Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zájem o dluhopisy roste na straně investorů i firem. Letošek může být rekordní

Business breakfast Korporátní dluhopisy se zúčastnil Petr Koblic (BCPP), Martin Aschenbrenner (PRK Partners), Martin Kujal (J&T Investiční společnost) a Martin Dočekal (Dluhopisář.cz). Akci moderovala Eva Čerešňáková.
Lukáš Procházka / Newstream.cz
Stanislav Šulc

Klesající úrokové sazby a možnost zafixovat si solidní výnos na několik let je hlavním lákadlem dluhopisů pro investory. Shodli se na tom odborníci z dluhopisového trhu, kteří se zúčastnili business breakfast na téma Korporátní dluhopisy, kterou v galerii Café Louvre uspořádal byznysový portál newstream.cz. Zájem o dluhopisové financování pak mezi firmami značně roste.

Reklama

Rok 2023 měl být rokem dluhopisů. Podařilo se tato očekávání naplnit? Z dat například Burzy cenných papírů Praha to skutečně platilo. Nominální hodnota dluhopisů na burze vloni poprvé překonala hranici tří bilionů korun a ačkoli většinový podíl z této částky představují dluhopisy státní, nárůst zaznamenaly také korporátní dluhopisy.

„Trh s dluhopisy byl kvůli nízkým a stabilním úrokovým sazbám dlouhá léta nudný, v roce 2023 se konečně začalo něco dít. Zájem mezi investory byl ohromný, a to prakticky o všechny dluhopisy,“ uvedl šéf pražské burzy Petr Koblic na business breakfast na téma Korporátní dluhopisy, kterou uspořádal byznysový portál newstream.cz. „Z dat za rok 2024 bych zatím nechtěl usuzovat, jaký ten rok celkově bude, ale zájem o dluhopisy rozhodně neklesá,“ dodal Koblic.

„Jak dokumentuje vývoj na trhu dluhopisů, ale i fondů, domácnosti na bezprecedentní inflaci reagovaly relativně citlivě, inflace de facto rozhýbala Čechy k investování a zdrojů, které hledaly své umístění, bylo dostatek. Zároveň však započal boj mezi firmami o tento kapitál,“ uvádí hlavní ekonom investiční skupiny DRFG Martin Slaný. „Pro naplnění našich potřeb jsme tento výnosový souboj sledovali dá se říci zpovzdálí, bezpochyby i díky tomu, že jsme společností, která se na dluhopisovém trhu pohybuje přes deset let, máme svou historii, řadu úspěšných projektů, dluhopisy používáme na investice do konzervativních aktiv, máme za sebou miliardy úspěšně splacených dluhopisů a výnosů,“ dodal Slaný.

Business breakfast Korporátní dluhopisy se zúčastnil Petr Koblic (BCPP), Martin Aschenbrenner (PRK Partners), Martin Kujal (J&T Investiční společnost) a Martin Dočekal (Dluhopisář.cz). Lukáš Procházka / Newstream.cz

Úroky vyšší než v bance

Zájem ze strany investorů potvrzuje také Martin Kujal, portfolio manažer J&T Investiční společnosti, jejíž fondy Bond a Money za posledních sedm let dokázaly nabídnout celkový výnos 35 až 40 procent, zatímco konzervativní termínované vklady za stejnou dobu vynesly necelých deset procent.

„Aktuálně se nacházíme v poměrně unikátní situaci, která tu nebyla dlouhá léta. Investorům jsme říkali již od poloviny loňského roku, že je správný čas zafixovat si relativně vysoké úroky. Korporátní dluhopisy nabízely výnosy klidně sedm i devět procent a vzhledem k tomu, že většinou šlo o tří- či pětileté bondy, mohli si investoři tento úrok výrazně nad inflací i očekávanými sazbami na termínovaných vkladech zajistit opravdu na dlouhou dobu,“ uvedl Martin Kujal. Podle něj přitom není pozdě ani nyní otevřít dluhopisovou investici. Protože i nyní jsou na trhu možnosti, jak si zajistit výnosy nad běžnými bankovními produkty. „Vidíme nyní dynamický nárůst zájmu o dluhopisy,“ dodal Kujal.

Firmám roste byznys

Zájem pak neroste jen na straně investorů, ale také emitentů. Hrají tomu do karet právě snižující se úrokové sazby, které umožňují jít si na trh pro peníze za lepších podmínek. Jednou z předních kanceláří, které s firmami dluhopisové emise zařizují, je PRK Partners. Její partner Martin Aschenbrenner v průběhu business breakfast Korporátní dluhopisy potvrdil, že v prvních měsících výrazně narostl zájem o konzultace spojení s uvedením dluhopisů na trh.

DIP na vlastní kůži. Jak si založit státem podporovanou investici?

DIP na vlastní kůži. Jak si založit státem podporovanou investici

Dlouhodobý investiční produkt představuje prozatím největší pokus vlády podporovat mezi Čechy dlouhodobé investice, ideálně na stáří. A také jde o první krok k jakési budoucí skutečné důchodové reformě, která bude počítat s podílem vlastních zdrojů na stáří, jak je to běžné například v USA či západní Evropě. Stát tak umožní lidem ročně investovat až 48 tisíc, které si budou moci odepsat z daní. A zaměstnavatelům nabízí možnost přidat dalších až 50 tisíc korun. Zde je krok za krokem návod, jak si DIP zřídíte.

Přečíst článek

„Ten zájem je opravdu značně rostoucí. Logicky se to týká zejména firem, kterým v současnosti roste byznys. Tedy sektorově jde o podniky působící například ve zbrojním průmyslu či v infrastruktuře. Co se objemů týče, jde o jednotky miliard korun,“ vysvětluje Aschenbrenner. Vzhledem k tomu, že upsat dluhopis nějakou dobu trvá, můžeme podle Aschenbrenner očekávat nárůst nabídky těchto nových dluhopisů zhruba za půl roku.

Dluhopisové financování má výhodu, že má de facto od počátku neměnné parametry. Jelikož naše financování probíhá pomocí dluhopisů s dlouhou dobou splatností, vesměs 5 až 7 lety, vyžaduje to dlouhodobou úvahu a plánování, na druhou stranu vám to dává rovněž předvídatelnost a jistotu“ podotýká hlavní ekonom investiční skupiny DRFG Martin Slaný. „Vždy platí, že naše financování je složeno z vlastních zdrojů, dluhopisů a bankovního financování. Obecně faktorů, které určí daný mix, je několik: délka projektu, jeho objem, typ investice a tím i požadovaná výnosnost v závislosti na riziku. Z toho vyplývá, že výsledná struktura financování je vždy 'tailored made'. Vliv hrají i makro faktory,“ dodává Martin Slaný.

Prostředí se zlepšuje

Kvalitní dluhopisy pak jsou mezi českými investory, zejména pro ty, kteří mají nízkou averzi vůči riziko, zlatý grál. Myslí si to Martin Dočekal, analytik dluhopisových emisí a majitel serveru Dluhopisář.cz.

Business breakfast Korporátní dluhopisy se zúčastnil Petr Koblic (BCPP), Martin Aschenbrenner (PRK Partners), Martin Kujal (J&T Investiční společnost) a Martin Dočekal (Dluhopisář.cz). Lukáš Procházka / Newstream.cz

Výhodou dluhopisu je relativně nízké riziko, pevný výnos, který v současnosti překonává standardní bankovní produkty, a také to, že si na dluhopis můžete sáhnout,“ uvedl Dočekal. Ten zároveň potvrdil, že se celkové dluhopisové prostředí v Česku zlepšuje a totéž platí i pro prospekty, které emitenti případným investorům poskytují. „Ten trh se navíc v těchto letech značně pročistí, protože bude maturovat většina ‚junk‘ bondů, které vyšly mezi lety 2017 a 2019,“ dodal Dočekal.

Kamila Horáčková ze Swiss Insurance Group v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
video

Kamila Horáčková: Na trzích nyní budou pokračovat ohromné výkyvy

Nahoru a dolů. Rychlé pohyby na trzích očekává v letošním roce Kamila Horáčková, ředitelka investic pro Evropu v Zurich Zurich Insurance Company a jedna z nejúspěšnějších českých manažerek ve světě. „V cenách akcií je nyní započítán nejlepší možný scénář. Když cokoli z něj nevyjde, akcie na to budou reagovat propadem,“ uvedla Horáčková v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Aténské letiště jde na burzu. Stát z toho má 20 miliard

S akciemi mezinárodního letiště v Aténách se příští týden začne obchodovat na burze.

Přečíst článek

Reklama

Související

Češi si cestu ke korporátním dluhopisům našli. Trhu pomáhají pozitivní příběhy firem

Češi si cestu ke korporátním dluhopisům našli. Trhu pomáhají pozitivní příběhy firem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme