Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Mnohé firmy podnikající v Rusku podcenily rizika. Teď to pro ně bude bolestivé

Štěpán Křeček, ekonom BHS
BHS / užito se svolením
Zdeněk Pečený

V Rusku se dlouhou dobu ignorovala politická rizika, myslí si Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities. „Ta se nyní projevila ve své plné síle. Hrozí dokonce, že továrny zahraničních vlastníků budou zestátněny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Křeček. Západ by podle něj neměl přistupovat na jednostranné požadavky Ruska na platby v rublech.

Reklama

Spousta západních firem měla v Rusku docela slušný byznys. Jak zareagovaly na aktuální situaci?

Viděli jsme, že reakce Západu na ruskou invazi byla opravdu dramatická. Stejně tak tlak spotřebitelů na firmy, aby ruský trh opustily. Což vedlo k tomu, že mnohé firmy své prvotní rozhodnutí v Rusku zůstat nakonec přehodnotily a odešly, přestože tam vynaložily obrovské investice. I když jsou nyní ve fázi, kdy jim tyto investice mohly konečně začít vydělávat a trh se jim tak logicky opouštět úplně nechce.

Neignorovaly firmy rizika spojená s investicemi v Rusku?

Ukazuje se, že se tady dlouho podceňovala politická rizika při investičním rozhodování. Rusko bylo vždy bráno jako rizikové teritorium ve srovnání třeba s trhy Evropské unie nebo Spojenými státy. Od toho tu ale byla státní pojišťovna EGAP, která export do Ruska pojišťovala. Trh to byl přes veškerá rizika lákavý, protože na něm šlo vytvářet nadstandardní zisky. Je to klasická záležitost, kdy vysoké výnosy jsou následovány vysokým rizikem.

V posledních dekádách si ale firmy zvykly na to, že to politické riziko jim do byznysu moc nevstupuje a zároveň si navykly na ony vysoké výnosy. V posledních pár týdnech se jim tato lehkovážnost vrací. Rizika, která se dlouho ignorovala, se nyní projevila ve své plné síle. Dnes dokonce hrozí, že továrny zahraničních vlastníků budou v Rusku zestátněny. To jsou vše věci, které byly ještě loni nepředstavitelné a najednou jsou na stole.

Vladimir Lisin na archivním snímku z roku 2010

Oligarcha Lisin si postěžoval na dopady konfliktu. Putina vynechal, ale popsal vnitřní problémy ruské ekonomiky

Nejde o osobní nepohodlí ani ztrátu majetku, jde o životy desítek, spíš stovek tisíc lidí, jejichž obživa je v ohrožení. Popsal pro ruský list Kommersant dopady „nepřátelství na Ukrajině“ třetí nejbohatší oligarcha a většinový majitel ocelářského gigantu Novolipetsk Vladimir Lisin. V nečekaně otevřeném rozhovoru pak detailně popsal největší problémy, které Rusku způsobují sankce a varuje před schvalováním překotných zákonů omezujících fungování vnitřního trhu. 

Přečíst článek

Budou mít obchodní blokády zásadní dopad? Ať už na tuzemskou ekonomiku jako celek, nebo na konkrétní firmy ?

Pro českou ekonomiku to bude mít omezený negativní dopad. Ale pro některé firmy - jako třeba Škoda, pivovary, Brano nebo společnosti z potravinářství - to může být hodně bolestivé. Rusko bylo pro Škodu dokonce druhý nejvýznamnější trh. Ale z pohledu ekonomiky jako celku bude budou mít sankce a blokády jen velmi limitovaný dopad, a to i v případě, že by došlo i na již zmíněné znárodňování a následně nemožnosti do Ruska vyvážet.

Jediné, o co se nyní hraje, jsou dodávky surovin. Existuje asymetrický dopad mezi tím, co by se stalo Rusku a Evropské unii v případě, že by se přerušily dodávky komodit. Rusko by přišlo o finanční zdroje, což by pro Putina bylo velice nepříjemné, ale ne nezvládnutelné. Z pohledu Evropské unie by ty důsledky mohly být naprosto fatální. Bavíme se o tom, že některé společnosti by vůbec nemohly fungovat, hrozily by blackouty. A blackout může vést k rozvratu společnosti. Nyní se díváme, jak dopadne blafování o tom, zda se za plyn bude platit v rublech. Problémy, které by nastaly při vypnutí ruských kohoutů, jsou ale obrovské.

Je vůbec možné, že by Evropa na něco takového nepřistoupila?

Je naprosto neférové, aby Rusko jednostranně vyhlašovalo, že se platby převedou do jiné měny. Pravděpodobně na tom testují, jak hodně o ten plyn stojíme a jestli ustoupíme. Kdybychom ustoupili, dá se očekávat, že si za chvíli vymyslí zase něco jiného. Takže bychom se museli nakonec tomu nátlaku postavit a říct „dost!“ Nátlak je třeba zarazit hned v jeho zárodku.

I když to vezmeme z praktického hlediska, tak ono obchodovat plyn v rublech by bylo strašně problematické, protože ceny plynu jsou velmi volatilní a stejně tak rubl. Takže na rizikový komoditní trh přidávat další ohromné měnové riziko se mi zdá jako naprosto hloupý nápad, protože pak by ty ceny byly naprosto nepredikovatelné. U takto důležitých komodit přeci jen potřebujeme mít alespoň nějaký výhled, jak se ty ceny budou vyvíjet. Nutně by to znamenalo, že bychom se museli pojišťovat proti vývoji rublu, to pojištění něco stojí, takže by to zase prodražilo ceny pro koncové zákazníky. Je vidět, že je to naprosto nepraktické a styl, kterým se to oznamuje je nehorázný.

ExxonMobil

Ropný gigant ExxonMobil kvůli odchodu z ruského trhu odepíše čtyři miliardy dolarů

Americký těžební gigant ExxonMobil se stejně jako stovky dalších firem západního světa kvůli ruské invazi na Ukrajinu rozhodl opustit ruský trh a svůj obří ropný projekt Sachalin-1. Ale bude to stát čtyři miliardy dolarů, uvedla firma v prohlášení k výsledkům za první čtvrtletí. Chuť si zkusí spravit v Guyaně, kde investuje deset miliard dolarů.

Přečíst článek

Jak to nakonec dopadne? Ustoupí Rusko ze svého požadavku?

Jako zástupce obchodníka s cennými papíry jsem zvyklý na to, že se ty dvě strany potkají někde uprostřed. Dovedl bych si představit, že část transakcí se bude uskutečňovat v rublech a většina v těch smluvených měnách. To by mi přišlo jako kompromis s tím, že už by nesměly přicházet další požadavky. Tady to ale není obchod, tady je to politika a myslím, že Rusko není v pozici, kdy si může diktovat podmínky. Takže bych se nedivil, kdyby plyn proudil dále a dále by se obchodoval dominantně v eurech a dolarech.

Věří rublu běžní Rusové?

Běžní Rusové k aktuální situaci přistupují různě. Ti mladší, technologicky zdatnější, pochopili, že s rublem je to všelijaké, a tak nakupují kryptoměny. Lidé ve středním věku nakupují dolary, americké měně tradičně věří více než té ruské. A nejzajímavější je to u té nejstarší generace. Ta si rozpomněla na to, co se historicky v Rusku odehrávalo a začala úspory ukládat do cukru. A vidíme, že v Rusku je cukr téměř vykoupený a mají problémy i se zásobováním cukráren. Každá generace se k tomu postavila po svém. Spojuje je ale to, že z rublu utíkají a snaží se uchránit svůj majetek.

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buče

Rusko může za válku tvrdě zaplatit v reparacích. Ukrajina má šanci na biliony korun

Otázka válečných reparací se brzy dostane na scénu. Válka není u konce, ale Ukrajina sčítá škody. Bude z toho velká právní bitva.

Přečíst článek

A dostanou se Rusové k dolaru?

Ano dostanou. V limitovaném množství i v bankách. Ten rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou je ale značný. Existuje také černý trh, kde jsou kurzy výrazně vyšší, než je oficiální kurz.

Jaký dopad měla ruská invaze a následné sankce na evropské banky?

Výrazný. I když více za to mohla panika než realita. Co mám informace o Sberbank, tak to nebyla nezdravá banka, ale přímá vazba na Rusko ji položila. Pak tu byly banky, které měly třeba pohledávky vůči Rusku a panika s jejich akciemi slušně zamávala. Mluvilo se třeba o Raiffeisenbank, Unicreditu nebo Société Générale. U nich jsme viděli, že investoři reagovali panickým způsobem. Propady akcií těchto bank byly obrovské a neodpovídaly realitě toho, jak moc důležitý pro ně byl ruský trh. Ta prvotní reakce se přepálila.

Oheň v krbu

Lukáš Kovanda: Češi znovu objevují topení dřevem. I kvůli válce na Ukrajině

Mezi Čechy rychle roste zájem o vytápění dřevem, jehož cenu srazil kůrovec. Důvodem je válka na Ukrajině a dramatický růst cen plynu a elektřiny.

Přečíst článek

Takže tam vznikla příležitost pro investory…

Byla tam možnost s obrovskými slevami nakupovat akcie některých bank. My jsme v Česku loni zažili takovou euforii kolem bank. Index pražské burzy PX byl loni jedním z nejúspěšnějších indexů celosvětově, právě díky tomu, že akcie bank mají ve skladbě indexu obrovskou váhu. A bankovní tituly loni rostly, i díky zvedání úrokových sazeb, což je vždy dobrá zpráva pro banky.

Jak moc se bankovní akcie z toho panického výprodeje vzpamatovaly?

Třeba akcie Komerční banky klesly z maxim o 30 procent, dodnes ze ztrát umazaly asi polovinu. Erste Bank spadla dokonce o téměř polovinu, a zhruba polovinu z té ztráty již umazala, přičemž z minim 7. března její akcie posílily o 38 procent. Jedna z pouček říká, že nakupovat akcie se má, když v ulicích teče krev. Což je nyní bohužel opravdu doslovné.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babiš bude prezident, Havlíček premiér. Co na to kontrolní úřad?

Z cizího krev neteče, anebo, kdo nekrade, okrádá rodinu. To jsou moudra, která se vyprávěla po hospodách v osmdesátých letech minulého století, když tady ještě vládl bolševik. Zvrácené „pravdy“ zvráceného režimu, který pokřivil tři generace tohoto národa.

Přečíst článek

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Kolik by stálo okamžité vypnutí ruského plynu? Každého Čecha tisíce korun

Kompletní odpojení od ruských energií by každého dospělého Čecha stálo průměrně 7600 korun, celkem asi 66 miliard korun. Uvádí to analytický tým při francouzské vládě. Česko by tak vyšlo šestkrát levněji než loňský schodek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme