Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další slavná zbrojovka bude v českých rukou, tentokrát podnikatele Schönfelda

Další slavná zbrojovka bude v českých rukou, tentokrát podnikatele Schönfelda
Profimedia
 ČTK

V Česku se rodí další zbrojařský magnát, Robert Schönfeld. Jeho investiční skupina RSBC kupuje rakouského výrobce pušek Steyr Arms. Schönfeld se tak zařadí mezi zbrojařskou první ligu, které vládne miliardář Michal Strnad, majitel CSG a úspěšně mu sekunduje René Holeček, který vlastní Colt.

Reklama

Česká investiční skupina RSBC koupila rakouský zbrojařský podnik Steyr Arms, 100 procent společnosti přebírá od SMH Holding, který firmu kontroloval od roku 2007. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Cenu obchodu ani jedna ze stran neuvedla, podle odhadů z trhu to jsou nižší miliardy korun, píše deník.

Rakouský výrobce pušek s více než stopadesátiletou historií má více než 200 zaměstnanců v závodech v Rakousku a USA. Steyr Arms je podle HN uznávaným dodavatelem loveckých a útočných pušek pro policii a armádu. Jeho výrobky slouží ve výzbrojích armád i policie mnoha zemí, v roce 2023 utržil přes 45 milionů eur, tedy zhruba 1,13 miliardy korun.

Získaný podnik skupina RSBC začlení do nově vznikajícího zbrojního holdingu. Kromě rakouské značky tam zahrne také slovinského výrobce pistolí a dalšího zbrojního vybavení Arex, kterou skupina RSBC koupila v roce 2017. Nový holding povede německý manažer Tim Castagne, stávající generální ředitel firmy Arex, který dříve několik let působil třeba ve výrobci optiky Carl Zeiss nebo německé zbrojovce J. P. Sauer & Sohn.

Zbrojní fond

„Primárním cílem akvizice bylo rozšíření produktového portfolia o špičkové globálně známé produkty. Mezi Arex a Steyr Arms nejsou konkurenční produkty, jsou komplementární. Přirozené synergie se nabízejí v oblasti obchodu, výroby a vývoje produktů. V Arexu se nám podařilo vytvořit kvalitní a zkušený mezinárodní management. Ten během několika let posunul Arex z primárně lokálního dodavatele na výrobce se záběrem od Severní Ameriky až po jihovýchodní Asii. Jsme přesvědčeni, že tento tým dokáže ve spolupráci s týmem z Rakouska zopakovat úspěšný příběh Arexu," uvedl generální ředitel skupiny RSBC Group Milan Šlapák.

Podle něj skupina bude akvizici financovat kombinací vlastních prostředků, bankovního financování a prostředků investorů. V roce 2022 skupina RSBC založila investiční fond pro kvalifikované investory RSBC SICAV a podfond RSBC Defence, který se má soustředit právě na aktiva z obranného průmyslu. Ambicí je podle Šlapáka v dalších letech dosáhnout tržní hodnoty aktiv zbrojního fondu kolem jedné miliardy eur (asi 25 miliard korun).

Šlapák se stal generálním ředitelem skupiny RSBC loni v únoru, kdy ve funkci nahradil Roberta Schönfelda, který RSBC v roce 1998 založil a téměř 25 let ji řídil. Nyní se ve společnosti věnuje především strategickému směřování a filantropickým aktivitám.

Skupina RSBC působí v šesti zemích Evropy a spravuje aktiva v tržní hodnotě osm miliard korun. Základem portfolia české investiční skupiny RSBC jsou rezidenční a komerční nemovitosti, úrodná půda, realitní fondy či průmyslové a zemědělské společnosti. Skupina byla původně založena za účelem správy restituovaného majetku rodiny Schönfeldů. Aktuálně je součástí skupiny RSBC kolem 35 společností.

Tomáš Kopečný, zmocněnec pro obnovu Ukrajiny

Český obranný průmysl nikdy neměl lepší reputaci než teď, říká zmocněnec pro Ukrajinu Kopečný

V Česku máme po právu pocit, že naše dodávky vojenského materiálu, které byly z drtivé většiny ze soukromých výrobních kapacit, jsou významným příspěvkem pro Ukrajinu. Jiné státy tam ale dodávaly ještě větší objemy, připomněl v rozhovoru pro Export.cz vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný. Teď český leadership v rámci muniční iniciativy vidí a sleduje každý Ukrajinec. „Nyní jsme se z hlediska reputace českého obranného průmyslu na mezinárodní scéně dostali do první světové ligy. A z ukrajinského pohledu jsme tam dokonce v čele tabulky,“ dodal Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

Americký podnik Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení s českou Colt CZ

Americký podnik Vista Outdoor odmítl spojení s Colt CZ, přednost dává Strnadovu CSG

Americký výrobce munice a outdoorového vybavení Vista Outdoor odmítl nabídku na spojení, kterou mu předložila česká zbrojařská skupina Colt CZ. Vista ale nadále doporučuje prodej své muniční divize Sporting Products jiné české firmě, a to Czechoslovak Group (CSG), jak oznámila v říjnu. Hodnota této transakce činí 1,91 miliardy dolarů (42,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Colt CZ kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot

Přeskupování mezi zbrojaři. Colt CZ kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot

Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot. Uzavřela dohodu se společností CBC Europe S.à r.l. (CBC) o koupi stoprocentního podílu ve firmě. Akcie podniku získá zbrojařský holding zaplacením 350 milionů dolarů, což je v přepočtu přes 7,8 miliardy korun, a novou emisí kmenových akcií Colt CZ. CBC se tak stane akcionářem Coltu s podílem přibližně 27 až 28 procent po skončení transakce. Konečný podíl určí letošní auditované hospodářské výsledky obou firem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme