světě těží z extrémního nárůstu ceny této komodity. Hlavním akcionářem Gazpromu je ruská vláda, která získá většinu zisku. Pošle stamiliardy rublů na podporu války na Ukrajině?

Reklama

Ruský plynárenský gigant Gazprom v letošním prvním pololetí vydělal rekordních 2,5 bilionu rublů (zhruba bilion korun). Oznámila to podle agentury Reuters firma. Dodala, že její vedení doporučilo vyplacení průběžné dividendy. Za loňský rok Gazprom nevyplatil žádnou dividendu, jeho akcionáři tak roční dividendu nedostali poprvé od roku 1998.

Rusko se letos kvůli svému útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých hospodářských a finančních sankcí ze strany západních zemí. Gazprom začal omezovat dodávky plynu do Evropy, firma nicméně těží z prudkého nárůstu cen této suroviny.

Nord Streamem neteče žádný plyn

Rusové to udělali zase. Nord Streamem neteče plyn

Technické problémy, nebo politika? Nord Streamem 1 do Německa znovu neteče žádný plyn, vyplývá z dat. K opětovnému spuštění by mělo dojít v noci na sobotu.

Přečíst článek

„Navzdory sankčnímu tlaku a nepříznivému vnějšímu prostředí vykázala skupina Gazprom v první polovině roku 2022 rekordní tržby i čistý zisk. Zároveň snížila čisté zadlužení,“ uvedl náměstek ředitele podniku Famil Sadygov.

Peníze dostane Kreml

Vedení podniku doporučilo vyplatit za první pololetí dividendu ve výši 51,03 rublu na akcii. Celkově by tak firma akcionářům vyplatila přes 1,2 bilionu rublů. Návrh ještě musejí akcionáři schválit na mimořádné valné hromadě, která se má konat 30. září. Hlavním akcionářem Gazpromu je ruská vláda.

V květnu vedení Gazpromu navrhlo vyplatit za loňský rok rekordní dividendu 52,53 rublu za akcii. O měsíc později však ruská vláda na výroční valné hromadě toto rozhodnutí zvrátila, což vedlo k prudkému poklesu ceny akcií Gazpromu, píše Reuters.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů.

Gazprom omezuje dodávku plynu

Týden tradera: Gazprom straší Evropu. Bojí se celý svět

Euforie pomalu vyprchává, zlepšující se data se vyskytují poskrovnu a o slovo se hlásí energetická krize. Obavy z dopadů (recese v příštím roce) vysokých cen energetických komodit dopadají na trhy. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily na úroveň blíže 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? A co nyní probíhá na energetických trzích? Přinášíme tradiční výběr klíčových událostí, které zatřásly trhy, očima hlavního ekonoma obchodníka s cennými papíry Colosseum Kryštofa Míška.

Přečíst článek

Elektrická energie, ilustrašní foto

EU se probudila a chystá krizové plány. A ceny elektřiny začaly klesat

Evropské ceny energií dnes výrazně klesají na základě náznaků, že Evropská unie zvyšuje úsilí jak zmírnit energetickou krizi, která by s blížící se zimou mohla uvrhnout region do recese. Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, klesla dopoledne až o 26 procent a nizozemský plyn o 11 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni

Evropští ministři financí se scházejí v Praze. Recesi lze ještě odvrátit, míní evropský komisař Gentiloni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme