Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa zbrojí a Strnadovo impérium se topí v zisku

Michal Strnad, majitel CSG
CSG
 ČTK

Byznys nejmladšího českého stamiliardáře a zbrojaře Michala Strnada jen kvete. Jeho Czechoslovak Group (CSG) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 49 procent na 210 milionů eur (zhruba pět miliard korun).

Reklama

Tržby CSG vzrostly o 71 procent na 1,73 miliardy eur (téměř 42 miliard korun). Na tržbách skupiny se z více než 70 procent podílel obranný průmysl. Společnost vlastněná podnikatelem Michalem Strnadem to oznámila v tiskové zprávě. Výsledky výrobců zbraní v době pokračující války na Ukrajině podporují investice států do obrany.

„Silný růst CSG v roce 2023 byl tažen zejména dvěma strategickými obory, ve kterých dlouhodobě působíme, konkrétně výrobou velkorážové munice a produkcí vojenské pozemní techniky,“ uvedl člen představenstva a finanční ředitel skupiny CSG Zdeněk Jurák. Za růstem podle něj je sílící poptávka, investice do rozšiřování výroby a zvyšování produktivity práce. Vzhledem k rostoucímu významu obranného průmyslu a posilování obranných rozpočtů ve světě firma vidí potenciál k dalšímu růstu tržeb i v následujících letech, dodal.

Skupina loni podle Juráka udržela silnou kapitálovou pozici při současném snižování zadluženosti. Dluhopisy loni skupina vydala za 181,3 milionu eur.

Provozní zisk EBITDA skupině CSG v loňském roce meziročně stoupl víc než dvojnásobně na 439 milionů eur (víc než 10,5 miliardy korun). Skupina loni dodávala své výrobky a služby do více než 55 zemí světa, většina produkce CSG mířila do evropských zemí bez Ukrajiny. „Dvě třetiny tržeb CSG byly generovány v členských státech NATO, zbylá třetina ve zbytku světa (především na Ukrajině, v Indonésii, ve Vietnamu a v Maroku),“ uvedla společnost.

Z tržeb je více než 60 procent z divize CSG Defence, která zahrnuje výrobce pozemní vojenské techniky a velkorážové munice. Pětina tržeb je z divize malorážového střeliva CSG Ammo+. „Obranné zakázky byly realizovány kromě divize CSG Defence i v dalších divizích: pro divizi CSG Aerospace představovaly 63 procent jejích tržeb, pro divizi CSG Ammo+ 13 procent a pro divizi CSG Business Projects 30 procent jejích tržeb,“ uvedla firma.

Divize CSG Aerospace zastřešuje letecký průmysl, CSG Business Projects ostatní společnosti mimo klíčové obory skupiny. Další divizí je CSG Mobility, kam spadá automobilová a železniční výroba. Skupina na konci loňska zaměstnávala víc než 10 tisíc lidí ve 37 výrobních závodech.

Hlavní výrobní podniky má CSG v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a USA. Součástí skupiny jsou například česká automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis.

V Tatře berou konec dieselů vážně. Náklaďák na vodík doplní i ten na baterky

Na projektu bateriového elektromobilu Tatra Trucks spolupracuje se společností Devinn a českou pobočkou nadnárodní korporace společnosti Eaton. Technologická agentura ČR podpoří vývoj elektrického náklaďáku dotací.

Přečíst článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Exministr vnitra Hamáček jde pracovat pro Strnadovu CSG jako lobbista

Bývalý vrcholový politik, exministr vnitra a bývalý předseda ČSSD Jan Hamáček bude pracovat pro zbrojařskou a průmyslovou skupinu CSG Michala Strnada v roli ředitele vnějších vztahů.

Přečíst článek

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Dalibor Martínek: Nový směr české ekonomiky? Budou to zbraně. A druhým Baťou se stane Strnad

Poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar se vrátil ze zahraniční mise vlády do Afriky plný nadšení. Že nebyl premiér Fiala přijat v Nigérii na rozdíl od diplomatů nepovažuje za takový průšvih. Hlavní podle Pojara je, že se Česku otevírají v Africe nové exportní možnosti.

Přečíst článek

Michal Strnad, majitel holdingu Czechoslovak Group

Skokan mezi českými miliardáři. Strnad překonal Babiše, Zavorala i Dospivu

Mezi dolarové miliardáře se letos opět dostalo 11 Čechů, z nichž nejbohatší je nadále dědička investiční skupiny PPF Renáta Kellnerová s majetkem 18 miliard dolarů (v přepočtu asi 421 miliard korun). Skokanem roku se stal zbrojař Michal Strnad, který se ve světovém žebříčku meziročně posunul nahoru o stovky příček. S majetkem 4,4 miliardy dolarů (103 miliard korun) je mezi Čechy na šestém místě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme