Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zbrojaři přestávají být "ti zlí". Jejich akciím se skvěle daří

NATO Day, stíhačky F-35
Profimedia
Zdeněk Pečený
pez

Finanční sektor tváří v tvář ruské agresi na Ukrajině pomalu mění postoj k financování obranného průmyslu. Konzervativní banky ovšem mění své zavedené přístupy jen velmi pomalu. Ve věci chce pomoci i Evropská investiční banka.

Reklama

Akciím zbrojařských firem se letos daří přímo skvěle. Evropský akciový index, který obsahuje převážně evropské zbrojařské firmy a společnosti z leteckého průmyslu, vzrostl od začátku roku o necelých 28 procent. „Překonal tak výkonnost amerického indexu S&P 500 a také evropského akciového benchmarku EURO STOXX 50,“ podotýká Tomáš Cverna, analytik XTB.

Obranný průmysl v Evropě dlouho trpěl tím, že si s ním řada finančních institucí nechtěla takzvaně „špinit“ ruce. „Problém financování zbrojního průmyslu tkvěl v tom, že toto odvětví nenaplňovalo v EU rámec ESG,“ vysvětluje Cverna. Minimálně na politické úrovni se tato situace zlepšuje již od začátku války na Ukrajině v únoru 2022. Před více než dvěma lety tak EU přišla se změnou postoje, naznačila zájem usnadnit přístup firmám z obranného sektoru k veřejným i soukromým penězům. Věci se ale hýbou relativně pomalu.

Další slavná zbrojovka bude v českých rukou, tentokrát podnikatele Schönfelda

V Česku se rodí další zbrojařský magnát, Robert Schönfeld. Jeho investiční skupina RSBC kupuje rakouského výrobce pušek Steyr Arms. Schönfeld se tak zařadí mezi zbrojařskou první ligu, které vládne miliardář Michal Strnad, majitel CSG a úspěšně mu sekunduje René Holeček, který vlastní Colt.

Přečíst článek

Hlavně nic neuspěchat

Teprve v listopadu loňského roku došlo ke společnému prohlášení ministrů zemí EU o začlenění zbrojního průmyslu do investičních aktivit v rámci ESG. „Pro zbrojní průmysl je toto velmi pozitivní krok,“ konstatuje Cverna, ale dodává že přesto mnoho finančních institucí nemění vůči zbrojařům svůj přístup buď vůbec, anebo velmi pomalu.

Reklama

Například skupina KBC, která vlastní tuzemskou ČSOB oficiálně změnila svůj postoj k financování zbrojařů až letos v březnu.

Do situace se proto vložila i Evropská investiční banka (EIB), která se snaží přimět finanční sektor k větší podpoře zbrojařů. „Jsme připraveni udělat více, abychom přispěli ke společným projektům, které posílí evropský zbrojní průmysl a posílí obranyschopnost Evropy,“ řekla v únoru prezidentka EIB Nadia Calviño po setkání ministrů financí EU.

Michal Strnad, majitel CSG

Evropa zbrojí a Strnadovo impérium se topí v zisku

Byznys nejmladšího českého stamiliardáře a zbrojaře Michala Strnada jen kvete. Jeho Czechoslovak Group (CSG) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 49 procent na 210 milionů eur (zhruba pět miliard korun).

Přečíst článek

Výhoda pro Airbus

Evropský obranný index STOXX Europe Total Market Aerospace & Defense je tažen převážně skvělou výkonností společnosti Airbus, která těží z problému amerického konkurenčního výrobce Boeing. Akcie Boeingu od ledna klesly o více než 30 procent. Daří se ale i klasickým zbrojařským firmám jako jsou Rheinmetall, RTX, General Dynamics nebo výrobci letounů F-35 americký Lockheed Martin.

Akciím zbrojařů letos pomáhá vyšší poptávka zejména po palných zbraních a munici, ale také  poptávka států NATO po těžké technice, která slouží k modernizaci armád jednotlivých států. Z tohoto trendu těží například General Dynamics, jehož akcie se nyní oproti lednu obchodují o necelých 16 procent výše.

Stíhačky F-35

Velká příležitost. Na výrobě stíhaček F-35 by se mohly podílet české firmy

Na výrobě součástky pro americké letouny páté generace F-35 by se v budoucnosti mohlo podílet konsorcium českých firem PBS Velká Bíteš, One3D a HiLASE.

Přečíst článek

F-35 Lightning

LOM Praha se zapojí do pořízení letounů F-35. Dohoda má finanční potenciál miliardu korun

Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích.

Přečíst článek

Jana Černochová, ministryně obrany

CSG oceňuje úsilí ministryně Černochové zlepšit přístup firem obranného průmyslu k bankovnímu financování

Ministryně obrany Jana Černochová v posledních týdnech a měsících vyvíjí velké úsilí k tomu, aby se zlepšil vztah bankovního sektoru k obrannému průmyslu a jeho financování. Na vládní úrovni se stala klíčovou osobností, která upozorňuje na problém nedostatečných zdrojů pro financování rozvoje obranného průmyslu jako strategického odvětví pro Českou republiku a pro NATO a vtahuje do debaty i další aktéry: Ministerstvo financí ČR či banky. To je důležité v situaci, kdy některé menší firmy obranného průmyslu mohou mít problém i s banálním otevřením účtu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Štěpán Křeček: Mnohé firmy podnikající v Rusku podcenily rizika. Teď to pro ně bude bolestivé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme